Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Maloj Subotici nacionalno obilježavanje borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 25. studenoga 2017.

Partnerstvom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s organizacijama civilnog društva, te umjetnicima koji promiču odgovorno ponašanje, provodi se nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ u cijeloj Hrvatskoj. Cilj je projekta prevencija nasilja, kako vršnjačkog tako i obiteljskog u svakom obliku. Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te preventivni program policije i partnera u Međimurju je održano u Domu kulture u Maloj Subotici. Spomenutom događaju prisustvovali su ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović, pomoćnica ministrice demografije, socijalne politike i mladih RH Maja Vučinić Knežević, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić,  župan Međimurske županije Matija Posavec,  saborski zastupnici Darko Horvat i Veljko Kajtazi, načelnik Policijske uprave Međimurske županije Ivan Sokač, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, načelnik Općine Mala Subotica Valentin Škvorc te predstavnici obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih, socijalnih i drugih područja.
Nasilje nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji jedno je od najtežih oblika rodno utemeljenog kršenja ljudskih prava te se manifestira kroz različite oblike diskriminacije, nepravilnosti i nejednakosti s kojima se susreću žene diljem svijeta. Od izuzetne je važnosti raditi na promicanju promjena u društvu s ciljem iskorijenjivanja predrasuda koje se temelje na ideji manje vrijednosti žena ili na stereotipnim ulogama žena i muškaraca. Ovom prigodom, prikazan je film „Udaj se kad si spremna “ koji progovara o ranim i prisilnim brakovima kao i perspektivi nasilja nad ženama. Izrađen je u suradnji s policijom i Udrugom „Romsko srce“ temeljem sufinanciranja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu projekta PAL Europske unije u okviru Programa Europske komisije o pravima, jednakosti i građanstvu za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ujedno, program su svojim nastupom  upotpunili Severina Lajtman, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice koju je pripremio profesor Božidar Vadlja te bubnjarski band „Ritam nas veže“ pod mentorstvom profesora Nikole Švende. Na spomenutom projektu, zajednički zaključak svih dionika jest da moramo biti  aktivni promotori nenasilja te doprinijeti razvoju kulture tolerancije i nediskriminacije, a samim time postajemo ambasadori u promicanju osnovnih ljudskih prava.
Međimursko poduzeće ponovo dokazalo svoju kvalitetu u obućarskoj industriji!
Nakon preventivne akcije, ministar je sa svojim suradnicima i županom obišao tvrtku Jelen Preofessional d.o.o Čakovec gdje ga je direktor Darko Pintarić proveo kroz pogon  u kojem marljive djelatnice i djelatnici rade radnu obuću, ponajviše za izvoz u velikom postotku od 80%. Također ovom su prilikom ministar i direktor tvrke potpisali ugovor vrijedan milijun kuna za isporuku dodatnih tisuću pari obuće za hrvatske policajce. Ministar je istaknuo kako je riječ o dugogodišnjoj suradnji koja se ovim potezom samo dodatno učvrstila. Podsjetio je kako je još prije šest godina, kada je prvi puta dogovoreno da hrvatski policajci nose hrvatske cipele i čizme, obećao dolazak u tvrtku.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1312" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content