Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obitelj Mikec studentima dodijelila novih 55 stipendija vrijednih 800 tisuća kuna

Datum objave: 24. studenoga 2017.

Zaklada Mikec osnovana je 2016. godine s primarnom svrhom dodjele stipendija za srednje škole i visokoškolsko obrazovanje nadarenih učenika i studenata, pri čemu prednost imaju učenici i studenti slabijeg imovnog stanja s područja Međimurja. Drugu godinu zaredom tako je odlučila direktno uložiti u svoju zajednicu, stvarajući zajednicu znanja – u ovom slučaju i županiju znanja, te dodijelila novih 55 stipendija u iznosu od 1.100,00 kuna mjesečno za razdoblje od 01.10.2017. do 30.09.2018. zaslužnim studentima. Stipendije su dodijeljene u zgradi Scheier uz prisustvo osnivača Zaklade Antuna Mikeca, koji ujedno i osigurava sva sredstva za rad Zaklade, predsjednika Zakladne uprave Nevena Mikeca, uz članove Zakladne uprave, prof.dr.sc. Mije Bergovca i vlč. Antuna Hoblaja, te iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije pročelnika Branka Sušeca sa zamjenicom Sonjom Tošić Grlač.
Obrazovanje i ulaganje u mlade je dugoročno najisplativija investicija
Sva sredstava Zaklada koristiti i za opće korisne društvene svrhe, a na ovaj način ulažemo s naglaskom na visoko školstvo. U 1. godini rada osnivač je za Zakladu osigurao 700 tisuća, te je za akademsku godinu 2016./2017. između ostalog dodijeljeno 48 stipendija u iznosu od 1.100,00 kuna mjesečno. Na ovogodišnjem natječaju zaprimljeno je 149 prijava, a upravo slijedom velikog broja prijava, osnivač je donio odluku o povećanju iznosa donacije Zakladi za potrebe financiranja na 800 tisuća kuna za ovu godinu kako bi se omogućio veći broj stipendija“, objasnio je predsjednik uprave. „Nema veće i bolje nagrade kada se prepoznaje rad i marljivim i savjesnim studentima da mogućnost da rade ono u čemu su dobri“, rekao je stipendist Damjan Mikec u zahvali u ime svih studenata, dok je stipendistica Lucija Možek  dodala kako je zahvalna što je druge godine zaredom stipendistica i što joj je dana ta prilika, te da joj je stipendija  puno pomogla u školovanju. „Tri su uvjeta i kriterija za dodjelu stipendija, svakako je važno da su studeni dobri i uspješni, te kakav im je prosjek ocjena, uzimamo u obzir socijalni status, ali i samu važnost upisanog fakulteta s obzirom na tržište rada i preporuke. Blaženo je darivati“, rekao je osnivač Zaklade, citirajući u posljednjoj rečenici člana Zakladne uprave Jurja Kolarića i objašnjavajući kako je osnivanjem ove obiteljske Zaklade htio vratiti zajednici i pomoći izvrsnost međimurskih mladih. „Vi ste najbolji međimurski studenti, jer kod vašeg odabira najvažniji je kriterij izvrsnost. Izvrsnost je ključna za život i uspjeh, a ovo je samo poticaj, pomoć i nagrada vašoj izvrsnosti, ali i zadatak da marljivo skupljate znanja i vještine“, objasnio je prof. Bergovec. „Ovo je samo jedan vid našeg viđenja kvalitetnog obrazovanja i ulaganja u obrazovanje i mlade. Prema službenim informacijama Ministarstva financija za 2016., Međimurska županija je najviše iz svog proračuna uložila u obrazovanje, kroz razne oblike kapitalnih i direktnih, financijskih pomoći, ulaganja u stvaranje uvjeta za obrazovanje s kojim sve počinje i sve završava. I onda kada uz sve to imate i privatne inicijative ljudi koji to ne moraju raditi, ali imaju veliko srce, kao što je obitelj Mikec, uz poštovanje prema svojoj sredini, onda je to dodatna vrijednost na kojoj mu moramo biti zahvalni. To je dugoročno najbolje uloženi novac, u mladost i obrazovanje te ljudske resurse“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
U popratnom kulturnom programu svojim je nastupima sve prisutne oduševila mlada violonistica Ana Labazan Brajša spletom međimurskih pjesama i izvedbom španjolskog plesa.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1311" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content