Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar Božinović u Međimurju: „Uvest ćemo reda u namjensko trošenje socijalnih pomoći“

Datum objave: 24. studenoga 2017.

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravit će ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović. Pritom je na samom dolasku u Maloj vijećnici Međimurske županije održao radni sastanak sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem te ujedno pomoćnicom ministrice demografije, socijalne politike i mladih RH za provedbu socijalne politike, organizaciju i nadzor ustanova Majom Vučinić Knežević.
Kako je napomenuto, s ciljem unaprjeđenja socijalnih usluga i njihove transparentnosti i pravilnog trošenja, Međimurska županija sa svojim stručnim službama sudjeluje u izradi Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalnih naknada  od 2017. – 2020. koji podržava no svakako predlaže da se sustav socijalnih naknada preispita na način da on postane transparentan i održiv, da se naknade troše za onu mjeru za koju su i primljene te da se na taj način sustav i kontrolira. Socijalne naknade imaju svoju solidarnu funkciju pa je naglasak iz Međimurja da se poduzmu sve mjere kako bi se naknade svrhovito koristile.
Međimurska županija uključila se u kreiranje Akcijskog plana, ali i Zakona o socijalnoj skrbi
U tom smislu župan je predložio kontrolu trošenja zajamčene minimalne naknade ili pak uvođenje postupaka koji će biti usmjereni na namjensko trošenje, npr. vaučeri za hranu, plaćanje komunalija, obveze prema djeci ili slično. Nekontroliranim trošenjem novac se često puta koristi za još veće osiromašivanje obitelji, a smanjuje se i stanje sigurnost naših sugrađana na što moramo apelirati i moramo je dovesti na razinu kao što je bila, naglasio je Posavec ministru. „Ova je točka već neko određeno vrijeme, a sasvim sigurno da će to biti tako i dalje, u vrhu prioriteta ove županije, da osmislimo najbolji model na način da budemo doista jedna sigurna županija i sredina zadovoljnih ljudi“, rekao je Posavec i dodao da će se osim u izmjene Akcijskog plana uključiti i u izmjenu zakona o socijalnoj skrbi i kaznenog zakona.
U tome očekujem i vidim da imam podršku i MUP-a, ravnateljstva policije i Ministarstva demografije, socijalne politike i mladih, naravno očekujemo i podršku Ministarstva pravosuđa, dogovorili smo konkretne mjere o kojima ćemo skoro, kada se sva ministarstva uključe svojim pisanim obrazloženjem i kada ćemo sjesti i napraviti na jednoj nacionalnoj razini jednu akcijsku grupu“, rekao je župan i najavio novi posjet ministra već u siječnju 2018. godine.
Za rješavanje ovih problema potreban je multidisciplinarni pristup svih resornih ministarstava, a naglasak sastanka stavljen je upravo na utvrđivanje mjera nadzora i sustava kontrole trošenja socijalnih naknada u svim resorima. Već smo ovakve radne sastanke održavali i zaključak je naše suradnje da problem romske nacionalne manjine, kao i problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ne može rješavati samo jedno ministarstvo, potrebna je jedna snažna međuresorna suradnja što ćemo svakako i učiniti. U Međimurskoj županiji postoji prostora da se puno toga učini i mi ćemo svakako nastojati prihvatiti prijedloge koji će nam doći iz Županije“, objasnila je pomoćnica ministrice demografije, socijalne politike i mladih.
Ministarstvo će u Međimurju organizirati centar za obuku policajaca
Krajnji cilj je pomoći svakoj lokalnoj i regionalnoj zajednici i zato smo danas na Županiju došli s visokom dužnosnicom Ministarstva demografije, socijalne politike i mladih, nama je zajednička želja da u ove sljedeće obilaske Međimurske županije dođu i naše kolege, predstavnici iz drugih ministarstava, da se sustavno fokusiramo na određena područja gdje je moguće, nakon čega možemo u najkraćem roku očekivati određene rezultate“, naglasio je ministar u Međimurju i dodao kako odličnu suradnju s našom županijom želi zaokružiti novim aktivnostima koje planira ministarstvo u godinama pred nama, s obzirom da i u Međimurju, pa i u drugim dijelovima Hrvatske postoje mogućnosti da se organiziraju centri za obuku policajaca.
Spomenimo kako su sastanku prisustvovali i Damir Trut, pomoćnik ministra, Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Ivan Sokač, načelnik PU međimurske, Darko Horvat, saborski zastupnik, zamjenici međimurskog župana Sandra Herman i Josip Grivec, Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb, te Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti sa zamjenicom Sonjom Tošić Grlač.
Nakon radnog dijela, ministar, pomoćnica ministrice i župan zajedno sa suradnicima otišli su u Malu Suboticu na obilježavanje 25. studenog - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, te preventivni program policije i partnera: „Živim život bez nasilja“, u tamošnjem Domu kulture, dok nakon toga i u posjet tvornici Jelen koja je jedan od glavnih dobavljača opreme posebne namjene za potrebe MUP-a.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1310" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content