Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Advent u Starom gradu Zrinskih od 1.prosinca – kreće najljepša božićna priča u Međimurju

Datum objave: 23. studenoga 2017.

Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja naziv je tematske izložbe iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec koja se otvara 1. prosinca 2017. godine u 18 sati u Izložbenom salonu. Ono po čemu će izložba biti specifična svakako je to što će se njome svečano otvoriti ovogodišnji Advent u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu. Ova jedinstvena izložba biti će upečatljiv lajtmotiv uz koji će se vezati sva ostala adventska događanja, poput dječjih radionica na temu medičarstva, lončarstva i izrade božićnog kinča te većeg broja predavanja na temu međimurskih govora i toponima, starih obrta i umjetnosti, božićnih običaja i slično. Poseban ugođaj u atriju palače dočarat će tradicionalna adventska vatra, izlagači sa svojim raznovrsnim proizvodima u drvenim kućicama, trubači te humanitarni koncert Ane Labazan i vikend radionice otvorenog tipa.
Na samom otvorenju pripremili smo posebno iznenađenje, jer prezentirat ćemo nešto na čemu smo marljivo raditi cijelo ljeto. Također sve očekuje bend Ethno garden, jedinstveni takav bend koji se bazira na zvuku cimbula, tradicionalnom međimurskom instrumentu koji se nakon godina zaborava vraća natrag na glazbenu scenu na velika vrata“, naglasila je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.
Svima stiže jedna topla blagdanska poruka iz Međimurja i Čakovca
 „Želimo u Čakovcu i Međimurju imati ove godine najljepšu božićnu priču, stoga smo od 1. prosinca pripremili program koji će prikazati svo blago i bogatstvo međimurske nematerijalne kulturne baštine. Danas najavljujemo novi Advent, gdje nam je intencija na jednom mjestu okupiti sve vrijednosti naših gradova i općina te naš grad potpuno otvoriti svim građanima koji će moći uživati u predblagdanskom i božićnom okruženju, predstavama, radionicama, tradiciji, međimurskoj popevki i to sve dakako u predivnom atriju Muzeja Međimurja“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i pozvao sve da dođu i advent provedu upravo u Međimurju sve do 24. prosinca.
Započevši od 2007. do danas, na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 15 kulturnih dobara s područja Međimurja ili šireg geografskog područja sjeverozapadna Hrvatske koje ćemo mi pokazati, s njima se dičiti i dati na uvid svim našim posjetiteljima tijekom trajanja Adventa“, rekla je između ostalog u predstavljanju izložbe koja otvara Advent 2017. autorica postava kustosica Etnografskog odjela Janja Kovač. „Ovo je početak jedne dobre suradnje i vjerujem da ćemo zahvaljujući ovim zajedničkim pristupom obogatiti kulturni sadržaj našeg adventa, kako imamo bogati zabavni dio adventa. To je prilika kad u Čakovec dolazi puno turista da se upoznaju s našom kulturnom nematerijalnom baštinom“, dodao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.
Radionice za djecu i odrasle svaki dan
U sklopu izložbe bit će organizirana i četiri predavanja: Govori i toponimija kao vid nematerijalne baštine, Između obrta i umjetnosti – obrti kao nematerijalna baština, Ethno zbirka, Na to Mlado leto..., a bit će organizirane i radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta na sljedeće teme: Izrada licitarskih proizvoda, Izrada lončarskih proizvoda i Izrada cvijeća od krep papira. Radionice će se održavati od ponedjeljka do petak prema danim datumima u prijepodnevnim terminima u prostorima Muzejskog informativnog centra. Cilj radionica je prezentirati pojedinu vještinu i prema principu „uradi sam“ upoznati polaznike radionica s osnovnim tehnikama izrade. Izrađene predmete polaznici radionica mogu ponijeti u vrtić, školu ili kući. Advent u Starom gradu Zrinskih održavat će se petkom od 16 do 21 sat, subotama od 10 do 14 i od 16 do 21 sat te nedjeljama od 15 do 21 sati. Svakako čekaju nas zanimljivi i nezaobilazni sadržaji u četiri adventska tjedna, vezani isključivo za međimursku narodnu baštinu, naše pravo bogatstvo.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1309" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content