Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministrica kulture u Međimurju o medijima, 35 milijuna kuna ulaganja u Stari grad Zrinskih i centrima za kulturu

Datum objave: 22. studenoga 2017.

Međimurje je ovih dana središte Hrvatske kada je dijalog svih nacionalnih i lokalnih medija u pitanju, kako se u Termama LifeClass Sveti Martin održavaju jubilarni 10. Dani elektroničkih medija, te ujedno 23. Dani radija, 10. Dani televizije i 10. Dani interneta. Provodi se u tri dana u organizaciji Hrvatske udruge radijskih nakladnika, Nacionalne udruge televizija i Agencije za elektroničke medije, uz partnere HAKOM, OiV i ZAMP, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
Ovaj bez sumnje događaj godine za predstavnike medija, regulatornih agencija, nakladnike te medijske stručnjake, svojim je dolaskom pozdravila i ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek koja je uz sudjelovanje na panelu Medijska strategija Republike Hrvatske naglasila važnost rada na medijskoj strategiji i izmjenama Zakona o elektroničkim medijima, odnosno pripremama za donošenje novog Zakona koji su planirali uputiti u proceduru u četvrtom kvartalu 2018. godine. Istaknula je važnost prisustva domaćina, župana Međimurske županije Matije Posavca na panelu i diskusijama te transparentnosti u radu u javnoj komunikaciji, s kojim je nakon svečanosti otvaranja i panela održala radni sastanak o prioritetima u Međimurskoj županiji, u području kulture i kulturne baštine.
Župan pozvao ministricu na otvorenje Centra za kulturu u Murskom Središću
Župan je pritom ministricu izvijestio o projektima koji se provode i koji će se financirati i iz europskih sredstava, te naglasak stavio na obnovu Starog grada Zrinski i činjenicu kako za dva tjedna kreće jedan veliki tender revitalizacije palače Zrinskih vrijedan preko 35 milijuna kuna, od čega će se velik dio sredstava bespovratnih sredstava EU fondova, ali i na činjenicu kako se 4. prosinca zaključuje novi projekt i pritom svečano otvara novoizgrađeni Centar za kulturu u Murskom Središće, koji su u velikoj mjeri financirali i Ministarstvo kulture i Međimurska županija, uz sam Grad.
Pritom ju je na sam blagdan sv. Barbare pozvao u službeni posjet Međimurju, da otvori novi centar. „Svakako da ću stići ponovo u Međimurje i biti dio ovako vrijednog događaja, zaista moramo pohvaliti Međimurje za sve napore koje ulažete u daljnji razvoj Muzeja Međimurja Čakovec i Starog grada, novog Centra za kulturu u vašem gradu, ali i Centra za nematerijalnu baštinu koji razvijate. Razgovarali smo o nekim planiranim investicijama, ali se dotakli i još pojedinih pitanja koje gradovi i općine odnosno županija planiraju u sljedećim godinama kako bi znali planirati“, naglasila je pritom ministrica i  dodala kako je župana izvijestila kako će ove godine sve rezultate Ministarstva kulture objaviti tijekom prosinca, tako da će ne sumnja biti dovoljno vremena i za raspisivanje javne nabave kod većih projekta.
Samim time, zajedničkim naporima i sredstvima moći će se lakše ostvariti neki prioriteti koji su važni za Međimurje kako s ministarstvom imamo odličnu suradnju tijekom godina, uvjeren je međimurski župan.
Ulaganja u kulturu Sv. Martina, mauzolej u Šenkovcu i Državni arhiv u Štrigovi
S ministricom smo razgovarali o projektu u našem najvrednijem spomeniku feudalne baštine i revitalizaciji Starog grada, s kojim je upoznata i koji prati. Osim toga dotakli smo se teme otvaranja Centra nematerijalne baštine u Svetom Martinu na Muri, stoga je i s nama načelnik Općine Dražen Crnčec, jer doista želimo da svetomartinski kraj bude jedna kulturna točka ovog djela Međimurja uz ujedno i Centar za kulturu. Dakako, očekujemo podršku Ministarstva kulture i za obnovu Mauzoleja Zrinski u Šenkovcu, daljnji razvoj Državnog arhiva, a kako je prepoznala i sama ministrica, činjenica da je sv. Jeronim rođen u Štrigovi daje nam jedan potencijal za razvoj vjerskog turizma“, dodao je Posavec, zahvalio ministrici na dolasku, kao i državnom tajniku Krešimiru Partlu, te naglasio kako je osim ovog konstruktivnog sastanka zadovoljan i s odlukom organizatora da su kao lokaciju jubilarnih Dana elektroničkih medija, kao prvu na kontinentu, odabrali upravo Međimurje.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1306" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content