Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nedelišće zabljesnulo na „Danima mladog maslinovog ulja“ u Vodnjanu

Datum objave: 17. studenoga 2017.

Grad Vodnjan, gradić na jugozapadu Istre, područje je starih tradicija nastao na tragovima prethistorijskih gradina te je opstao sa svojim osobitim karakteristikama srednjovjekovnog urbano – ruralnog mjesta. Iako je mediteranski grad, nemali broj dodirnih točaka ima upravo sa Međimurskom županijom i Općinom Nedelišće koje slove kao najbolja kontinentalna turistička destinacija. Na tragovima toga, te u svojstvu još boljeg povezivanja i suradnje na budućim projektima, domaćini su ove godine pozvali Općinu Nedelišće da na 13. Sajmu mladog maslinovog ulja koji ovoga vikenda okuplja preko 20.000 posjetitelja iz Hrvatske i susjednih zemalja predstave turističke i gospodarske potencijale najveće međimurske općine. Tako su načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, uz prisustvo župana Međimurske županije Matije Posavca, i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović predstavili skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji i bratimljenju.
Na samoj svečanosti otvaranja sajma, prisustvovali su Boris Miletić, zastupnik u Saboru RH ujedno i gradonačelnik Pule, Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma RH, Jurij Borko, načelnik Općine Središće ob Dravi uz brojne domaće i inozemne načelnike. Sajam je otvorio istarski župan Valter Flego koji je s međimurskim županom održao radni sastanak s temom povezivanja dviju regija, njihovih turističkih zajednica te stvaranja pretpostavki za nastup naših poduzetnika na sajmovima diljem Istre, ali i distribucijom međimurskih proizvoda.
TZ Općine Nedelišće, poduzetnici i OPG Lesjak predstavnici Međimurja u Vodnjanu!
Kao najveća općina u Međimurju, mjesto koje se iz dana u dan sve više i jače razvija i raste, postaje prepoznatljivo na kulturnoj, turističkoj i gospodarskoj karti Hrvatske, zasigurno ima potencijala i primjera dobre prakse koja se može ugraditi u buduće partnerstvo s istarskim gradićem. Jedna od polazišnih točaka, sigurno je i Međimurski sajam poduzetništva MESAP u Nedelišću, tradicionalna višegodišnja priredba na kojoj se susreću svi relevantni segmenti značajni za kvalitetu života na našem području. Treba spomenuti, da se na prostoru MESAP –a izmjenjuju razna događanja iz područja turizma, gospodarstva, poduzetništva, kulture, baštine, tradicijskih zanata, obrazovanja do umjetničkih priredbi i koncerata. Ovim susretom tako će se nadograditi sadržaj i ponuda kako naših sajmova, tako i onih u Vodnjanu, od kojih je jedan od poznatijih „Dani mladog maslinovog ulja“. „Ovdje smo druge godine i to je jedna poveznica s gradom Vodnjanom i općenito s Istrom. Imamo prezentaciju bučinog ulja „Poljoposavec“, koji su također s nama, žene pletilje, izlažemo naše „cekere“, te demonstriramo način izrade. Imamo prezentaciju poduzetnika, zbog toga jer je Istra zainteresirana za peći na kruta goriva i pelate, kako nemaju plinofikaciju. Predstavlja se i bačvarija „Pozvek“ te ostali obrtnici i poduzetnici, a posebno je zapaženi izlagački prostor OPG Lesjak iz Strahoninca s proizvodima od aronije. To je konkretno približavanje našeg međimurskog i istarskog poduzetništva te turističkih zajednica Vodnjana i Nedelišća“, naglasio je Dania. Nakon službenog dijela, domaćin Vitasović je s predstavnicima Posavcom i Daniom, svečano obišao enološko gastronomsku manifestaciju s dugogodišnjom tradicijom. Manifestacija bogata sadržajem, brojnim izlagačima i posjetiteljima iz godine u godinu raste i razvija se kao prepoznatljiv produkt ovoga grada. Najveća vrijednost priredbe, svakako je očuvanje maslinovog ulja kao autohtonog brenda Grada Vodnjana – Dignana i njegovih stanovnika, dok veliki broj poslovnih partnera nalazi interes u sudjelovanju na sajmu radi što boljeg povezivanja, razmjene iskustava i budućih poslovnih aktivnosti.  Tijekom trajanje manifestacije Vodnjan posjeti preko 20.000 ljubitelja bogate ponude iz programa manifestacije, vodnjanskih priča i gastronomada. „Osnovna ideja je da se turistička ponuda Međimurja proširuje diljem Lijepe naše, a pogotovo na ovakvim manifestacijama gdje se kroz razmjenu iskustava, tradicije i običaja može prepoznati rad i vrijednosti naših ljudi. Istrijani imaju vrhunsko maslinovo ulje, a međimurci vrhunsko bučinovo - koščično ulje, pa vidim korektnu i konkretnu gospodarsku i turističku suradnju“, rekao je Posavec.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1298" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content