Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Diljem Međimurja prisjećanje na grad heroj Vukovar i 353.obljetnicu smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog

Datum objave: 17. studenoga 2017.

Obilježavanje velikih datuma, obljetnica koje su promijenile tijek naše povijest i formirale budućnost moraju biti poticaj svima da ističu žrtvu koju su svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje, dali u obrani domovine. Uz organizaciju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., ujedno je zajedničkim snagama danas u Međimurju obilježena i 353. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, pa su svečanosti započele polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Parku Zrinskih u Gornjem Kuršancu, mjestu gdje je 18. studenog 1664. poginuo hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik Nikola VII. Zrinski.
Svečanosti su prisustvovali predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Gornji Kuršanec Zdenka Pofuk, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Čakovec Ivan Pranjić, pročelnik Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol Čakovec Marijan Ramuščak, predsjednik Mađarskog nacionalnog saveza županije Zala Ištvan Pal, predstavnici Vojnog učilišta Mikloš Zrinyi iz Budimpešte i Odreda mađarskih izviđača Zrinyi Miklos iz Zagreba, Zrinyi kadeti Murakeresztur, te mnogi gosti, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, HVIDRA-e, mnogih braniteljskih udruga, kao i predstavnici Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec uz gardiste i pripadnike Hrvatske vojske.
Obitelj Zrinski i općinu povezuju se kao i čitavo naše Međimurje sa slavnom obitelji, s obzirom na njihovu gotovo stoljeće i pol dugu nazočnost i upravljanje imanjima na području unutar današnje Hrvatske, susjedne Mađarske i Slovenije. Prisjećamo se tragičnih događaja kada je stradao, ovaj general svih četa, koji je europsku slavu stekao kada je uništio poznati turski most kod Osijeka“, istaknuo je zamjenik načelnika, dok je predsjednik garde govorio o važnosti lika i djela Nikole VII., kao i samog imena Zrinskih.
„Na zidu knjižnice i čitaonice u Čakovcu, koja je dobila ime upravo po Nikoli Zrinskom Čakovečkom nalazi se 77 spomen ploča s imenima i likovima međimurskih branitelja koji su se žrtvovali za slobodu i neovisnost Lijepe naše. Tamo stoji zapisano da uvijek živi onaj koji zgine pošteno“, dodao je. Predsjednik Skupštine istaknuo je kako je bitno da se svake godine prisjećamo na ovaj uspjeh za koji su mnogi dali svoj život. „Domoljub, u svakoj svojoj pori, nikada nije dao na sebe i svoje i povijest Međimurja, Hrvatske, ali i cijele Europe imala bi možda potpuno drugačiji tijek da njegov život nije tako naglo ugašen“, rekao je o Zrinskom. Prigodnu molitvu za sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa iz Novog Sela na Dravi, vlč. Josip Janković, dok su popratni program svojim izvedbama uveličali Vokalna skupina „Zrinski“ i učenik Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec Miha Hren recitacijom.
I u Međimurju Vukovar svijetli!
Međimurke i Međimurci, uz velik broj ljudi iz cijele Hrvatske i inozemstva i ove godine daju u dva dana, 17. i 18. studenog svoj obol svečanosti obilježavanja obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara – grada simbola hrvatske slobode, ali i snage i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu, prigodne svečanosti uz 26. obljetnicu pripremljene i u Međimurju. Na dostojanstven i primjeren način, u molitvi i s posebnim emocijama formirana je kolona sjećanje na sve sudionike obrane Vukovara, te zapaljene svijeće diljem Vukovarske ulice.
U okviru programa pod okriljem Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Međimurske županije, Međimurske županije, Grada Čakovca, zajedno s mnogobrojnim udrugama, građanima, učenicima naših osnovnih i srednjih škola, nakon kolone sjećanja zapalili smo svijeće u Vukovarskoj ulici i podno Spomen zida gdje nam se pridružila saborska zastupnica Bernarda Topolko, a na Trgu Republike postavili svijeće kojima smo ispisali imena gradova Čakovec – Vukovar. Nakon toga održane su sveta misa te svečana akademija u Katoličkom domu, projekcijom filma „Ovčara – neispričana priča“, objasnila je te dodala koliko je važno što se ne samo u Čakovcu, već i u svim ostalim gradovima i općinama diljem Međimurja na dostojanstveni način obilježava sjećanje na herojski grad Vukovar. Ispred spomen ploče postavljene na zgradi na nogometnom igralištu NK “Sloge” prije formiranja kolone održan je kraći program kojem su se pridružili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenikom Mario Medvedom, Vlado Hranjec, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Ministarstva obrane RH, izaslanstvo Policijske uprave međimurske, članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici braniteljskih udruga, dok je molitvu predvodio župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga Čakovec fra Tomislav Božiček. „Onaj tko ne pamti povijest, osuđen je na njeno ponavljanje. Stoga prisjećanje na vukovarsku tragediju, svima nama u Hrvatskoj treba značiti samo jedno – nemojmo zaboraviti, oprostimo i više nikad se ne ponovilo“, rekao je gradonačelnik. Za sve poginule, preminule i nestale branitelje Domovinskog rata, a u svrhu obilježavanja Dana Vukovara i uz sjećanje na Nikolu Zrinskog Čakovečkog, služeno je misno slavlje u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu koje je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Željko Železnjak. Poručio je i da zbog žrtve branitelja i svega što su učinili za domovinu moramo biti dublje povezani te da poginuli hrvatski branitelji moraju nastaviti živjeti, u svima nama.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1299" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content