Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurskim školama, knjižnicama i braniteljskim udrugama donirana monografija o Domovinskom ratu

Datum objave: 15. studenoga 2017.

Očuvanje vrijednosti te promicanje pozitivne percepcije Domovinskog rata kao i vrednovanje doprinosa hrvatskih branitelja, bila je ideja vodilja u realizaciji projekta izdavanja monografije 2. gardijske brigade Gromovi. Kao osma županija u RH, predstavljanje je ugostila Međimurska županija u zgradi Scheier, te pritom ugostila i inicijatore izdavanja ove vrijedne knjige, umirovljenog generala Ivana Krupeca, predsjednika URV 2. gardijske brigade, umirovljenog brigadira Milea Krišta, ujedno i voditelja autorskog tima, te umirovljenog satnika Krešimira Maretića – Zagija, voditelja projekta. Uz ravnatelje osnovnih škola, promociju su svojim dolaskom uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Stjepan Horvat te brojni članovi udruga branitelja s područja Međimurske županije.
2. gbr Gromovi prisjetila se i 8000 branitelja iz Međimurja
Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi drugu godinu zaredom provodi ovaj projekt prezentacije te dodjele monografije u školama diljem zemlje. Evo, došli smo i u Međimurje da pokažemo naš ratni put. Kroz brigadu je prošlo oko 9 tisuća gardista, vojnika i boraca, od kojih je 204 poginulo, 3 nestalo i 1700 je ranjenih. Ova knjiga, povijesno djelo, temelji se na dokumentima živih ljudi koji su prošli ovaj težak ratni put kako bi danas imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku“, rekao je u uvodnom izlaganju predsjednik Krupec. Izdavanje ove monografije realizirala je 2. gardijska brigada uz pomoć Ministarstva branitelja RH, a glavni je cilj donacija monografije gradskim knjižnicama i knjižnicama svih osnovnih škola, kako bi se istina o Domovinskom ratu prenijela na buduće naraštaje i generacije koje dolaze. Ratni put Gromova predstavio je brigadir Krišto istaknuvši značajnu ulogu na bojištima diljem Hrvatske gdje im je temeljna zadaća bila obrana trokuta Zagreb – Karlovac – Sisak, odnosno sprečavanje prodora neprijatelja prema glavnom gradu, u čemu su i uspjeli.
Nismo zaboravili niti 8000 Međimuraca koji su se aktivno uključili u Domovinski rat. U tom strašnom vremenu, najtežim trenucima za Hrvatsku, pokazali ste visoku svijest i moral u nejednakoj, neljudskoj borbi gdje je neprijatelj bio daleko brojniji i opremljeniji. Ne ponovilo se“, rekao je. Zahvalu 2. gardijskoj brigadi s govornice je uputio župan Posavec, istaknuvši hvalevrijednu inicijativu u okviru ovog projekta i pokretanja tiskanja monografije.
S radošću smo prihvatili ovaj projekt distribuirajući ovo djelo po svim školama s našeg područja, jer nam je važno kao instituciji koja je osnivač obrazovnih ustanova promicanje istine o Domovinskom ratu. Ključno je da se naša djeca i generacije koje tek dolaze uče što se to dogodilo 1991. godine, da se ta istina nikada ne zaboravi. Činimo to ususret velike obljetnice koju ćemo dostojanstveno i s punim poštovanjem prema svim hrvatskim braniteljima svečano obilježiti - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Obilježit ćemo 18. studeni i u koloni sjećanja u Vukovaru, ali i ovdje u Čakovcu, u općinama, gradovima u Međimurju“, zaključio je Posavec.
Prenošenje istine o ratnom putu branitelja
Ovaj projekt nastajao je s  2015. na 2016. i želimo da zaživi, jer ako smo monografiju pisali samo za sebe, ona nema vrijednost. Ovo nije samo naše djelo, mi smo ga samo pretvorili u papir, ovo je djelo 9700 pripadnika 2. gardijske brigade koji su ispisali ove stranice i 204 poginulih, to nećemo i ne smijemo zaboraviti“, naglasio je voditelj projekta. Iz Međimurske županije bilo je pedesetak pripadnika u 2. gardijske brigade, troje je izgubilo svoje živote u borbi za domovinu - Mladen Babić,  Zoran Šegović i  Zvonko Zrna, a njih kao i svih boraca sjećamo s posebnim pijetetom.
Ono što bih htio reći ravnateljima škola je da smo im na raspolaganju da zajedno sudjelujemo u odgoju i obrazovanju novih naraštaja, jer mi moramo izraziti želju kakvo društvo želimo, kakve ćemo mlade ljude odgajati. Mi kao akteri tog vremena, stojimo na raspolaganju i sa svojim skromnim djelom želimo pomoći. Želimo da nove generacije budu odgovorne, domoljubne, s dubokim osjećajem za obitelj i hrvatske nacionalne vrednote“ , poručio je Zagi. Ovom prilikom, monografija je uručena svim braniteljskim
Udrugama s područja Međimurske županije, ali i ono još značajnije, svaka knjižnica, škola i obrazovna ustanova također je dobila svoj primjerak,  ne za police, već da živi i prenosi istinu o ratnom putu naših hrabrih vojnika, stvaratelja nove hrvatske povijesti i slobodne Hrvatske.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1293" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content