Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svjetska federacija turističkih novinara međimurskom turizmu dodijelila najviše međunarodno priznanje za izvrsnost

Datum objave: 11. studenoga 2017.

Nakon osvajanja dvostruke titule EDEN – Europske destinacije izvrsnosti koju dodjeljuje Europska komisija, ali i najviše Švicarske turističke nagrade za kvalitetu, dodjeljivanje međunarodnih priznanja međimurskom turizmu nastavilo se i u studenome u Solinu. Naime pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te uz pokroviteljstvo Splitsko – dalmatinske županije i Grada Solina, u Solinu je održana 24. po redu INTERSTAS – Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza. U sklopu iste održan je i jubilarni 20. Međunarodni Festival turističkog filma te 15. po redu KEA CRO - predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta za „Međunarodni Zlatni Cvijet“ i dodjela nagrada „Dr. Lucija Čikeš“. Među čak 300 nominiranih iz 80 zemalja još je jednom Međimurju pripala nagrada, ovog puta jedna od prestižnijih, ona Svjetske federacije turističkih novinara.
Župan Posavec zahvalio u ime svih laureata: „Ove su nagrade podstrek, poriv i obaveza!“
Posebno priznanje „Zlatni INTERSTAS 2017.“ primio je predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije, ujedno međimurski župan Matija Posavec i to za izniman doprinos razvoju kulture, turizma i obrazovanja. Međimurje kao turistička destinacija daje velik doprinos ukupnom razvoju kontinentalnog turizma Hrvatske, što je i ovoga puta prepoznato i to u jednoj uspješnoj hrvatskoj primorskoj destinaciji Splitsko – dalmatinskoj županiji, među dobitnicima od kojih neki dolaze iz Filipina, Indije, Rusije, ali i među kojima su se našla velika hrvatska imena poput Branka Uvodića, HRT-ovog urednika i voditelja, fotografa Šime Strikomana, gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, novinara i publicista Željka Žutelije ili pak Klape Intrade koja se ujedno uz članice Pjevačkog društva Marjan, Voljena Grbca i KUD Jadro pobrinula za popratni glazbeno – kulturni program. 
„Svaka nagrada koja pristigne od međunarodne organizacije, turističkih djelatnika, gostiju ili novinara zaista ima svoju težinu. Ova je nagrada došla u ruke svim vrijednim građankama i građanima Međimurja koji se bave turizmom, koji žive i svaki dan stvaraju dodanu vrijednost ne samo Međimurju, već i Hrvatskoj. Rezultat toga je 20 posto veći broj dolazaka turista i noćenja iz godine u godinu, uz kontinuirano ulaganje javnog sektora i turističke zajednice, povećanje smještajnih kapaciteta i uvođenja novih turističkih sadržaja. Iskorištavamo naše potencijale i ljepote, ulažemo u projekte i kadar, a ujedno smo i enogastronomska oaza. Na tome temeljimo jačanje kontinentalnog turizma. Hrvatska je u svjetskim okvirima mala zemlja, ali prebogata svojim različitostima da se ne predstavi od sjevera do juga. Hrvatska turistička zajednica osim predstavljanja Jadrana stoga mora predstavljati i kontinent, da netko tko dođe u našu zemlju na 7 dana ostane dio odmora na moru, ali i koji dan provede na kontinentu, da obiđe od Međimurja do Slavonije i upozna ljepote naših županija“, naglasio je pritom Posavec koji je uz mnogobrojne radne sastanke jedan odradio i s generalnim tajnikom Mediteranske Turističke Fondacije sa sjedištem u Malti, također ovogodišnjim dobitnikom priznanja, Andrewom Agiusom Muscatom.
Prisjetio se, prije ove nagrade, Međimurje je laureate imalo i na prijašnjim dodjelama, najturističkog djelatnika Rudija Grulu, voditelja ureda Turističke zajednice Međimurske županije koji je uz župana te njegovu zamjenicu Sandru Herman bio dio i ovogodišnje svečanosti, ali i Općinu Sveti Martin, koja je osvojila maksimalnih „pet cvjetova“ u natjecanju za Međunarodni zlatni cvijet godinu ranije. „Turizam puno znači za Međimurje, posebice u segmentu vidljivosti. Gospodarski smo i obrtnički razvijena županija, ali turizam doprinosi tome da se glas o vrijednim Međimurcima, naši uspjesima, prirodnim ljepotama i kvalitetnoj enogastronomiji proširi Europom pa i šire, što se evo događa proteklih nekoliko godina. To je proces na kojem radimo niz godina“, objasnio je Grula. „Iako je ovo posebno priznanje, svaka nagrada je jednako vrijedna, kako ona lokalna ili nacionalna, tako i one europske koje dobivamo za izvrsnost u turizmu. One nam daju pozitivan vjetar u leđa za daljnji rad i to ne samo nama koji smo u sustavima turističkih zajednica uključeni u turizam, nego i svim onim dionicima turističkim djelatnicima koji svojim radom doprinose razvoju međimurskog turizma“, dodala je zamjenica.
Posljedica toga je da su s današnjim danom već premašene sve prošlogodišnje pozitivne brojke, a koje se tiču broja dolazaka turista i noćenja, te se već bilježi uspješnija godina naspram protekle.  Međimurska županija odavno je prešla broj noćenja naspram broja stanovnika, pa ih je tako 2016. bilo 140 tisuća. Kako Hrvatska nije krajnji cilj, već pozicioniranje Međimurja na europskom turističkom tržištu, dosadašnje nagrade daju snažni poticaj u ostvarenju tog cilja s obzirom da su dodijeljene od europskih institucija, turističkih djelatnika i što je najvažnije, turističkih novinara koji niz godina prepoznaju i promoviraju međimursko bogatstvo diljem svijeta.
Nova nagrada za izvrsnost u radu s učenicima otišla u ruke Centru za odgoj i obrazovanje
Posebnu nagradu „DR. LUCIJA ČIKEŠ“ 2017. dobio je Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec za izvrsnost u rehabilitaciji, odgoju i obrazovanju učenika s posebnim potrebama i intelektualnim teškoćama koju je primila ravnateljica Centra Dragica Benčik. Ova posebna međunarodna nagrada „Dr. Lucija Čikeš“ utemeljena je 2003. godine u Hrvatskoj, a naziv je dobila po utemeljiteljici CENTRA MIR, Kaštela, a potom i dugogodišnjoj ravnateljici koja je i uručila nagradu. Dodjeljuje se europskim centrima, institucijama, ustanovama i individualnim osobama, za njihovu izvrsnost u odgoju, razvoju i rehabilitaciji djece i odraslih sa posebnim potrebama, upravo takvima kao što je naš COO.
U ime svih dobitnika nagrada večeras, domaćinima od srca zahvaljujemo na gostoprimstvu, a međunarodnim organizacijama na novim priznanjima, ove će nam nagrade biti poriv, obaveza i podstrek da se još više trudimo, da povezujemo kulturu i turizam, da čuvamo našu povijest i baštinu u maloj, ali tradicijom prebogatoj zemlji“, u govoru zahvale rekao je Posavec. Turisti su najbolji ambasadori turizma, zaključak je to višednevne europske turističke manifestacije u Solinu gdje se Međimurje, još jednom proslavilo kao nezaobilazna destinacija u kontinentalnom dijelu Lijepe naše.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1285" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content