Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren 12. tradicionalni Međunarodni voćarski sajam

Datum objave: 3. studenoga 2017.

S mnogo entuzijazma i predanog rada i ove godine je otvoren 12. Međunarodni voćarski sajam u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec. Iako voćarski sajam u Donjem Kraljevcu više nije mjesto na kojem se određuje otkupna cijena jabuka već je postala dvodnevna manifestacija na kojoj se susreću proizvođači, konzumenti i Institucije koje su potpora razvoju današnjeg voćarstva. Tako su ove godine uz 96 izlagača, uvedeni i brojni noviteti koji ovaj sajam iz godine u godinu oplemenjuju te se proširuje na raznoliku publiku posjetitelja. Na samoj ceremoniji službenog otvaranja prisustvovali su državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Željko Kraljičak, pomoćnica ravnatelja Savjetodavne službe Renata Škrnjug, zastupnici u Hrvatskom saboru Bernarda Topolko i Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem te zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović kao i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenikom Dragutinom Glavinom. Domaćini, a ujedno i organizatori sajma su Općina Donji Kraljevec s načelnikom Miljenkom Horvatom koji je bio sa svojim zamjenikom Mladenom Čavlekom te dopredsjednicima Općinskog vijeća Kristijanom Baranašićem i Božidarom Kolarićem te u korespondenciji s ravnateljicom Centra Dr. Rudolf Steiner Dijanom Posavec. Svečanost su upriličili brojni gosti te poslovni partneri i subjekti, načelnik XV. Okruga Budimpešte Laszlo Haydu i predsjednik Hrvatske samouprave XV. Okruga Budimpešte Stjepan Kuzma iz Mađarske, donačelnik Općine Maroševizi Olariu Dimitrov i glavni sekretar Općine Maroševizi Neculai Sterica iz Rumunjske, gradonačelnici i načelnici te predstavnici javnih poduzeća, medija i podržavatelji sada već tradicionalnog 12. Međunarodnog voćarskog sajma.
Voćari, edukatori i prerađivači na jednom mjestu!     
 Prošlogodišnje vremenske okolnosti utjecale su na rodnost u voćarstvu, a čini se da je ova godina donijela još brojnije nepogode, koje su u različitim sezonama zahvaćale pojedine dijelove Hrvatske. “Naša misija ostaje i nadalje ista, to je dati doprinos intenziviranju voćarstva, te kroz inovativan pristup poticati širenje znanja i dobre prakse u voćarskoj proizvodnji. Svim izlagačima želim uspješan nastup na Sajmu, a posjetiteljima da se odazovu u što većem broju“ rekla je ravnateljica Dijana Posavec. Kako je Sajam započeo upravo u Donjem Kraljevcu, načelnik Horvat osvrnuo se na njegov rad i planove za budućnost „Ovo je Sajam na kojem se susreću proizvođači, državne Institucije i kupci te zajedničkom sinergijom daju veliki doprinos rastu i razvoju međimurskom voćarstvu“. Predsjednik Organizacijskog odbora, a ujedno i međimurski župan naglasio je „Jučer smo u razvojnoj agenciji REDEA-i imali predstavljanje projekta gdje želimo uspostaviti opskrbne lance za plasman poljoprivrednih proizvoda koji se plasiraju na Hrvatska i strana tržišta. Danas Hrvatska uveze hrane za 15 milijardi kuna pa kad bi se samo za 1% smanjio uvoz, to je oko 150 milijuna kuna, ulaganja u lokalnu ekonomiju, poljoprivrednu proizvodnju, a s obzirom da Hrvatska ima potencijal da proizvede više od 50% svega onoga što uvezemo, to je gotovo 7,5 milijardi kuna godišnje reinvestiranja u naše gospodarstvo“. Voćari, proizvođači svakodnevno se susreću s brojnim izazovima koje pokušavaju riješiti pa samim time potrebna im je kontinuirana edukacija i prilagodba na tržište koje se mijenja. „Vlada je donijela odluku da će povećati sredstva na 100 milijuna kuna kako bi pomogla da se ublaže posljedice od elementarnih nepogoda. Naravno da ta sredstva nisu dovoljna, da bi supstituirali samu štetu koja je nastala nego da se samo ublaže posljedice“ istaknuo je Kraljičak. Prioritet Sajma su proizvođači, eko proizvođači i biodinamičari sa svojom proizvodnjom i pristupima. Na ovogodišnjem 12. Međunarodnom voćarskom sajmu voćari će predstaviti svoje primarne i sekundarne proizvode i prerađevine, s posebnim naglaskom na mlade poljoprivrednike i inovacije u voćarstvu.

  1. Međunarodno ocjenjivanje voćnih vina!

 Osmišljavanje, proizvodnja, promocija i prilagođavanje novih proizvoda tržištu jedna su od bitnih koraka približavanja krajnjem potrošaču. „Na ovogodišnjem, drugom po redu ocjenjivanju prijavljeno je 19 uzoraka vina iz 8 Hrvatskih županija, praktički iz čitave kontinentalne Hrvatske“ rekao je predsjednik ocjenjivačke komisije Marijan Čižmešija. Pritom su priznanja dodijeljena redom, 5 zlatnih diploma za OPG Črnčec, OPG Posedi Robert i Ivanu Šimunec-Gedalju, 10 srebrnih diploma za OPG Ljubica Vido, OPG Sirovica, BI-MARCT d.o.o., dva za OPG Črnčec, Ivanu Šimunec-Gedalju, OPG Ana Koprivčić, dva za OPG Radić i Idu Nova, 1 brončana za OPG Matučec diplome pobjednika u tri kategorije predali su državni tajnik Željko Kraljiček, zamjenica župana Sandra Herman te načelnik Miljenko Horvat.
Raznolikost ovogodišnjeg 12. Međunarodnog Voćarskog sajma!
Središnja tema stručnog dijela je panel diskusija s ovogodišnjom temom „Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene) temeljem iskustva iz Slovenije i prijedlozi za suvremeno hrvatsko voćarstvo”. Za vrijeme održavanja sajma, održat će se različiti popratni sadržaji kao što je kulinarska radionica u izvedbi Slađane Herman, promocija i degustacija prvog hrvatskog bio piva „Steiner pivo“ u realizaciji Pivovare „Međimurski lepi dečki“. Ujedno, predstavljen je „Steinerov kolač“ koji su osmislile Toplice Sv. Martin. Jedan od noviteta je da će ove godine biti cjelodnevno kuhanje piva i ocjenjivanje homebrew i hrvatskih craft piva koje je osmišljeno s Udrugom pivara Sjever.
Program za svečanu ceremoniju pripremili su školski zbor iz OŠ Donji Kraljevec, Udruga „Pjesma“ Donji Kraljevec te Ivan Vlahek s recitacijom „Jabučica“  i Nina Cvetko izvedbom pjesme „Vuprem oči“.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1276" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content