Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europskim sredstvima do lakšeg plasmana lokalnih poljoprivrednih proizvoda

Datum objave: 2. studenoga 2017.

U sklopu AgriShort projekta „Uspostavljanje kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju“ održana je radionica u Multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja u organizaciji Regionalno razvojne agencije Međimurja REDEA. Savjetovanje se provodi u  sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, a održana je pod nazivom „Jačanje kapaciteta institucija s ciljem osnivanja kratkih opskrbih lanaca“. Važnost spomenute tematike, prepoznali su i podržali župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović te predstavnici LAG-ova, Savjetodavnih službi, udruženja poljoprivrednih proizvođača te pojedinačni poljoprivrednici i proizvođači. Radionicu je otvorila direktorica Regionalne i razvojne agencije Međimurje – REDEA Sandra Polanec Marinović koja je istakla važnost ovakvog projekta. Predavači koji su prisutne upoznali s tematikom su voditeljica projekta Valentina Hažić, rezultate istraživanja i preporuke za osnivanje kratkih lanaca opskrbe na području Koprivničko – križevačke i Međimurske županije predstavila je Dušanka Gajdić s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Praktični dio radionice „Društveno–gospodarskim učincima kratkih opskrbnih lanaca u Europskoj uniji“ održala je Dr. Moya Kneafsey profesorica Hrane i lokalnog razvoja na Coventry Sveučilištu u Engleskoj.
Institucionalna podrška igra ključnu ulogu u razvoju poljoprivredno-prehrambenog sektora!
 Razvijen sustav lokalne proizvodnje hrane može dovesti do stvaranja raznolikosti i različitosti ruralne ekonomije. U današnjem svijetu globalne ekonomije potrošači sve više traže drugačije, originalnije, možda najbolje reći proizvode "s dušom i srcem". Istovremeno neminovno je poticati razvoj turističkih i drugih aktivnosti koji daju pozitivan doprinos stvaranju kulturnog identiteta baziranog na lokalnim proizvodima. „U Hrvatskoj se dnevno pojede hrane u vrijednosti od 12 milijuna eura, uvezemo odprilike u iznosu od 2 milijarde eura, a više od 50% od uvezene hrane možemo namiriti iz vlastite proizvodnje pa iz toga proizlazi da je to 1 milijarda eura koja se može reinvestirati u domaće gospodarstvo, odnosno koja bi „kružila“ lokalno“ objasnila je Hažić. „Jedinice lokalne i regionalne samouprave trebaju i mogu biti inicijatori promjena. Samim time Međimurska županije želi osmisliti pametnu razvojnu politiku, predložiti lokalnim proizvođačima i malim poduzetnicima paletu rješenja i mogućnosti te generirati sustavne razvojne aktivnosti i povezivanja koji vode pokretanju održivog razvoja“ napomenuo je međimurski župan.  
Projekt AgriShort usmjeren je na poticanje suradnje i edukaciju predstavnika službi i institucija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru s ciljem uspostave kratkih opskrbnih lanaca u prekograničnom području Mađarske i Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 206.727,03 eura, a udio financiran iz EU je 175.717,97 eura. Važnost kratkih opskrbnih lanaca predstavlja važne čimbenike lokalnog razvoja te omogućava snažne gospodarske i razvojne učinke jer povećava ukupnu gospodarsku aktivnost, zaposlenost i konkurentnost lokalne zajednice te povećava standard života i rada u zajednici. Poticanjem spomenutih prodajnih kanala pridonijet će se pozitivnoj praksi očuvanja bioraznolikosti i kulturnoj tradiciji, a to je sve dio nove politike EU ruralnog razvoja i održive ekonomije.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1274" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content