Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

4. Festival stripa u tri dana u Muzej Međimurja donio najbolje od slovenskih crtača stripa

Datum objave: 23. listopada 2017.

Uz projekcije filmova, čak dvije izložbe stripova i ilustracija, te strip radionice za djecu i mlade, uspješno je zaključen 4. po redu Festival stripa, u organizaciji udruge STRIPoblaČAK. Tako su od 20. do 22. listopada u Muzeju Međimurja Čakovec svi ljubitelji devete umjetnosti, kako često nazivaju strip, uživali u besplatnim projekcijama, uz druženja s autorima, redom slovenskim crtačima stripa, kako je ove godine tema bila slovenski strip koji slavi 90. obljetnicu.
Nakon Čakovca, izložba odlazi u Prag, London i Pariz!
„Kao poseban gost festivala stigao nam je strip autor, ilustrator, karikaturist, grafički dizajner, scenarist i publicist Zoran Smiljanić, a za djecu je organizirana likovna radionica pod vodstvom nastavnice predškolskog odgoja Paule Zuzel. Paralelno sa subotnjim programom održali smo sajam stripa i sve zaključili ovom nedjeljnom izložbom“, rekao je Josip Mihalković, predsjednik udruge STRIPoblaČAK na zatvaranju manifestacije, gdje su se zajednički predstavili slovenski autori Miki Muster, Kostja Gatnik, Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Bernard Kolle, Dušan Kastelic i Igor Ribič. Riječ je o izložbi koja organizirana u suradnji sa Strip.art.nica Buch koju vodi izdavač stripova Aleksander Buh i slovenskom Javnom agencijom za knjigu, a koja je obišla niz veleposlanstava Republike Slovenije diljem Europe, te nakon Čakovca odlazi u Prag, a u 2018. u Pariz i London. 
„Ovo su trenutno jedni od boljih slovenskih autora koji se bave stripom, redom dobitnici Prešernove nagrade za životno djelo, ne samo za strip, već čitav svoj rad“, rekao je pritom Buh i ujedno naglasio kako je povodom devet desetljeća stripa u Sloveniji izdana posebna knjiga, koju je mogla pogledati i kupiti i međimurska publika.
Otvaranju posljednje manifestacije kojom se ujedno zaključio festival za ovu godinu, prisustvovao je i župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasio kako Međimurje uz ovakva kulturna događanja postaje važna točka na karti hrvatskog, ali i europskog stripa, čestitao organizatorima na još jednom uspješnom trodnevnom eventu kojim su postigli glavni cilj, a to je promocija stripa kao snažne umjetničke forme.
Udruga STRIPoblaČAK iskoristila je priliku da pritom najavi i svoje 5. jubilarno izdanje Festivala stripa u 2018., te izložbu koju potpisuje Julio Radilović, u svijetu stripa poznat kao Jules.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1257" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content