Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Svetom Martinu na Muri proslavljen Svjetski dan jabuke – kraljice jeseni

Datum objave: 20. listopada 2017.

U čast kraljice jeseni, ali i kraljice voća, danas je proslavljen Svjetski dan jabuke. Već tradicionalno Međimurje je taj dan slavilo u Svetom Martinu na Muri, u organizaciji Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, a uz njih su na izložbi sudjelovali učenici osnovnih škola, tamošnja Učenička zadruga „Tinček“, OPG Mladen Dobranić, OPG Petar Vuković, Agromeđimurje d.d., LAG Međimurski doli i bregi, Savjetodavna poljoprivredna služba, Turistička zajednica Općine Sveti Martin i drugi. Kako voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne proizvodnje jabuke u Republici Hrvatskoj, logično je da je najsjeverniji kraj na dostojan način obilježio ovu svetkovinu jabuke, a za nezaboravan program pobrinuli su se učenici 2. razreda OŠ Sveti Martin na Muri, svojim pjesmama, recitacijama, power point prezentacijom, odrađenim intervjuima i razgovorima na temu jabuke. Ujedno su izradili za tu prigodu i 3D jabuku, ispričali nekoliko recepata i za kraj dodali poneku mudru izreku. „Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van!“, složni su bili školarci u Galeriji i kongresnoj dvorani Općine.
Izložbu jabuke – starinske i nove sorte jabuka sa zanimljivim popratnim sadržajima, otvorio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec oduševljen onime što ga je dočekalo u još jednoj uspješnoj organizaciji Svjetskog dana jabuke. „Otkrili ste u Sv. Martinu ono najvažnije, a to je kako njegovati tradiciju i stare sorte te se uz to prilagoditi suvremenom poticanju poljoprivrede. Upravo ovakve manifestacije, susreti i izložbe jasno daju do znanja kako je jedan od međimurskih brendova upravo jabuka koju ćemo slaviti i 3. studenog u okviru 12. međunarodnog Voćarskog sajma u Donjem Kraljevcu“, naglasio je zamjenik i u prvi plan stavio važnost konzumacije domaćeg i autohtonog, posebice u školama i vrtićima.
Uvodno se svima obratio i glavni koordinator projekta Mladen Dobranić te istaknuo kako je niz godina ponosan domaćin, ali i da s još većim ponosom gleda sve eksponate, rijetke stare sorte jabuka. Milorad Šubić iz Savjetodavne službe pritom je naglasio kako su brojni razlozi zašto je jabuka kraljica voća, da je to Međimurje odavno prepoznalo, ali i kako je na tom putu jedna od važnih točaka srednjeeuropskog tržišta. „Na isto će Međimurje plasirati ove godine više stotina tona jabuka prve klase, a izvozimo ih u vrijednosti od oko 4 milijuna eura“, naglasio je respektabilne brojke stručnjak u tom području. Kao što je napomenuo Dražen Crnčec, načelnik Općine, veliki obol manifestaciji daje Osnovna škola Sv. Martin na Muri na čelu s ravnateljicom Petrom Novinščak, čiji učenici njeguju voćarstvo, tradicionalno, ali i suvremeno, uz zadrugu i voćarsku grupu.
Svjetski dan jabuke započeo se obilježavati u Londonu 20. listopada 1990. godine, a posljednjih godina u Hrvatskoj jača svijest o neprocjenjivoj vrijednosti i potrebi očuvanja starih autohtonih sorti  pojedinih voćnih vrsta kao posebnog segmenta hrvatskog voćarstva, na čemu se intenzivno radi i u Međimurskoj županiji.
Nakon službenog otvorenja izložbe u kongresnoj dvorani Općine, upriličena je berba starinskih sorti jabuka u voćnjaku Udruge OPG Mladena Dobranića, a kasnije i prešanje jabuka na starinski način prešom starom preko 150 godina. Dakako, uz prešanje je održana i degustacija jabučnog soka, vina, voćnih vina, pekmeza, meda i raznih delicija članova udruge i gostiju.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1254" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content