Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija nastavlja suradnju s uspješnim poljskim regijama, sudjelovanjem na 6. Forumu u Torunu

Datum objave: 19. listopada 2017.

Nakon što je prije dvije godine domaćin bila regija Bukowina Tatrzanska u Poljskoj, a nakon iste Dubrovnik, Forum poljskih i hrvatskih regija nastavljen je poljskim domaćinstvom, u Kujawsko – Pomorskie regiji. Kako se radi o prijateljskoj regiji, čiji su čelnici Međimursku županiju posjetili upravo u listopadu 2015. godine, dijelom hrvatske delegacije u tamošnjem Torunu bili su i zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec, uz dakako brojne čelnike hrvatskih županija i regionalnih razvojnih agencija, te Gorana Pauka, predsjednika Hrvatske zajednice županija.
6. po redu Forum okupio je predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustva i uspješne suradnje u budućnosti. Istaknuto je kako se Poljska i Hrvatska dobro razumiju jer se suočavaju sa sličnim prilikama i izazovima. Savez vojvodstva Republike Poljske pohvalio je napore koje Hrvatska čini kako bi provođenjem europskih politika ubrzala razvoj. Razgovaralo se i o javno-privatnom partnerstvu koje je uobičajena praksa u EU, ali još uvijek nije dovoljno zaživjelo u Poljskoj i u Hrvatskoj. Predstavljen je i rad Banke za državno gospodarstvo, s obzirom da se podrazumijeva da će za lokalne subjekte upravo razvoj javno- privatnog partnerstva i infrastrukture biti ključan u slijedećom razdoblju. Dotaknute su teme prometnog koridora Baltik-Jadran koji bi trebao omogućiti najkraći mogući put između luka Szczecin i Rijeke, a dogovoreno je i daljnje dinamiziranje suradnje Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava te želja da se nastave potpisivati sporazumi o suradnji pojedinačnih županija.
Drago mi je da smo se i šestu godinu zaredom okupili kako bi razmijenili svoja iskustva, porazgovarali o važnim temama, a što je najvažnije, donijeli neka rješenja i preporuke kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave osnažile svoju ulogu nositelja razvoja Poljske i Hrvatske, a samim time i Europe“, rekao je pritom predsjednik Zajednice, u ime hrvatske delegacije. Forum pak je otvorio ovogodišnji domaćin, maršalek Kujawsko-pomorskog vojvodstva Piotr Calbecki. „Poljska i Hrvatska su zemlje koje se jako dobro razumiju i koje se suočavaju sa sličnim prilikama i izazovima. Uspješna regionalna politika unutar zemlje, a osobito van njenih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije“, naglasio je i dodao da će ova suradnja biti pokazatelj jesmo li na dobrom putu, a kao jednu od važnijih tema dvodnevnog panela istaknuo je novu perspektivu financiranja nakon 2020. godine.
Ovime je nastavljena dosadašnja uspješna suradnja hrvatskih i poljskih vojvodstava, a koja je samo potvrđena na najbrojnijem skupu dosad gdje su razmijenjena iskustva regionalnih jedinica. Posebice u segmentima decentralizacije te provođenja projekata i povlačenja sredstava iz fondova Europske unije koji su korak do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Maršalek zapadno-pomorskog vojvodstva i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz istaknuo je upravo grad Torun kao posebno mjesto susreta s obzirom da se radi o gradu u kojem prošlost susreće sadašnjost i gradu koji je pravi primjer razvitka uz pomoć fondova Europske unije. Jacek Protas je kao jedan od inicijatora poljsko-hrvatskog prijateljstva istaknuo da mu je drago jer Hrvatska i danas aktualno sudjeluje u raspravi o EU politikama nakon 2020.
Izlaganje zamjenice župana na Forumu, u segmentu turizma Međimurje uzeli kao primjer
Kako je naglašeno, Poljska je školski primjer učinkovite decentralizacije u Europi, primjer na kojem Hrvatska treba položiti svoj ispit reforme regionalne samouprave. No ima segmenata u kojim je svakako i Hrvatska odličan primjer njima, a u prvom redu to je turizam. Stoga je jedina hrvatska predstavnica na panelu „Poslovni turizam kao čimbenik razvoja regija“ bila zamjenica Herman, te iskoristila priliku da istakne autentičnost i kvalitetu ponude kao glavne pokretače razvoja kontinentalnog turizma na sjeveru zemlje.
Kada gledamo poslovni turizam, on se na kontinentu itekako u obimu razlikuje od onog na moru, no znamo kako destinaciju ne čini samo infrastruktura dakle dvorane i smještaj, već je važno naći neki drugi privlačni model koji će ih privući u destinaciju. Međimurska županija taj je spoj našla i odavno prešla broj noćenja naspram broja stanovnika, prošle godine 140 tisuća, već u ovoj godini ih imamo 120 tisuća, a veliki udio čine poslovni gosti. Naš najveći generator ukupnog razvoja turizma su Terme Sv. Martin koje ostvaruju 70 posto broja noćenja, s naglaskom na wellness i kongresni turizam, ali ujedno i kao mjesto priprema mnogobrojnih profesionalnih sportskih reprezentacija iz Europe i svijeta. Uz to imamo dobro razvijenu i ostalu turističku ponudu, očuvani okoliš, prepoznatljivu enogastronomiju, a naglasak stavljamo i na razvoj cikloturizma te kulturnog turizma“, rekla je u predstavljanju Međimurja zamjenica župana i dodala kako je neophodno povezivanje turizma s ostalim sektorima, pa se stoga u Međimurju radi na brendiranju ponude i promociji destinacije.
Autohtonost destinacije je važna u svojoj tradiciji, kulturi i gastronomiji, no najvažniji je ljudski faktor uz stalno unapređenje dizanja kvalitete i ponude što je kod nas prepoznato i nagrađeno na svim nivoima, pa smo stoga dva puta proglašeni Europskom destinacijom izvrsnosti“, zaključila je, predstavila promo film s naglaskom na EDEN i enogastronomiju te pozvala sve da posjete Međimurje. Nakon izlaganja prisutni su zahvalili na pozivu u posjet koji će s veseljem skoro ostvariti i dodali da su izuzetno zadovoljni viđenim kako zaista u segmentu turizma imaju od koga učiti.
Hrvatska bi trebala valorizirati jadransku dimenziju te povezati turizam sa svim gospodarskim granama. Samo je ove godine Hrvatsku posjetilo 800 tisuća poljskih turista“, istaknula je Andrea Bekić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.
Tom je prigodom ujedno najavljen novi Forum hrvatskih i poljskih regija čiji će domaćin u 2018. godini biti Hrvatska, odnosno Poreč.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1252" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content