Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano u Pribislavcu! Dani kruha uz 150. obljetnicu tamošnje crkve

Datum objave: 17. listopada 2017.

Općina Pribislavec i Župna crkva sv. Florijana proteklog su vikenda organizirale program uz obilježavanje Dana kruha i 150. godišnjice tamošnje crkve. Svečanost je započela u dvorištu Društvenog doma gdje su se okupili mnogobrojni mještani, udruge te učenice i učenici OŠ Vladimira Nazora Pribislavec zajedno sa svojim roditeljima. Bogatstvom plodova zemlje, mirisnim kolačima, domaćim kruhom i pecivima predstavili su se redom mještanke i mještani Pribislavca i okolnih naselja te dali svoj obol ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Naime svake godine tijekom listopada ovim se programom želi izraziti zahvalnost za sve ono što nam zemlja i priroda daruju.
Obilježavanje Dana kruha povezano je sa Svjetskim danom hrane kojim se želi podići svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti. Tako se već od najranijih dana, već u  vrtićkoj dobi, a kasnije u školi, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom, ovom datumu daje posebno značenje. Također ovim se danom želi ukazati te razviti svijest kod naših najmlađih kako glad u svijetu postoji i kako su mnogi njihovi vršnjaci gladni. Manifestaciju su svojim proizvodima i rukotvorinama oplemenile udruge s područja Općine te članice KUU „Zvon“ iz Male Subotice s izložbom radova.
Blagoslov Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te svetu misu u župnoj crkvi u Pribislavcu predvodio je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak. Na samom početku misnog slavlja sve je srdačno pozdravio domaći župnik vlč. Tomislav Kos uz pratnju svećenika iz čakovečkog dekanata te domaćeg patera Rikarda Patafte, franjevca u krapinskom samostanu. Prije 150 godina, grof Juraj Feštetić dao je sagraditi ovu kapelu koja je 2005. godine posvećena kao župna crkva.
Nakon mise podijeljene su zahvalnice istaknutim mještanima Valentu i Aniki Janeš, zvonarkama Mariji Holc i Mariji Varga, orguljašu Ivanu Hajdaroviću, časnoj sestri Zorislavi Pintarić koja danas živi i djeluje u samostanu u Splitu te Općini Pribislavec u čije ime je zahvalnicu primila načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić. Misno slavlje su svojim glazbenim programom oplemenili članovi župnog pjevačkog zbora.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1248" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content