Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje krenulo u 65 milijuna kuna težak projekt ulaganja u bolnicu, novi Dom zdravlja završit će se do kraja 2018.

Datum objave: 17. listopada 2017.

Današnjom svečanošću potpisivanja ugovora u Županijsoj bolnici Čakovec, službeno je krenula provedba projektnih aktivnosti vezanih uz rekonstrukciju odjela Kirurgije I. Radi se o 5 ugovora ukupne vrijednosti više od 2,5 milijuna kuna o javnoj nabavi građevinskih radova na rekonstrukciji odjela Kirurgije I., o javnoj nabavi usluga stručnog nadzora nad građevinskim radovima na rekonstrukciji, za stručni nadzor nad radovima na rekonstrukciji i dogradnji objekta Paviljon III, te za voditelja investicijskog projekta za odjel Kirurgije I. i za objekt Paviljon III. Prisjetimo se, ovo je samo dio ulaganja u okviru višemilijunskog projekta kojim se zdravstvo Međimurske županije diže na jedan novi nivo, nakon što je odobren maksimalni iznos ulaganja iz Europskog fonda za regionalni razvoj od 50 milijuna, dok je Županija dodala još potrebnih 15 milijuna kuna svojih sredstava, da se zaokruži zdravstvena slika Međimurja. Sredstva će biti utrošena za projekt jednodnevne kirurgije, jednodnevne bolnice, u prvom redu osuvremenjivanje naše bolnice  i infrastrukturno rješavanje gorućih problema, a to su problem fizijatrije, psihijatrije i obnova većeg djela opreme. Na ovaj će se način rekonstruirati i opremiti prostor ŽB Čakovec kako bi se poboljšala učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici te dnevnoj kirurgiji za pacijente dnevne bolnice i dnevne kirurgije, ali i za sve ostale pacijente. „Dugo smo čekali ovakvu programsku perspektivu koju smo maksimalno iskoristili, a upravo ovaj projekt Županijske bolnice Čakovec jedan je od strateških projekata Međimurske županije koji je kao takav uvršten i u razvojnu strategiju i time izravno pridonosi jednom od strateških ciljeva, a to je dobrobit stanovništva“, na samo početku istaknula je voditeljica projekta Ana Kralj iz Regionalne razvojne agencije REDEA-e i dodala da ih čeka puno posla, kako projekt traje 3 godine.
Ulaganjem u adaptaciju, opremu i stvaranjem vrhunskih uvjeta sprječavamo odljev liječnika
Vrijednost ulaganja u adaptaciju u građevinskom dijelu je 30 milijuna, a za nabavku opreme 35 milijuna kuna. Kada tome pridodamo da se iz proračuna Međimurske županije 11 milijuna ulaže u opremu, dogradnju nove zgrade Doma zdravlja koju ćemo zaključiti do kraja 2018. i europska sredstva koja smo privukli za projekte u nabavci opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu i za sanaciju ambulanata, dolazimo do preko 100 milijuna kuna investicija osiguranih ove godine, samo u zdravstveni sustav“, objasnio je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao kako  s obzirom da 83% Međimurki i Međimuraca koristi usluge ŽB Čakovec, Županija kao vlasnik i osnivač  želi da ih dočekaju vrhunski uvjeti kako u opremi i infrastrukturi, te će se samim time na bazi toga nastojati spriječiti odljev liječnika koji je prisutan u cijeloj zemlji. „Dapače, u posljednjih nekoliko dana dva nova stručnjaka, dva nova liječnika stigla su u našu bolnicu“, dodao je.
Nakon Kirurgije, radovi kreću na Rodilištu i u Paviljonu 3
Uz rekonstrukciju jednog odijela kirurgije, tzv. Kirurgije 1, odnosno sadašnjeg odjela vaskularne i opće kirurgije te urologije gdje ćemo napraviti jedan integralni dio, jednodnevnu kirurgiju, postepeno idemo i u nabavku opreme kako bi se kompletno opremile operacijske sale s novim stupovima za endoskopske operacije s novim instrumentima i sa svim onim drugim stvarima koje su nam potrebne za kvalitetan i suvremeni rad u okviru jednodnevne kirurgije“, rekao je ravnatelj ŽB Čakovec Robert Grudić, dodavši kako investicija omogućava kvalitetno rješavanje smještaja pacijenata, kvalitetan rad u salama, bolje uvijete rada, sigurnost rada, pacijenta i na taj način omogućava se brži i bolji oporavak pacijenata. Spomenimo kako će provođenje projektnih aktivnosti u sklopu projekta trajati do 25. travnja 2020. godine. Pritom su ujedno najavljene i sljedeće investicije, kreće se s obnovom i podjelom Rađaone koja se počinje obnavljati nakon više od 40 godina, a početkom iduće godine kreće se u rekonstrukciju tzv. Paviljona 3, odnosno stare interne.
Župan je iskoristio priliku te se unaprijed ispričao pacijentima zbog otežanog prilaza u narednom periodu, kako će čitav kompleks bolnice postati jedno veliko gradilište, no nakon čega ćemo se zasigurno ponositi našom bolnicom, liječnicima i uvjetima koji postoje u Međimurju.
Potpisivanju su bili prisutni još i saborski zastupnik Darko Horvat, predstavnici SAFU-a Zvonimir Marić i Dalibor Puhar, Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije, Sonja Tošić – Grlač, predsjednica Upravnog vijeća ŽB Čakovec, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović, Sandra Oslaković, zamjenica ravnatelja ŽB Čakovec, Lea Krištofić Leček, voditeljica Odsjeka za EU fondove, javnu nabavu i nabavu ŽB Čakovec, te predstavnici izvođača radova potpisnici ugovora.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1247" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content