Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

KUD Međimurje iz Velenja kod međimurskog župana najavio svoju jubilarnu 20. obljetnicu

Datum objave: 10. listopada 2017.

Kulturno umjetničko društvo Međimurje iz Velenja djeluje u Sloveniji već 20 godina te je kao takvo svojim radom i aktivnostima prepoznatljivo na lokalnoj razini. Više od 750 Međimurki i Međimuraca s tog područja njeguje i čuva međimursku tradiciju kroz pjesmu, ples, običaje te stare zanate, a kako je Velenje vrlo specifično po svojoj multietničnosti, suživot različitih kultura je izuzetno dobar i prihvaćen. Župan Međimurske županije Matija Posavec je u povodu 20. obljetnice ovog vrlo aktivnog društva upriličio prijem za njegove čelnike te u svom uredu primio predsjednika Društva Matiju Blagusa, predsjednika Saveza hrvatskih društava Slovenije iz Lendave Đanina Kutnjaka i Slavka Huderina, predstavnika Grada Velenje zaduženog za turizam, uz prisustvo pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića.
Proslava 20. godišnjice 17.11., uz Hrvatski bal 25.11.!
Ovo je bila prigoda koju su predstavnici iz Slovenije iskoristili kako bi se osvrnuli na prošlost i doseljavanje Međimuraca na područje Velenja krajem 60.-ih godina prošlog stoljeća, upoznali su župana sa svojim radom, ali i položajem Hrvata kao nacionalne manjine u susjednoj zemlji. Najvažnija značajka ovog prijema ipak je bilo obilježavanje jubilarne godišnjice KUD-a Međimurje te službeni poziv županu Posavcu da kao predstavnik Međimurske županije i žitelja Međimurja svojim dolaskom oda zasluženo priznanje za nesebični rad i zalaganje brojnim Međimurcima koji u Velenju ne zaboravljaju na svoj kraj. Svečanost će se održati 17. studenog, dok je pritom najavljeno kako nas skoro očekuje i Hrvatski bal u Lendavi 25. istog mjeseca.
Župan je prihvatio oba poziva i pritom im čestitao na svim naporima u očuvanju međimurske tradicije. „Upravo ste Vi i društva kao što je Vaše nositelji kulture Republike Hrvatske u Sloveniji, zbog svog dugogodišnjeg djelovanja i prepoznatljivosti. Iz tog razloga i imate podršku lokalne zajednice, kako u Međimurju, tako i u Sloveniji“, rekao je Posavec.
Upravo ovakvi događaji u kojima sudjeluju delegacije iz obje države donose mogućnost za jače međusobno povezivanje, zajedničke projekte i programe te su prilika za bilateralne razgovore s ciljem jačanja i kvalitetnije suradnje na svim razinama. Stoga će se prilikom posjeta župan susresti i sa županom Općine Velenje Bojanom Kontičem u vidu ostvarivanja partnerske suradnje na budućim projektima u turizmu.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1239" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content