Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju odavanjem počasti braniteljima proslavljen 8.listopad – Dan neovisnosti

Datum objave: 7. listopada 2017.

8. listopada u Hrvatskoj se obilježava kao Dan neovisnosti, znameniti datum novije povijesti, kada je naša zemlja u punom smislu te riječi postala neovisna, samostalna i suverena. Tog je dana 1991. godine Hrvatski sabor donio jednoglasnu Odluku o raskidu svih državno – pravnih  veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. To je ujedno i prilika da se prisjetimo doprinosa naših Međimuraca u borbi za slobodu na svim hrvatskim ratištima, jedinstva našeg naroda i građana u stoljetnoj težnji za neovisnošću, pravdom i demokracijom.
Stoga su u Međimurskoj županiji upriličene svečanosti obilježavanja koje su krenule polaganjem vijenaca na spomenik borcima, poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu. Tom su prigodom počast odale delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca, Policijske uprave međimurske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi obitelji, a ujedno su kod Spomen zida zapaljene svijeće uz prigodnu molitvu fra Josipa Župana iz Franjevačkog samostana Čakovec, za sve branitelje.
Župan Posavec: „Slavimo prijelomni trenutak koji je odredio sudbinu hrvatskog naroda“
„Uvijek se u takvim trenucima treba sjetiti naših branitelja, koji su s krunicom u ruci, velik broj njih bez oružja, krenuli braniti svoju domovinu. Na žalost mnogo se njih s tog hrabrog puta nije nikada vratilo, 78 je takvih međimurskih heroja i stoga je danas centralno obilježavanje upravo na ovom mjestu ispred njihovog spomen obilježja, spomen zida našim braniteljima. Vjerujem da će svatko od nas u svom srcu s ponosom, poštovanjem, ali i tugom i sjetom nositi uspomene tih slavnih 90.-tih godina, slaveći velike pobjede i povijesne dane za hrvatski narod“, rekao je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasio kako 8. listopada predstavlja prijelomni trenutak u kojem se odredila sudbina našeg naroda te pozvao sve braniteljske udruge na suradnju, međusobno uvažavanje, poštovanje te zajedništvo, kako bi se slavnih dana naše povijesti mogli sjećati s ponosom i u budućnosti.
Počast su svim hrvatskim i međimurskim junacima odali međimurski župan, njegovi zamjenici Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s vijećnicima, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat, članovi i gardisti Zrinske garde Čakovec na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancom, Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Podružnica Međimurske županije, predstavnici PU međimurske predvođeni načelnikom Ivanom Sokačom, zatim članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s predsjednikom Stjepanom Horvatom, predstavnici Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije na čelu s predsjednicom Danicom Pongrac Krhač, te mnogobrojni članovi obitelji i prijatelji stradalih boraca, kao i velik broj predstavnika međimurskih institucija, udruga, ali i naših sugrađana.
Mnoge Međimurke i Međimurci svečanost su iskoristili da se prisjete dana ponosa i povijesne sjednice Hrvatskog sabora kada je naša zemlja postala neovisna i samostalna, kao i velikog broja hrvatskih branitelja i policajaca koji su, svaki na svoj način, dali svoj doprinos u vrijeme ratnog razdoblja.
Ostavština hrvatskih branitelja je naša sloboda
Danas je dan kada slavimo temelje naše državnosti, trenutak kada smo odlučili uzeti sudbinu u svoje ruke, živjeti bez stranih gospodara u samostalnoj, slobodnoj i demokratskoj državi“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika, dok je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Horvat naglasio kako je ovo datum koji živi u sjećanju jednog naroda, te je tada potvrđena stoljetna težnja našeg naroda i jasno iskazano određenje građana. „U ratu koji nam je bio nametnut svi su Hrvatskoj dali ono što su imali, svoju mladost, puno njih svoje zdravlje i ono najvrednije  svoje živote. Njihova ostavština je naša sloboda i zato vjerujem da govorim u ime svih nas kad im poručujem hvala Vam“, rekao je Horvat.
Župan Posavec na kraju je naglasio kako će Međimurska županija nastaviti pridavati osobitu pozornost obilježavanjima svih slavnih dana hrvatske povijesti, da sjećanje na one koji su dali svoje živote, kako bi mi danas mogli živjeti u uređenom i slobodnom društvu, nikad ne izblijedi. Pritom je iskoristio priliku da svim Međimurkama i Međimurcima čestita 8. listopad, Dan neovisnosti.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1237" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content