Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju obilježen Dan ružičaste vrpce u organizaciji Kluba žena „Nova Nada“

Datum objave: 7. listopada 2017.

U Hrvatskoj se prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce, humanitarna akcija čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Početkom 90.-ih godina prošlog stoljeća u Americi je pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Tako je ove subote ispred zgrade Scheier od 10 do 12 sati i Međimurje već tradicionalno dobilo priliku biti dio obilježavanja ove plemenite humanitarne akcije, prigodnim štandom u svrhu prevencije i edukacije o raku dojke.
Kako je istaknula Jasenka Štefić, predsjednica Kluba žena operiranih od raka dojke „Nova Nada“ Čakovec, upravo je to najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, a broj oboljelih žena svakim danom raste neovisno o dobi i vodeći je uzrok smrti. Klub koji danas broji oko 70 aktivnih članica, već 17 godina radi na prevenciji, edukaciji i promociji na ovakav način, s naglaskom kako bi potaknuli sve na preglede, kako je bolest ključno otkriti u početnoj fazi. Kako je rekla  klubovi su ti koji podsjećaju žene da vode brigu o sebi, o svojim dojkama, da se odazovu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i da vode samopregled, ako to znaju i mogu.
Zbog ograničene mogućnosti prevencije raka dojke, od izuzetne je važnosti otkriti  bolest što ranije, jer ukoliko je bolest otkrivena na vrijeme, izlječiva je u 98% slučaja. Tijekom subotnjeg jutra na Trgu republike u Čakovcu dijelili su razni promotivni – edukativni materijali kako bi se širu javnost upoznalo te približilo s ovom zloćudnom bolesti, a akciji su podršku svojim dolaskom dali i župan Međimurske županije Matija Posavec, sa zamjenicom Sandrom Herman te potpredsjednik Skupštine Dragutin Glavina.
Upravo su oni, uz podršku žena iz „Nove Nade“ i ovom  prilikom ukazali na probleme te dali podršku svim onim ženama koje se susreću s ovom bolesti.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1238" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content