Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Varaždinske barokne večeri i ove godine stigle u Prelog

Datum objave: 2. listopada 2017.

Već 15 godina Grad Prelog ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike u okviru Festivala „Varaždinske barokne večeri“. Tako je i ove godine kao dio ove manifestacije koja datira iz 1968. godine, u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, gostovao ansambl „Musica Profana“, gost iz ovogodišnje zemlje partnera Varaždinskih baroknih večeri, Mađarske. Mnogobrojni posjetitelji i ljubitelji glazbe stigli su kako bi uživo pratili izvedbe ovog ansambla koji slavi 30. obljetnicu postojanja. Izvode glazbu nastalu u razdoblju između 16. i 18. stoljeća na autentičnim instrumentima.
Članovi ansambla usavršili su svoje glazbeno umijeće na tečajevima međunarodno poznatih stručnjaka. Nastupali su s vodećim mađarskim i stranim ansamblima i solistima u raznim produkcijama i na festivalima (Tage Alter Musik u Herneu, na Festivalu Saint Donat Bach, Tour, na Festivalu rane glazbe u Innsbrucku, u Radovljici, u Csíkszeredi, Miercurea Ciuc i u Varšavskoj operi, između ostalog). Ansambl redovito nastupa na koncertima u Mađarskoj i inozemstvu i njegovi članovi drže ljetne majstorske tečajeve. U Prelogu su izveli program po nazivom „Gustate&Videte“, a radilo se o srednjeeuropskoj vokalnoj i instrumentalnoj glazbi 17. stoljeća.
Među posjetiteljima bili su i saborski zastupnik Darko Horvat, zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, direktor Koncertnog ureda Varaždin Rajmond Rojnik, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek sa zamjenikom Zdravkom Kvakanom te mnogi drugi.
Varaždinske barokne večeri osmišljene su kao ideja o objedinjenju bogate tradicije, povijesti, kulture, glazbe i povodom proslave 140. godina Muzičke škole Varaždin. Godine 1971. održan je prvi trodnevni festival, u to vrijeme jedan od rijetkih specijaliziran za tu vrstu glazbe u Europi. Varaždinske barokne večeri iz godine u godinu dovodeći i izvodeći poznate europske autore, glazbenike i ansamble, razvijale su svijest o očuvanju baštine baroka te poticanju i istraživanju barokne glazbene i opće kulturne baštine.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1233" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content