Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I Međimurke i Međimurci proslavili Međunarodni dan starijih osoba

Datum objave: 1. listopada 2017.

Na starijima svijet opstaje, a na mladima ostaje“, zaključak je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, koji je svečano proslavljen i u Međimurskoj županiji. Već tradicionalno, veselo druženje priređeno je i u Domu za starije i nemoćne Čakovec čiji su tamošnji korisnici na čelu s ravnateljicom Šteficom Martinez pripremili bogati kulturni program kojim su okupili mnogobrojnu publiku, ali i goste, među kojima je bio njima dobro poznati gost župan Međimurske županije Matija Posavec. „Ovaj dan obilježava se s ciljem podizanja svijesti široj javnosti o izazovima i problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću. Ovaj dom mnogima je postao drugi dom i obitelj, jedna zajednica u kojoj se osigurava životni okoliš prilagođen svakome. Velika zahvala svima koji ste se odazvali, a posebno hvala predstavnicima Međimurske županije koji su svake godine s nama i uvijek nas ugodno iznenade“ rekla je ravnateljica.
Briga o starijima u suvremenom društvu nije samo obveza obitelji, već i šire zajednice čija je zadaća osigurati osobama treće životne dobi sve mogućnosti za zdravo aktivno starenje i participaciju u društvu, što Županija prepoznaje i stoga je osluškujući potrebe i probleme starijih osoba, potpora njihovim aktivnostima.
Župan Posavec im je uvijek dragi gost
Ujedno im u skladu s mogućnostima u suradnji s udrugama umirovljenika pomažu u sufinanciranju prijevoza, druženja, književnih večeri, susreta, obilježavanju 50. odnosno 60. godišnjice braka, kako bi im barem malo uljepšali umirovljeničke dane. Međimurska županija će i dalje aktivno sudjelovati i nizom mjera podupirati podizanje kvalitete Vašeg života, rekao je pritom međimurski župan. „Briga o starijim osobama nije samo i ne smije biti samo briga ravnateljice ili zaposlenika koji ovdje rade ili bilo kojeg pojedinca, to mora biti briga cijele zajednice. Nama su veoma važni uvjeti koje imate ovdje u svom domu, stoga ćemo u skoro vrijeme i adaptirati ovu zgradu za koji smo prijavili projekt energetske učinkovitosti. Za kraj bih još jednom htio u svoje osobno ime, ali i u ime cijele Međimurske županije čestitati Vam Međunarodni dan starijih osoba“, rekao je međimurski župan te zahvalio na domaćinstvu i toploj dobrodošlici i ove godine.
Program je započeo referatom i kratkom recitacijom Marije Bišćević, nastavio izvedbama zbora korisnika doma koji su izveli pjesme „Moja Juliška“ i „Oči sokolove“, recitacijom pod nazivom „Tu je moj dom“ amaterskog pisca Jože Požgaja koju je izvela Sabina Tomašić, recitacijom „Nije žena saka žena“ Jelene Matotek, dok se za sam kraj pjesmama „Dober večer mamica“ i „Šumi vjetar šumi“ predstavio KUD Podturen i pripremio solo izvedbu Marije Biber pjesmom „V noči da sam došla dimo“. Uz župana i ravnateljicu, svečanosti su prisustvovali i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine i zamjenica pročelnika UO za društvene djelatnosti Međimurske županije Sonja Tošić – Grlač, te u svojstvu domaćina predsjednik Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Zvonko Golub.
Bogata proslava i članova Matice umirovljenika Međimurske županije
U zgradi Scheier pak je večer ranije i Matica umirovljenika Međimurske županije okupila velik dio svojih članova i prijatelja na svojem obilježavanju, koje su proveli uz svečanost otvaranja izložbe slika Nade Patafta, nastupima članica Zbora umirovljenika Čakovec te nagrađivanom kazališnom predstavom „I to je život“ u izvedbi Kulturno umjetničke udruge „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca. Svečanost je otvorila zamjenica župana koja je istaknula kako je treća životna dob ujedno i najljepša životna dob te da upravo članovi Matice svima nama to svakodnevno dokazuju mnogobrojnim aktivnostima, radovima, plesovima po trgovima, druženjima, glumom i mnogim drugim događanjima koje nerijetko i sami uspješno organiziraju.
„Često se zajedno družimo i nema ni jedne manifestacije bez Vas osoba treće životne dobi, za koju smo se svi složili da za Vas vrijedi izraz - najbolje životne dobi. Pokazujete kako su godine samo broj i koliko nam može biti lijepo u životu“, dodala je zamjenica. Sve je pritom pozdravila i predsjednica Matice, Nada Lovrec. „Željela bih skrenuti pozornosti na probleme osoba treće životne dobi koji ne dobivaju dovoljno pažnje, a imaju najviše znanja, mudrosti i iskustva. Teško im je kad ih se zapostavi, stoga pomognite im, zato im dozvolite da Vam prenesu te vrline kako se ne bi osjećali izopćeno, oni su tu da Vas uče, jer na Vama mladima svijet ostaje“.
Prije 27 godina ovaj je dan proglašen Rezolucijom UN –a, kao podsjetnik doprinosa osoba treće životne dobi u izgradnji našeg društva, na njihovu mudrost i iskustvo, kao senzibilizaciju javnosti za potrebe osoba u odmakloj dobi te zaštitu zdravlja starijih osoba.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1228" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content