Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Novih 2,4 milijuna kuna stižu u Međimurje za provedbu 12 projekata

Datum objave: 28. rujna 2017.

Međimurski načelnici, gradonačelnici i predstavnici Županije prisustvovali su potpisivanju ugovora o sufinanciranju projekata po Programu održivog razvoja lokalne zajednice i po Programu podrške regionalnom razvoju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. „Iz proračuna Ministarstva osigurali smo dodatnih 50 milijuna kuna kojima će se pomoći provedba još 151 projekta s rezervnih lista te potpun završetak i stavljanje u funkciju 75 projekata kojima su u prvom krugu, zbog limitiranih sredstava, dodijeljena manja sredstva od traženih", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, te zajedno s načelnicom Sektora Željom Zagorac i svojim pomoćnicima Katicom Mišković i Davorom Huškom čestitala prisutnima prilikom potpisivanja vrijednih ugovora.
Međimurska županija, Grad Prelog i 10 međimurskih općina kreću u projekte
Drugi je ovo krug dodijele sredstava u 2017. godini, nakon što su u ožujku župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnici 11 općina sudjelovali u prvom dijelu programa kroz koji se na godišnjoj razini sufinanciraju projekti lokalne i područne (regionalne) samouprave. Važnosti lokalnih samouprava najbolje su svjesni gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i načelnici Vratišinca Zdravko Mlinarić, Orehovice Franjo Bukal, Pribislavca Višnja Ivačić, Svete Marije Đurđica Slamek Donje Dubrave Marijan Varga, Gornjeg Mihaljevca Goran Lovrec i Dekanovca Ivan Hajdarović, koji su zajedno sa zamjenikom župana Josipom Grivcem prisustvovali svečanosti.
Ministarstvo je ove godine osiguralo čak tri puta više sredstava za potrebe slabije razvijenih područja nego što je osigurano proteklih godina. Međimurska županija dobila je 700 tisuća kuna za nastavak izgradnje školske sportske dvorane Osnovne škole Strahoninec, 250 tisuća kuna Orehovica za energetsku učinkovitu javnu rasvjetu na području općine, 200 tisuća kuna ide za izgradnju javne rasvjete u gospodarsko stambenoj zoni „C" u Pribislavcu, dodatnih 120 tisuća kuna za rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića „Kockavica" u Svetoj Mariji, 200 tisuća kuna za rekonstrukciju ulice Ograda u Vratišincu, 100 tisuća kuna za rekonstrukciju dijela Prvomajske ulice u Dekanovcu, 100 tisuća kuna za izgradnju ulice u Čehovcu i 200 tisuća kuna za javnu rasvjetu u Koprivničkoj ulici u Donjoj Dubravi. Općini Goričan odobreno je sufinanciranje u iznosu od 100 tisuća kuna za rekonstrukciju javne rasvjete, Štrigovi 100 tisuća kuna za izgradnju staze na groblju, Donjem Vidovcu 200 tisuća kuna za izgradnju priključne ceste u poslovnoj zoni i Gornjem Mihaljevcu 100 tisuća kuna za sanaciju cesta kroz naselja općine.
Program podrške regionalnom razvoju predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja, jača socijalnu koheziju i održivi razvoj u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture na lokalnoj razini. „Ministarstvo je prepoznalo lokalne samouprave kao generatore razvoja, no važnost ovih projekata je i u tome što su to zapravo pokretači gospodarstva, jer će za većinu njihove realizacije biti zaslužni poduzetnici iz naših lokalnih sredina", istaknuo je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u ime svih predstavnika županija, gradova i općina. Godišnjim programima kroz razne aktivnosti želi se utjecati na održivost razvoja lokalnih zajednica vodeći pritom računa o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti i neovisnosti.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1223" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content