Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski gradonačelnici i načelnici raspravljali o novom prijedlogu Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi

Datum objave: 27. rujna 2017.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije samo u tjedan dana održana je 2. po redu sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji. Naime čelnici međimurskih gradova i općina okupili su se odmah nakon konstituiranja na poziv predsjedavajuće Višnje Ivačić, uz promjenu u radu i jednu novinu - tematsko okupljanje, s jednom točkom dnevnog reda – raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Kako poboljšati, izmijeniti zakon i uz to dati doprinos ovom važnom zakonu za daljnje funkcioniranje cijele zemlje, za koji javna rasprava traje do kraja ovog tjedna, raspravljali su uz izvjestitelja Brunu Hranića, glavnog tajnika Udruge općina u Republici Hrvatskoj. Kako je naglasio, doći će do velikih promjena, no u velikoj mjeri pozitivnih posebice u kontinentalnom dijelu zemlje, te će se s osnova poreza na dohodak i prireza, povećati proračuni većini jedinica lokalne samouprave. „Ono što je važno, ne dolazi u pitanje opstanak ili ukidanje broja općina, naime tek će se sada pokazati da sve općine mogu funkcionirati ukoliko im se omogući da raspolažu svojim sredstvima koja prikupe i izvrši fiskalna decentralizacija. Ovo je početak, taj bi se iznos još mogao tijekom godina povećavati“, naglasio je tajnik i dodao kako je dio radne skupine za donošenje novog zakona, o kojem se raspravljalo i u Ministarstvu financija i Ministarstvu uprave, te kao jedan od većih uspjeha istaknuo povećanje glavarine koja će iznositi oko 1900 kuna po glavi stanovnika, a koja je povećana za 50%. Zakon u pripremi ima nekoliko izmjena, pa nakon što je bilo najavljivano da će se ograničiti broj mandata načelnika, to ipak neće ući u zakon, te zasad i dalje ostaje neograničeni broj mandata za lokalne čelnike. „Tek se najavilo da će se 2024. godine početi s razgovorima o ograničavanju na dva mandata po 5 godina i o održavanju istovremeno lokalnih i predsjedničkih izbora. Ujedno je novina da su dužni do 15. studenog svake godine podnijeti prijedlog proračuna što je sada zakonom regulirano, ako neće poštivati rok, što se dosad događalo, bit će raspušteno vodstvo. Više ujedno neće biti raspuštanja gradonačelnika i načelnika ukoliko vijeće ne prihvati proračun, prijedlog je da se raspušta samo vijeće uz nove izbore. Tada se imenuje povjerenik, a nakon provođenja izbora načelnik predlaže novom vijeću proračun, ako ni tada ne prođe, tek se tada raspuštaju i načelnik i vijeće“, objasnio je Hranić.
Država treba pratiti razvoj svakog grada i općine
Evo ja mogu reći da sam za svoju općinu Vidovec u Varaždinskoj županiji izračunao dodatnih 3 milijuna kuna prihoda. Vjerujem da će ti iznosi olakšati rad našim načelnicima. Stvarno je veliki nesrazmjer sjevera i juga Hrvatske, sada će nam se povećati prihod po stanovniku, iako se on i dalje ne može mjeriti s primorskim i dalmatinskim općinama. Nadamo se da će se s ovim zakonom barem na neki način ublažiti ta nelogičnost“, objasnio je tajnik. „Mijenjamo praksu funkcioniranja rada kolegija načelnika i gradonačelnika gdje im dajemo priliku da kroz sjednice sudjeluju u izmjenama i dopunama zakona koji su na raspravi u Hrvatskom saboru i da u potencijalnom donošenju iznjedre jedan zajednički stav. Mi ćemo na lokalnoj razini zahvaljujući dosadašnjem iskustvu naših načelnika i gradonačelnika nastojati da taj zakon bude još kvalitetniji i bolji kroz prijedloge koji bi trebali omogućiti lakši rad naših gradova i općina“, rekao je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec te u dogovoru s kolegijem dogovorio sljedeći sastanak na kojem će se raspravljati o financiranju jedinica lokalne samouprave. „Morao biti realni, te kada danas gledamo proračune imamo dva dijela zemlje, Jadran i kontinent, gdje su proračuni, pogotovo u onom izvornom djelu prihoda neusporedivi. Stoga u ovom novom prijedlogu vidimo mjeru za poboljšanje. Zakon bi mogao utjecati na način uvažavanja vrijednosti pojedine općine,  uvažavanja nekih specifičnih oblika ovlasti koje pojedina općina ili grad imaju i na način vrednovanja razvoja tih jedinica lokalne samouprave. Država treba pratiti razvoj svakog grada ili općine i stvoriti situacije koje bi olakšale samom čelniku bolje funkcioniranje, te stvoriti ravnopravni položaj da se može nametati, konkurirati i natjecati s nekim drugim općinama koje možda imaju pet puta veći proračun, a isti broj stanovnika“, zaključio je Posavec.
Sada kreće postupak e-savjetovanja, na koji će udruga uz dodatke iz Međimurske županije uputiti određene primjedbe s ciljem daljnjeg razvoja i najsjevernijeg dijela zemlje.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1220" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content