Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

„Trening životnih vještina“ za učenike 4. i 5. razreda svih osnovnih škola u Međimurju

Datum objave: 26. rujna 2017.

Zahvaljujući velikim preventivnim i pozitivnim učincima program „Trening životnih vještina“, koji je uveden u sve osnovne škole u 2016. godini, nastavlja se provoditi i u ovoj školskoj godini. Tim su se povodom u sportskoj dvorani Osnovne škole Belica okupili učitelji, razrednici i stručni suradnici na stručnom skupu za provoditelje programa. „Pilot projekt koji je prvotno uveden za učenike 4. razreda svih osnovnih škola u našoj županiji pokazao se vrlo uspješnim, te smo zahvaljujući zadovoljnim učenicima i učiteljima nastavili i nadogradili program u koji su od ove školske godine uključeni i učenici 5. razreda", rekla je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, ujedno i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije koji je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije potaknuo ovaj školski preventivni program.
Oko 2300 učenika i 150 učitelja uključeno u projekt!
 Informiranje o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge, razvijanje samopouzdanja, sposobnost donošenja odluka, ali i razvijanje komunikacijskih vještina i rješavanje konflikata, samo su neki od ciljeva kojima se želi educirati mlade naraštaje. „Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je osmislio i prvi uveo spomenuti projekt, stoga njihovi stručnjaci sudjeluju u pripremi i edukatori su našeg programa. Bitno je istaknuti da se projekt za sada provodi samo u Međimurskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji", naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payler-Pal.
Edukaciju za provoditelje programa provela je profesorica defektologije Božena Galoić Cigit, u suradnji sa suradnicama iz međimurskog Zavoda Dianom Uvodić-Đurić i Bertom Bacinger Klobučarić. „Trening životnih vještina sastoji se od 8 radionica u sklopu satova razrednika, koje provode učitelji 4. razreda i razrednici 5. razreda zajedno sa stručnim suradnicima. Razvijanjem svjesnosti mladih, odnosno razvijanjem svih dječjih kompetencija nastojimo spriječiti stvaranje rizičnih ponašanja", objasnila je županijska koordinatorica preventivnih programa Andreja Zadravec Baranašić, koja je otvorila skup zajedno s domaćinom ravnateljem OŠ Belica Antunom Žulićem.
Što mlade može zaštiti od rizičnih ponašanja, aktualnosti u svijetu ovisnosti u Međimurju, način pripreme i izrade radionica u grupama, rezultati evaluacije i osvrt na provedeni program u školskoj godini 2016./17., dio je tematike i održanog stručnog skupa, a sakupljeno iskustvo i znanje će 150 učitelja prenijeti na oko 2300 učenika međimurskih osnovnih škola uključenih u projekt.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1219" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content