Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Državnim sportskim susretima više od 1200 hrvatskih branitelja zaključen tjedan obilježavanja Spomendana oslobođenja Međimurja

Datum objave: 25. rujna 2017.

Nakon što je u nedjelju, 17. rujna Međimurje nizom svečanosti, akademijom, polaganjima vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom krenulo s obilježavanjem Spomendana oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja, u istom se tonu nastavilo samo tjedan dana kasnije. Naime njihov su im dan na najbolji mogući način odlučili čestitati branitelji iz svih dijelova Hrvatske, njih oko 1200 u okviru 22. Državnog sportskog natjecanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Važnost događaja u srcu Međimurja svojim su dolaskom pozdravili mnogobrojni gosti, među kojima general pukovnik Đuro Dečak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske te ministar hrvatskih branitelja  Tomo Medved, ali i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović i Mario Medved, te Stjepan Horvat predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurja koji je pozdravio sve prisutne u ime domaćina, nakon svečanog mimohoda čakovečkim ulicama i tijekom otvaranja natjecanja na Trgu Republike.
Nije bilo nijedne ratne postrojbe gdje nije bilo barem jednog Međimurca!
Oslobodivši tada u rujnu sve objekte bivše vojske u Međimurju, bez borbe i ljudskih žrtava, nastavili smo svoja ratna djelovanja diljem zemlje. Na tom putu sudjelovalo je više od 8000 Međimuraca, a svoje živote na oltar domovine položio je 76 međimurskih branitelja, dok se dvoje još vode kao nestali“, u svom je govoru rekao Horvat i objasnio važnost svih događanja i svečanosti udruge tijekom 24 godine postojanja, s ciljem očuvanja spomena na one koji su dali doprinos za našu domovinu. U ime Međimurske županije sve prisutne pozdravio je župan Posavec i pritom naglasio kako smo ponosni domaćini ovakvog impozantnog broja hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, u kraju između Mure i Drave te kako smo na sjeveru zemlje oduvijek svjesni da Domovinski rat čini stup hrvatske državnosti.
Njegova stečevina su domoljublje, zalaganje za ljudska prava, socijalnu osjetljivost i društvenu solidarnost koje mi u Međimurju provodimo, svjesni da onako kako ćemo se kao vlast ophoditi prema drugima, tako će nas i drugi cijeniti. Stoga je upravo ova suradnja kakvu imamo s našim braniteljima posebna, uz podupiranje, poštovanje i sjećanje na žrtvu koju su dale naše Međimurke i Međimurci“, naglasio je međimurski župan. „Nije bilo ni jedne ratne postrojbe diljem zemlje gdje nije bilo barem jednog Međimurca. Istina i tijek Domovinskog rata se mora znati i to moramo prenositi na mlađe generacije“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vidović i dodao kako moramo raditi po sloganu „Zajedno u ratu, zajedno u miru“.
Samo Međimurci dva puta domaćini!
Posebni gosti svečanosti bili su resorni ministar i predsjednik krovne udruge, koji su naglasili kako im je posebno drago da je Međimurje po drugi puta domaćin ovog natjecanja, nakon što ga je oformilo prije 22 godine. „Nastavljamo put koji smo zacrtali 1995., a započeli 1996. godine upravo ovdje u Čakovcu, da ćemo našu pobjedu u ratu proslaviti druženjem svih podružnica i obišli smo jedan krug, prošli cijelu zemlju. Sport je samo izlika da se vidimo, malo ispričamo, dostojanstveno proslavimo i zapečatimo velika prijateljstva među nama“, rekao je pritom Dečak i zahvalio organizatorima na hrabrom preuzimanju odgovornosti, međimurskoj udruzi, te Županiji i Gradu.
„S ponosom mogu istaknuti kako ministarstvo podupire ovakva sportska natjecanja te sve projekte i aktivnosti udruga koje imaju za cilj psihološko i socijalno osnaživanje, te dizanje kvalitete života hrvatskih ratnih vojnih invalida, hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“, naglasio je ministar Medved i dodao kako se ovim susretima pokazuje da hrvatski branitelji imaju istu snagu zajedništva kakvu su imali tada kada je to bilo najpotrebnije.
Uz usporedno održavanje sportskih nadmetanja na stadionu Mladosti u Čakovcu, na čakovečkom trgu, te u Šenkovcu i Mihovljanu, položeni su vijenci kod Spomenika poginulim braniteljima i Spomen–zida međimurskim braniteljima, ali i održan svečani prijem župana za čelnike udruga iz cijele zemlje u zgradi Scheier. Okupljanje na kraju sportskog dana u Međimurju upriličeno je u dvorani MESAP-a u Nedelišću, gdje su se svima dali prigodni pokloni kao uspomenu iz Međimurske županije, proglasili najbolji,  te je održan koncert Đuke Čaića, Podravskih tamburaša i Mirka Švende - Žige.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1216" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content