Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sajam prevencije i sigurnosti uz atraktivne vježbe, izbor najpolicajaca i svečanu akademiju

Datum objave: 22. rujna 2017.

Policijska uprava međimurska u suradnji i uz potporu Vijeća za prevenciju Međimurske županije, Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem ovogodišnji su domaćini i organizatori po svojim sadržajima jedinstvenog sajma prevencije i sigurnosti u Republici Hrvatskoj. Uvod u 4. po redu sajam bila je svečana akademija u Centru za kulturu Čakovec, koja je ujedno poslužila i kao proslava Dana policije i njihovog zaštitnika sv. Mihovila. Svečanost su svojim dolaskom uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec, sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, gradonačelnici i načelnici općina u Međimurju, gosti iz Slovenije i Mađarske, te brojni uzvanici, uz domaćina načelnika Policijske uprave međimurske Ivana Sokača i Josipa Bukvića, predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova RH.
Sigurnost je jedna od temeljnih potreba danas, kako ovdje tako i u svim dijelovima Republike Hrvatske. Sretan sam da se ljudi u našoj županiji osjećaju sigurno i zaštićeno, što je temeljna uloga nas policajaca“, rekao je novoizabrani načelnik međimurske policije te izrazio zadovoljstvo što je i lokalna zajednica prepoznala njihov značaj i vrijednost ovog sajma te se vrlo aktivno uključila u njegovu provedbu. Na njegove se riječi nadovezao Bukvić te pohvalio uspješnost 4. Sajma, koji dobiva naznake tradicije te prolazi uz sve veći odaziv i aktivno sudjelovanje zajednice. „Ovaj sajam ima europske standarde, pripremljen u skladu s najboljom praksom policija Savezne republike Njemačke i pokazuje kako policija može, zna i hoće biti na usluzi svojim građanima i u konačnici u tome i uspijeva. Građanima i putem ovog sajma želimo pokazati našu transparentnost te spremnost hrvatske policije da sačuva vašu sigurnost i zadrži vaše povjerenje u policiju koje nam iskazujete“, istaknuo je.
Imamo tri najpolicajca – Dejan Kočić, Davor Špoljar i Marinko Orsag
Cjelodnevni sajam organiziran je s ciljem prezentacije samo djelića rada policije i djelovanja njenih službenika, spremnosti na nepredviđene situacije, prevencije svih oblika kažnjivih ponašanja te predstavljanja rada svih subjekata društva koji djeluju na području prevencije kako bi očuvali naš kraj kao siguran i poželjan za život. Bogatstvo sadržaja pokazuje prioritete u području sigurnosti na ovom području, a to su poštivanje ljudskih prava, razumijevanje različitosti i sprečavanje raznih oblika kažnjivih ponašanja. Građanima se i na ovaj način želi pokazati transparentnost, vidljivost i pripremljenost hrvatske policije kao ključnog faktora u području sigurnosti.
Prevencija je skup mjera koje institucija i zajednica moraju provesti da bi se spriječile sve one situacije koje se mogu dogoditi u našoj zajednici, a kada spojite prevenciju sa sigurnošću, dobivate povjerenje prema sustavu koje stvara kvalitetu života. Upravo rad dobro organiziranog sustava model je po kojem smo postali prepoznatljivi i isticani kao primjer, a to je zasluga sviju Vas, policajki i policajaca“, naglasio je župan Posavec te se nadovezao kako je povjerenje koje ulijevaju djelatnici međimurske uprave od iznimne važnosti kako bismo nesmetano i bez straha kročili kroz život. „Uloga policije tu je nemjerljiva i zato Vam na tome veliko hvala“, zaključio je Posavec uz čestitku svima za Dan policije. „Prvi smo u Hrvatskoj koji smo uveli nadzor kamerama u središte Grada, na parkirališta za bicikle te smo samim time spriječili potencijalna kaznena djela te omogućili policiji da iz svog Centra pravovremeno i brzo djeluje“, u svom je govoru rekao zamjenik gradonačelnika te istaknuo instalacije video nadzora kao jedne od metoda kojima Grad pomaže policiji da u realnom trenutku reagira na sve situacije koje se događaju.
Svečana akademija bila je prigoda da se podjele plakete za NAJ POLICAJCA 2017. godine koje su ovom prilikom zasluženo otišle u ruke hrabrim policajcima Policijske postaje Prelog, Dejanu Kočišu, Davoru Špoljaru i Marinku Orsagu, djelatnicima koji su nesebično i bez primisli iz gorućeg auta spasili 18-o godišnjeg mladića. Uz njih, prigodne su nagrade primila djeca iz vrtića i osnovnih škola, najuspješniji u likovnom natječaju na temu „Sigurnosna kultura“ - Greta Novaković, Simon Horvat, Dea Dominić, Nives Marić, Laura Oković, Josipa Petrović, Nikolina Bogdan i Krešo Horvat. Svečanost su svojim izvedbama oplemenili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Osnovne umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ iz Čakovca te Srednje glazbene škole u Varaždinu.
Nakon svečanosti u Centru za kulturu, program se nastavio na otvorenom, čakovečkom trgu i parkiralištu bivšeg MTČ-a, gdje su izlagači iz javnog i državnog sektora predstavili svoje proizvode vezane uz sigurnost i prevenciju. Atraktivne pokazne vježbe za sve nazočne prikazali su pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske i motociklisti iz triju sjevernih policijskih uprava varaždinske, koprivničko-križevačke, zagrebačke i međimurske, predstavnici Ravnateljstva policije te gosti iz Mađarske i Slovenije. Razne forenzičarske metode prezentirali su gosti iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ iz Zagreba. Ujedno su za najmlađe organizirane razne atraktivne edukativne radionice, dok je najatraktivniji dio sajma bio dolazak helikoptera MUP-a koji je nadlijetao Čakovec.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1211" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content