Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje i Grad Letenye zajedno obnavljaju kulturnu baštinu u projektu teškom više od 11 milijuna kuna

Datum objave: 22. rujna 2017.

Međimurje je bilo domaćin početne konferencije projekta “Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurja i Letenyja” (projektni akronim: Attractour). Ista je održana u multimedijalnoj dvorani Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje TICM-a, uz prisustvo župana Međimurske županije Matije Posavca sa zamjenicom Sandrom Herman, zamjenika gradonačelnika Grada Letenye Andrasa Somogyija,  direktoricom Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandre Polanec Marinović te mnogobrojne goste i uzvanike s obje strane granice. Projekt je započeo 1. rujna 2017. godine i trajat će 20 mjeseci, odnosno do 30. travnja 2019. godine, a financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.- 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,5 milijuna eura, vodeći partner je REDEA, a projektni konzorcij čine Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia.
Uz Europski dan suradnje predstavljen novi projekt revitalizacije bivše vojarne
Ovo je jedan od oko 100 događaja koji će se diljem Europe odvijati tijekom tjedna u okviru Europskog dana suradnje uz podršku Zajedničkog tajništva Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Suradnja s drugim EU zemljama, izuzetno je važna za Međimursku županiju što je vidljivo i kroz brojne projekte koji su povezani, a posebno se to odnosi na prekograničnu suradnju koja je bila ta koja je potaknula naše institucije i općine da započnu pripreme projekata“, rekla je u uvodu direktorica agencije. Rezultati su vidljivi u cijelom Međimurju, a jedan od takvih je Attractour koji nije važan samo kao projekt koji je vezan za razvoj turizma, već i iz razloga što će se uščuvati još jedna važna građevina u bivšoj vojarni u Čakovcu. Naime projektom će se uspostaviti dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje te će se u Međimurskoj županiji uvesti ETIS sustav – „Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima“. Investicija u Čakovcu uključuje rekonstrukciju zgrade u bivšoj vojarni (nekadašnja stražara) u kojoj će se uspostaviti centar za posjetitelje za pružanje informacija o turističkoj ponudi cijele županije.
U objekt će se smjestiti Turistička zajednica Međimurske županije kako bi bila pristupačnija turistima i pružateljima usluga u turizmu, dok će se u Letenyju rekonstruirati dvorac Szapary. „Uslijed našeg položaja, grad je smješten na granici, želimo iskoristiti sve prigode i suradnju. Namjera je jačati suradnju koja ide u smjeru razvoja. Već smo ranije ostvarili nekoliko uspješnih projekata u suradnji s gradovima Ludbregom i Prelogom. Zahvaljujemo na mogućnosti što možemo sudjelovati u programu. Djelomična obnova dvorca Sopari u Leteny-u, izuzetno je važno za naš grad, na taj način oslobodit ćemo se dugogodišnje hipoteke“, rekao je pritom zamjenik gradonačelnika iz Letenya.
Niču nove institucije, bivša vojarna je posljednjih godina pravo gradilište
Kompleks bivše vojarne razvija se kao centar znanja, ondje se nalaze institucije koje su od ključnog značaja za razvoj Međimurske županije, a jedna od njih bit će i ova koja će biti razvijena u sklopu projekta Attractour. Većina zgrada obnovljena je iz EU fondova i posljednjih nekoliko godina je naše dvorište jedno veliko gradilište“, naglasila je direktorica REDEA-e. Razvojem i promocijom zajedničkih turističkih paketa poboljšat će se turistička ponuda projektnog područja te će u konačnici doprinijeti povećanju broja posjetitelja.
Ako pogledamo i zemljopisno i u potencijalima i Međimurje kao regiju i Zalsku županiju, odnosno ovaj granični prostor, onda je to jedno srce Europe koje ima veliki potencijal za turizam, osobito za kulturni turizam. Ove dvije zemlje povezuju i obitelji Zrinski i Frankopan, projekti revitalizacija ključnih povijesnih građevina, povezivanja dvaju naroda, te naravno razvoj našeg veleučilišta i njegova suradnja sa sveučilištem Pannonia u Nagykanizsi“, dodao je međimurski župan i naglasio kako ideja ima puno, projekata još i više, te da je uvjeren kako ćemo na početku kraju 2018. godine u ovom sastavu biti na otvorenju zgrade turističke zajednice ovdje u Međimurju, ali i dvorca Szapary.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1209" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content