Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Znanstveni skup "Josip Bedeković i njegovo djelo" održat će se 30. rujna u Štrigovi

Datum objave: 21. rujna 2017.

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu održana je najava znanstvenog skupa „Josip Bedeković i njegovo djelo“ koji će se održati u Štrigovi 30. rujna. Program skupa predstavili su u ime organizatora predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić i tajnik Tomo Blažeka, voditelj Turističke zajednice Općine Štrigova Josip Mikec, akademik Dragutin Feletar i župan Međimurske županije Matija Posavec.
Knjiga koja dokazuje da je sv. Jeronim rođen u Štrigovi prevedena na hrvatski
Znanstveni skup započinje svetom misom u crkvi Sv. Jeronima u Štrigovi, a sam program održat će se u predvorju tamošnje osnovne škole. „Predstavit će se 14 izlagača, većinom doktori znanosti, akademici i sveučilišni profesori, koji će održati predavanja o štovanju i životu sv. Jeronima i ulozi Josipa Bedekovića u stvaranju i očuvanju pavlina na području Međimurja i Hrvatske", rekao je Pranjić. Nakon simpozija predstavit će se hrvatski prijevod knjige Josipa Bedekovića, sada pod naslovom „Knjiga o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju“, koju je s latinskog preveo prof. Marko Rašić.
Knjiga je prevođena 10 godina i zadnje je kapitalno djelo naše hrvatske latinističke kulture 18. stoljeća, no sada će ju moći koristiti zainteresirani koji nisu poznavatelji latinskog jezika", naglasio je Feletar. „Ni sami nismo svjesni koliko je ovo važan događaj, koji ne samo da okuplja međimursku intelektualnu elitu, već konačno dobivamo potvrdu da je jedan od najvažnijih kršćanskih svetaca, sv. Jeronim, rođen upravo u Štrigovi", istaknuo je župan Posavec.
Znanstveni skup se održava na Dan sv. Jeronima, 30. rujna, koji je ujedno i dan prevoditelja, ali i važan dan za Štrigovu. „Ovaj projekt ima veliku vrijednost za Štrigovu, te sam siguran da će podići kulturni turizam u kojeg polažemo veliki trud i da će gornje Međimurje ponovno dobiti jednu točku za razvoj vjerskog turizma", rekao je Mikec. Organizatori ovog vrijednog događaja, uz Općinu Štrigova i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, su Župa sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije Tkalčić, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, Zmajski stol Čakovec, a pokrovitelj je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1208" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content