Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Načelnica Pribislavca Višnja Ivačić na čelu Kolegija gradonačelnika i načelnika Međimurske županija

Datum objave: 20. rujna 2017.

 
U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 1. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji, na kojoj je u novom mandatu izabran novi predsjedavajući Kolegija, sa svojom zamjenom. Tako je na prijedlog Franje Bukala, načelnika Općine Orehovica za tu funkciju predložena načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić, a za njenu zamjenu načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, što je kolegij jednoglasno i usvojio. Time su Ivačić i Dania preuzeli funkcije koje su dosad obnašali redom bivši načelnici, Franjo Makovec i Dragutin Lisjak u prošlom mandatu.
Nikad više ulaganja u Međimurje, iznos će premašiti Proračun Županije!
Prije samog izbora novog vodstva, sjednicu je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, te iskoristio priliku kako bi, posebice šestorici novih načelnika, čestitao na novim mandatima i sve pozvao na daljnju uspješnu suradnju kako su pred cijelim Međimurjem izazovna vremena, posebice kada su u pitanju investicije i provođenje projekata.  „Ono što će nam se uskoro dogoditi, a što smo danas i na kolegiju naših pročelnika Županije potvrdili je to da je pred nama godina u kojoj će iznos realizacije projekata iz europskih sredstava biti veći nego je kompletni Županijski proračun.  To je po prvi puta otkada je Proračuna, što znači da ćemo dio sredstava moći usmjeriti na druge važne projekte ulaganja u našu zajednicu“, rekao je međimurski župan i kao jednu od ključnih točaka današnje sjednice istaknuo Razvojnu strategiju Međimurske županije do 2020. godine. Pritom je ujedno dana informacija o otvorenim i najavljenim pozivima za dostavu projektnih prijedloga, o čemu su izvijestile Sandra Polanec Marinović, direktorica REDEA-e Regionalne razvojne agencije Međimurje, te njena zamjenica za strateško planiranje i strateške projekte Ana Kralj.
Otvoren natječaj težak 6,3 milijuna kuna za financiranje projektne dokumentacije
Kako je rečeno, trenutno ima velik broj natječaja s kojima su iz REDEA-e željeli upoznati gradonačelnike i načelnike, uz novosti na nacionalnom nivou. „Jučer je tako objavljen natječaj koji se odnosi na pripremu dokumentacije za buduće projekte financirane iz EU projekata gdje za Međimursku županiju imamo predviđeno 6,3 milijuna kuna, gdje će se moći javljati općine i gradovi kako bi se napravila zaliha projekata za buduće razdoblje“, naglasila je direktorica i dodala kako će agencija u istom biti tijelo koje će i zaprimati i određivati zahtjeve, dakle lokalno odrediti prioritete. Kako je u svom izlaganju dodala, prijaviti se mogu svi lokalni projekti i oni infrastrukturni, za izradu dokumentacije za škole, vrtiće i srednje škole, ali i za ceste, turističku infrastrukturu, te sve projekte javne nabave. „Do 28. rujna otvoren je natječaj koji se odnosi na poduzetničke zone, a u pripremi je natječaj za širokopojasnu infrastrukturu. Čekamo i najavljene natječaje koji se odnose i na elementarne nepogode koji će biti zanimljivi poljoprivrednicima“, objasnila je. Što se tiče Razvojne strategije Međimurske županije, ona će svjetlo dana ugledati do kraja godine, kao dokument koji je rezultat okupljanja stručnog i javnog mišljenja, s jasnim ciljevima da Međimurje bude turistički, gospodarski i obrazovno atraktivna sredina. „To konkretno znači da želimo graditi infrastrukturu, želimo ulagati u obrazovanje s naglaskom na razvoj gospodarstva i na tom putu privući što je više moguće europskih sredstava“, zaključio je Posavec.
Kolegij i o zaštiti potrošača, vatrogascima, zlatnoj žutici i obrazovanju
O tome kakva je uloga regionalne i lokalne samouprave u sustavu zaštite potrošača izvijestili su Sanja Keretić, zamjenica predsjednice Razvojne organizacije zaštite potrošača i Željko Tomašić, predsjednik Kluba Razvojne organizacije zaštite potrošača i savjetnik za zaštitu potrošača, dok je Mario Medved, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, iznio prijedlog izmjena Sporazuma o vođenju materijalno – financijskog poslovanja dobrovoljnih vatrogasnih društava. Milorad Šubić, pročelnik Podružnice Savjetodavne službe Međimurske županije dao je informaciju o provođenju Akcijskog plana za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze na području Međimurja. Kao posljednje točke dnevnog reda gradonačelnicima i načelnicima dana je obavijest i informacija o mreži dječjih vrtića te o projektu nabave udžbenika, sufinanciranje pomagača u nastavi i sufinanciranje prijevoza učenika osnovnih škola, o čemu je govorio Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije, te naglasio kako se dobro uhodani i uspješan sustav ne mijenja te da je školarce sve dočekalo prvog dana nove školske godine. Na prijedlog načelnika Općine Selnica Ervina Vičevića i načelnice Općine Sveta Marija Đurđice Slamek, vezan na ozbiljnost, veću aktivnost i ključne teme koje su od prioriteta za općine i gradove u okviru djelovanja Kolegija, predsjedavajuća je zaključno iznijela da će se svi bolje povezati putem elektroničke pošte kako bi svaki od načelnika predložio goruće teme svog mjesta te će se iste pritom uvrstiti na dnevni red.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1204" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content