Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zamjenica župana otvorila izložbu unikatne keramike i nakita Jelene Valkaj u Muzeju Međimurja

Datum objave: 19. rujna 2017.

Likovna zbirka Muzeja Međimurja obogaćena je još jednom vrijednom kolekcijom, i to renomirane međimurske umjetnice Jelene Valkaj, koja je ustupila dio svog opusa unikatnog keramičkog nakita i dekorativnih posuda u stalni postav muzeja. Svih 107 darovanih umjetničkih djela predstavljeno je u izložbenom salonu, a samu izložbu otvorila je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, koja je istaknula kako je nakit kojeg radi međimurska umjetnica konačno na mjestu gdje pripada. Uz samu autoricu o izložbi su govorile viša kustosica i voditeljica likovnih zbirki Erika Nađ-Jerković koja  ujedno potpisuje koncepciju, postav izložbe i prigodni katalog i profesorica povijesti umjetnosti Vladimira Pavić.
Prva suvremena dizajnerica keramičkog nakita u Međimurju!
Jelena Valkaj završila je studij likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, a tijekom svoje bogate karijere izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Njen rad nastavak je tradicionalnog umijeća rada s glinom na ovim prostorima, a njena keramika ima visoku estetsku vrijednost. Kao prva suvremena dizajnerica keramičkog nakita i dekorativne keramike u Međimurju, od početka 80-ih godina prošlog stoljeća kada se pojavila na sceni, iznimno je doprinijela razvoju međimurske umjetnosti. Mnogo posjetitelja imalo je prilike vidjeti dekorativne posude, plitice, vaze, ogrlice, medaljone i raznovrsni nakit koji je oduševio prisutne.
Izložba ostaje otvorena do 15. listopada, te će tijekom njenog trajanja biti organizirane radionice izrade keramičkog nakita, na koje se zainteresirani mogu prijaviti do 20. rujna.
Spomenimo kako je izložbu svojim nastupom upotpunila Ženska vokalna skupina Stridone, a ravnateljica Muzeja Maša Hrustek-Sobočan moderirala svečanost otvaranja.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1200" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content