Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan 3. festival međimurskih slastica „Bakini kolači“ u Prelogu

Datum objave: 18. rujna 2017.

U organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine  „Međimurska gruda“ iz Dunjkovca ovog je vikenda Prelog bio domaćin 3. festivala međimurskih slastica „Bakini kolači“. Očuvanje gastronomske tradicije Međimurja te svakodnevni rad brojnih Međimurki i Međimuraca nit su vodilja spomenute manifestacije čije su svečano otvorenje podržali zamjenica župana Međimurske županije, ujedno i zamjenica predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije Sandra Herman koja je i otvorila spomenutu manifestaciju, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik predsjednika TZ Grada Preloga Ivan Gradečak te predsjednik Udruge „Međimurska gruda“ Franjo Soldat.
Bakine kolače pamtimo cijeli život!
Cjelokupna međimurska tradicija od naših predaka pa sve do danas upriličena je u ovoj manifestaciji koja je na ponos svih nas, a koja i izvan naše županije mami uzdahe i oduševljenje kod nas samih, ali i kod turista koji posjećuju međimurski enogastronomski iznimno razvijen kraj“, istaknula je s velikim ponosom Herman. Sukladno pravilima, održavanje manifestacije svake se godine seli u mjesto iz kojeg dolazi pobjednica prethodne godine, pa je tako Nadica Pintarić iz „Priločkog srca“, kao prošlogodišnja pobjednica zaslužna što je Grad Prelog bio domaćin ovogodišnjeg izdanja kulinarske, ukusne i mirisne priredbe. „Cilj ove manifestacije je da putuje kroz Međimurje, nakon Nedelišća i Murskog Središća, sretni smo da se ovogodišnja manifestacija održava u Prelogu gdje vjerujem ima mnogo autohtonih recepat“, istaknuo je Soldat. Vrlo jednostavni kolači, blagodat za nepca, pripremljeni s puno mašte i ljubavi prisutne su prisjetili na djetinjstvo, njihove bake i tradicionalne međimurske slatko-slane slastice. „Naše bake uvijek su radile i još uvijek rade tradicionalne međimurske kolače čiji se okusi i mirisi pamte tijekom cijelog života, a upravo nas ova manifestacija prisjeća na naše djetinjstvo“, rekao je Kolarek. Kiflice, kalešica, kukuruzne obične i dizane zlevenke, zdigani kolači punjeni makom, sirom, jabukama, cvirkači i prfkači samo su dio bogatog kulinarskog umijeća kojeg su pripremili vrijedni Međimurci, a moglo ih se vidjeti, ali i isprobati u Prelogu gdje su uz kolače prezentirani i dijelovi tradicije bogatog opusa međimurskog kraja u starinskim nošnjama. Uz kolače, udruge su prezentirale tradiciju svog mjesta, pa su tako žene iz Gardinovca prezentirale svatovsku jabuku koja prisjeća ljude na neke polagano i zaboravljene međimurske običaje.
4. Bakini kolači sele u najsjeverniju općinu – Sveti Martin na Muri
Brojni posjetitelji uživali su u degustaciji, a stručni žiri dodijelio je lente i nagrade najboljima. Tako je treće mjesto osvojila Nada Turk iz Murskog Središća koja je pripremila slatku pitu s orasima i jabukom. Drugoplasirana je Katarina Bašek iz Dunjkovca s pripremom Orehove torte, dok je nagradu za najbolji kolač osvojio Stanko Trstenjak iz Marofa pokraj Svetog Martina na Muri s pofratnom gibanicom. Ujedno, dodijeljena je i lenta za izvorno Međimursko koja je pripala Udruzi žena iz Belice, a ujedno upriličena je i nagrada za prvog dedeka na festivalu „Bakinih kolača“ koju je osvojio Stanko Trstenjak. Cijela manifestacija, druge godine tako seli u najsjeverniju Općinu u Hrvatskoj u Sveti Martin na Muri.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1198" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content