Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski branitelji dostojanstveno proslavili svoj dan uz izaslanika Predsjednice RH i ministra Medveda

Datum objave: 17. rujna 2017.

Polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima i Spomen – zida međimurskim braniteljima, Međimurje se danas prisjetilo 26. obljetnice Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dan međimurskih branitelja. Na sam dan oslobođenja i zauzimanja vojarne u Čakovcu 1991. godine, obilježavanje je nastavljeno svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak.
Temeljem prijedloga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Međimurske županije, Skupština Međimurske županije donijela je odluku o imenovanju 17. rujna Danom oslobođenja Međimurja 1991. te ujedno i Danom međimurskih branitelja, na što su posebno ponosni branitelji, dok Županija na taj način dokazuje svoju brigu o braniteljima koji su oblikovali našu sadašnjost i budućnost.
General Filipović: „Branitelji su živa baština, vrijednost na kojoj se gradi suvremena Hrvatska!“
Svoju podršku obilježavanju dala je i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar - Kitarović, te imenovala svog izaslanika koji je ovaj dan proveo s međimurskim braniteljima. „Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Branitelji su časno tijekom rata služili svome hrvatskome narodu i državi, a Domovinski rat temelj je hrvatske države. Poginuli branitelji su temelj i kamen bez kojeg ne bi bilo hrvatske države, čijom krvlju je natopljena hrvatska zemlja, što nikada ne smijemo zaboraviti. Oni nisu samo dio slavne hrvatske povijesti, oni su živa baština, vrijednost na kojoj se i danas gradi suvremena Republika Hrvatska“, naglasio je izaslanik Predsjednice, ujedno član Vijeća za domovinsku sigurnost, general-bojnik Miljenko Filipović.
Moramo ponavljati i govoriti istinu o pravednom, legitimnom i obrambenom Domovinskom ratu. Osobno sam neizmjerno ponosan što pripadamo naraštaju koji je imao priliku sudjelovati u ovom velebnom činu stvaranju i obrane RH, pokazali smo snagu našeg jedinstva, svojom spremnošću i odlučnošću pokazali smo neprijatelju da je hrvatska zemlja ta za koju smo spremni svi položiti živote. Na žalost populacija hrvatskih branitelja spada među najranjiviju populaciju, no imamo ciljeve i viziju kojima ćemo to promijeniti“, u svom je govoru istaknuo izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved i dodao obraćajući se braniteljima, da su bili prijatelji u svim postrojbama hrvatske vojske i policije, te dali nemjerljiv doprinos, zbog čega smatra kako ima najčasniju ulogu u Vladi RH. „Duh Domovinskog rata ne samo da je danas ovdje s nama, on je na prostoru cijele Republike Hrvatske i bit će završen onog trenutka kada će u hrvatskom udžbeniku povijesti naša djeca učiti o tom razdoblju, ali na način kao da taj udžbenik piše dobitnik Domovinskog rata i svi Vi koji ste u njemu sudjelovali“, naglasio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Darko Horvat. U ime Grada Čakovca obratio se predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat pritom naglasivši kako zaboravljanje povijesti dovodi do njenog ponavljanja, sa svim žrtvama i posljedicama, te to moramo spriječiti. „17. rujna, kada su naše snage ušle u čakovečku vojarnu, predstavlja jednu od najsvjetlijih stranica čakovečke, međimurske i hrvatske povijesti“, dodao je.
Posavec: „Međimurski branitelji odredili su tijek rata i agresije na Hrvatsku!“
O značaju i doprinosu međimurskih branitelja u Domovinskom ratu govorili su nekadašnji predsjednik Općinskog kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec i Marijan Balaban, tadašnji zapovjednik Policijske stanice Čakovec, koji su se pritom posebno osvrnuli na okolnosti tog vremena od prije 26 godina. „Ta je generacija branitelja stvarala modernu Hrvatsku koju je u Domovinskom ratu i obranila. Moramo shvatiti da je temelj i sidro nove hrvatske države stvoreno zahvaljujući volji i snazi hrvatskog naroda uz hrabru, pobjedničku vojsku hrvatskih branitelja, tek će se tada stvoriti i uvjeti za svekoliko razvoj i napredak zemlje, time i povrat ugleda naših branitelja koji to zaslužuju“, rekao je u svom govoru Jurinec, a Balaban naglasio kako su svoj doprinos u obrani i oslobađanju domovine Međimurci dali na ratištima diljem zemlje. „U raznim postrojbama HV i ZNG tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je preko 7700 Međimuraca, od čega 5892 u međimurskim postrojbama, a samo kroz vukovarsko ratište prošlo je oko 200 naših policajaca, od kojih su 24 završila u srpskim logorima“, prisjetio se i dodao kako se zajednički moramo boriti da istina o tom doprinosu bude javno priznata i povijesno verificirana.
U ime organizatora svečanosti, obratio se župan Međimurske županije Matija Posavec  te podsjetio kako događaji iz prošlosti, kao 17. rujna 1991. godine, oblikuju našu budućnost, ali i istaknuo kako, ne samo uz vrijedne datume već tijekom cijele godine moramo biti ponosni na naše sugrađane, one zahvaljujući kojima smo imali prvi oslobođeni vojni objekt u Hrvatskoj bez žrtava i ispaljenog metka. „Time smo odredili tijek rata i agresije na Hrvatsku, to moramo s puno samopoštovanja i uz sjećanje na sve za to zaslužne imati na umu. Pobijedili su odlučnost, ustrajnost i hrabrost, a jedinstvo i zajedništvo hrvatskih branitelja i građana bili su odlučni i presudni za tu pobjedu. Tada je cijeli svijet vidio da je želja jednog naroda da živi u slobodi neuništiva i nepobjediva. Branitelji su snagom oružja, ali još više mudrom taktikom i snagom srca Hrvatskoj donijeli najljepši mogući dar, mir, slobodu i sigurnost. I zato ovaj dan posvećujemo braniteljima, zato je predstavničko tijelo Županije jednoglasnom odlukom proglasilo ovaj dan, Danom međimurskih branitelja“, rekao je međimurski župan i pozvao ministra da resorno ministarstvo pomogne u rekonstrukciji Spomen – zida međimurskim braniteljima, kako bi imali dostojanstveno i reprezentativno mjesto sjećanja. Pritom je pozdravio i predsjednika Udruge dragovoljaca veterana iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepana Horvata, te zahvalio na suorganizaciji ovog vrijednog dana, kao i sportskih susreta 1200 hrvatskih branitelja koji nas 23. rujna očekuju u Nedelišću.
Svečanostima su tijekom dana prisustvovali još saborska zastupnica Bernarda Topolko, izaslanik ministra obrane brigadir Alan Sprak, uz župana njegovi zamjenici Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, potpredsjednici Gradskog vijeća Čakovca Nino Vurušić i Dragutin Bajsić, zapovjednici postrojbi teritorijalne obrane, policije i odreda narodne zaštite iz 1991. godine, članovi Udruga stradalnika i branitelja Međimurske županije, članovi koordinacije udruga, mnogobrojni hrvatski branitelji, članovi Zrinske garde koji su svoj obol dali u mimohodu i tijekom polaganja vijenaca, članovi braniteljskih obitelji te građani.
Svečanost je izvedbama domoljubnih i međimurskih pjesama upotpunio Mirko Švenda – Žiga, dok je poeziju branitelja Ivice Procaja interpretirala kći međimurskog branitelja, Ana Krčelić.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1197" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content