Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izložba „Obrtništvo u Međimurju" otvorena u Prelogu

Datum objave: 16. rujna 2017.

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvorena je izložba autorice Jasne Požgaj "Obrtništvo u Međimurju", u organizaciji Državnog arhiva za Međimurje i muzeja u Prelogu. Otvorenju su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar, potpredsjednica Obrtničke komore Međimurja Dragica Gregoraš, ravnateljica Muzeja Croata insulanus Iva Kožnjak, zamjenik predsjednika Turističke zajednice Grada Preloga Ivan Gradečak, te mnogi mještani i posjetitelji među kojima je bio i počasni građanin Grada Preloga Marijan Ramuščak.
Nije neobično što je ova izložba predstavljena u gradu Prelogu, u kojem je još davne 1747. godine osnovan Veliki ceh, a sam grad je u prošlosti bio jedno od najrazvijenijih obrtničkih središta Međimurja. Ravnatelji Cesar i Kožnjak istaknuli su kako je ova izložba još jedan rezultat dobre suradnje ovih dviju institucija, te se nadaju da će privući mnoge obrtnike i gospodarstvenike iz preloškog kraja i šire da prouče tematiku obrtništva i obrtničkih udruženja u Međimurju od 1921. do 1962. godine. „Eksponati i arhivsko gradivo fondova koji su izloženi prikazuju ustroj i strukturu obrtničkih udruženja, njihov utjecaj i djelovanje u široj zajednici te vrste obrtničkih djelatnosti na području Međimurju. Cilj je istaknuti ulogu obrta u zajednici, a posebice mi je drago što je izložba u Prelogu u kojem gospodarstvo ima sve veću ulogu", rekla je autorica Požgaj.
Izložbu je ispred Grada Preloga otvorio Gradečak, te se zajedno sa zamjenikom Grivcem osvrnuo na problematiku i utjecaj obrtništva kroz povijest, posebice na području Preloga. „Kao i tijekom povijesti, tako i danas, obrt je važan segment nas Međimuraca. Ovaj događaj je velika promocija obrta, te je važno pružiti podršku ovakvim manifestacijama", dodao je Grivec ispred Međimurske županije koja je s tim u mislima u 2016. godini postavila istu izložbu povodom svojih dana, u zgradi Scheier u Čakovcu.
Izvedbom nekoliko međimurskih pjesama program su glazbom obogatile ravnateljica Centra za kulturu Prelog Jasminka Pervan na harmonici i Josipa Pervan na klarinetu.
Izložba se u Muzeju Croata insulanus može razgledati do 3. listopada.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1193" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content