Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje u nedjelju slavi Spomendan oslobođenja i dan svojih branitelja

Datum objave: 15. rujna 2017.

26. obljetnica Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja nizom će se događaja i svečanosti obilježiti u nedjelju 17. rujna 2017. Tim je povodom održana konferencija za medije u Maloj vijećnici Međimurske županije na kojoj su se uz domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca, obratili zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec, tadašnji zapovjednik Policijske stanice Čakovec Marijan Balaban i predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat.
Braniteljima će se počast odati polaganjem vijenaca, svetom misom i akademijom
Sjećanje na branitelje i njihovu značajnu ulogu u Domovinskom ratu te obilježavanja započet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima i kod Spomen zida u Perivoju Zrinskih. Tom će prilikom u mimohodu prema crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, na svečanu svetu misu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje koja slijedi, sudjelovati predstavnici Županije, Grada, Udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i mnogobrojni gosti“, rekao je u uvodu predsjednik Horvat. Kao i svake godine kao središnji događaj obilježavanja, očekuje se svečana akademija u Katoličkom domu na kojoj će se brojni uzvanici s posebnim ponosom i neizmjernim pijetetom prisjetiti svakog od 8000 međimurskih branitelja, ali i svih drugih branitelja koji su stvarali neovisnu Hrvatsku. Snažan je to podsjetnik  i priznanje na kojima je ispisana hrvatska povijest. Na tijek tadašnjih događaja podsjetili su se zapovjednik Balaban i predsjednik Kriznog štaba Jurinec, koji su bili dionici i svjedoci ondašnjih burnih vremena. Istaknuli su veliku ulogu međimurskih branitelja koji su dali veliki doprinos i pomoć ne samo u Međimurju, već i u cijeloj Hrvatskoj.
Zajedničkom suradnjom Županije i Grada Spomenik braniteljima na Trgu Republike
Ova proslava još jedna je u nizu kojom se želi istaknuti i zahvaliti našim braniteljima za sve ono što su učinili za obranu Hrvatske i njeno očuvanje. Njihova nas žrtva obvezuje da na slavnim temeljima prošlosti, gradimo bolju i sretniju budućnost u zemlji za koju su se mnogi međimurci borili, a nažalost mnogi od njih i poginuli. Tako je u suradnji s Udrugama, Županijom i Gradom Čakovcem pokrenut projekt  stvaranja Spomen obilježja na Trgu Republike, čija se realizacija očekuje u 2018. godini, kako je prilikom obraćanja rekao zamjenik Vidović. „Obilježavajući mnogobrojne blagdane, događanja koja su vezana za noviju hrvatsku povijest, obilježavajući jednu suradnju koju imamo sa svim braniteljskim udrugama, ne samo kroz financiranje i sufinanciranje udruga branitelja, nego jednim zajedništvom, kvalitetnom suradnjom kojom doista dajemo podršku da se branitelji osjećaju kao vrijedni članovi našega društva. Treba posebno istaknuti da je  vojarna u Čakovcu prvi oslobođeni vojni objekt u Republici Hrvatskoj bez ljudskih žrtava što je  odredilo i tijek daljnjih događanja koja su bila vezana za Domovinski rat. Na nama je da i najmlađima usadimo vrijednosti koje su definirale obranu domovine, a to su snaga, zajedništvo i zahvalnosti“, zaključio je Posavec. Također, župan je iskoristio priliku na ovoj konferenciji najaviti kako će Međimurje biti domaćin 22. Državnog natjecanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, u subotu, 23. rujna na prostoru MESAP-a u Nedelišću, gdje se očekuje preko 1200 branitelja iz cijele Hrvatske, uz koncert Đuke Čaića i Podravskih muzikaša, poklon Međimurske županije svim hrabrim borcima i stvarateljima Hrvatske.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1190" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content