Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

20 godina Odbora: Odličnom suradnjom brine za Hrvate u Sloveniji i Mađarskoj

Datum objave: 13. rujna 2017.

U Goričanu je održano obilježavanje dva desetljeća uspješnog rada Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima. Pritom je ujedno uz svečanu sjednicu Odbora izabrano i novo vodstvo, pa je dosadašnji predsjednik Marijan Varga, ujedno načelnik Općine Donja Dubrava, svoje mjesto ustupio novom predsjedniku Josipu Grivcu, ujedno zamjeniku župana Međimurske županije. Suradnja dviju susjednih i prijateljskih krajeva započela je bilateralnim sporazumom 1994. godine, a nastavila se osnivanjem Odbora 15. rujna 1997. godine. Netom prije samog osnivanja Odbora u Županiji je djelovala i Služba za Hrvate izvan domovine, a u kojoj je prof.dr.sc. Stjepan Hranjec bio prvi pročelnik.
Odbor danas čine predstavnici nekoliko pograničnih mađarskih mjesta iz županije Zala koje se nalaze uz granicu s Međimurskom županijom, a naseljena su pomurskim Hrvatima, kao i gradonačelnici te načelnici pograničnih međimurskih općina. „Odradili smo niz projekata, više od 30, uz pomoć pomurskih Hrvata, bili smo prvi u Međimurju koji smo uz njihovu pomoć školovali projekt menadžere koji su se itekako pokazali kvalitetnima. Tu je i zaštita pitkih podzemnih voda, nekoliko projekata kanalizacijskih sustava koje smo dosad gotovo već i završili u projektiranju, sada ide realizacija cijelog sliva Donje Dubrave, sve je to bilo u velikom dijelu uz pomoć našega Odbora“, rekao je Varga, dosadašnji predsjednik.
Projekti pokrivaju područja obrazovanja, edukacije, zapošljavanja, poduzetništva, kulture, zaštite okoliša, turizma, ruralnog razvoja, te su na iste stavljeni naglasci u zajedničkom radu. „Jako mi je drago što smo ovih 20 godina svi jako dobro surađivali, sasvim sigurno su postignuti veliki rezultati, a svako vrijeme donosi nove izazove, nove okolnosti, pa tako sada i ovo“, rekao je novi predsjednik.
Vodeći ljudi pograničnog područja o položaju Hrvata u tri države!
Svečanosti su uz mnogobrojne goste prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, zatim generalna konzulica u Pečuhu Vesna Haluga, predsjednik Hrvatske samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, te Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije, koji su prigodu iskoristili za radni sastanak, na temu položaja Hrvata u Sloveniji i Mađarskoj. „Zasigurno je i rad u Odboru bio presudan što sam danas u konzulatu, on je izvrstan primjer načina rada i zajedničke suradnje, pa je ambicija do kraja mog mandata oformiti Odbor Baranjskih Hrvata“, rekla je pritom generalna konzulica i pritom dala informaciju kako u studenom izlazi novi natječaj Interreg-a, suradnje Hrvatske i Mađarske, te kako očekuje niz novih projekata i povučenih sredstava.
U dva desetljeća zajedničkog rada, djelovanja i napretka pomurskih Hrvata, radimo na ključnom zadatku njegovanja dobrosusjedskih odnosa s Republikom Mađarskom, ali i sa svim Hrvatima koji žive s druge strane granice. Danas smo dio Europske unije, nekada su nas granice razdvajale, a sada pokušavamo učiniti sve da granice budu poveznica, a nikako ne prepreka“, istaknuo je međimurski župan i dodao kako su unatoč činjenici da su od preseljenja mnogih protekla tri stoljeća, pomurski Hrvati očuvali svoj jezik, te se u tim mjestima može čuti kajkavsko narječje, gotovo identično onom u Međimurju.
Zahvalnice primilo 5 bivših predsjednika Odbora
Ispred Hrvata u Sloveniji prisutnima se obratio Đanino Kutnjak te naglasio kako su u svom kraju pokrenuli učenje hrvatskog jezika, oformili Hrvatski dom, te tijekom godina rada, ali i uz pomoć ovog Odbora od malog prerasli u veliko društvo i uspjeli se integrirali u lokalnu zajednicu. „Mi smo svojevrsni most suradnje, povezali smo naše kulture, turizam i projekte“, naglasio je. Ispred Hrvata u Mađarskoj obratio pak se Stjepan Tišler, načelnik Serdahela i objasnio kako je najvažnija intelektualna poveznica koju imaju oba naroda. „I s druge strane Mure žive Hrvati, hvala što to niste zaboravili“, rekao je. Jubilej je iskorišten da se svim dosadašnjim predsjednicima dodijele zahvalnice, pa je župan predao priznanja, prvom predsjedniku Odbora Stjepanu Hranjecu, Zoranu Radmaniću, posthumno Ladislavu Logožaru, zatim Mariu Mohariću i Josipu Grivcu.
Svečanu godišnjicu oplemenili su svojim nastupom Vilim Čituš iz KUD Seljačka Sloga Donja Dubrava i Greta Lukač iz Osnovne škole „Katarina Zrinski“ Murakerestur, a nakon sjednice prisutni su nastavili svoje druženje plovidbom rijekom Murom od Dekanovca do Donje Dubrave.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1189" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content