Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje dostojno obilježilo 451. obljetnicu Sigetske bitke

Datum objave: 8. rujna 2017.

Polaganjem vijenaca ispred Mauzoleja obitelji Zrinskih u Šenkovcu kojem su nazočila brojna izaslanstva iz Hrvatske i Mađarske proslavljena je obljetnica bitke koja se vodila 1566. godine, te koja i danas slovi kao jedan od najpoznatijih događaja hrvatske povijesti. U posljednjem junačkom jurišu iz porušenog Sigeta poginuo je Nikola Šubić Zrinski, Sigetski. S postrojbom od 2500 ljudi, većinom Hrvata, mjesec dana odolijevao je višestruko jačem turskom protivniku.
Iako su Osmanlije zauzele Siget, bila je to pirova pobjeda jer je turska vojska nakon toga odustala od daljnjeg prodora na zapad. Svečanosti su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, te potpredsjednikom Skupštine Dragutinom Glavinom, izaslanik ministrice kulture Željko Trstenjak, pročelnik Konzervatorskog odjela u Varaždinu, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, zamjenici gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović i Mario Medved, načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat, predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, izaslanstva Grada Sigeta i Županije Baranya, izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora, predstavnici Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, te mnogi drugi uzvanici.
„Čestitao bih svima koji sudjeluju u organizaciji ovakvih događanja i hvala jer na ovaj način čuvate hrvatsku povijest, štitite naš tradicionalni hrvatski identitet i podsjećate nas na slavnu povijest i žrtvu hrvatskih ljudi koji su kroz povijest plaćali za našu slobodu, za neovisnu i demokratsku državu kakvu danas i imamo“, izjavio je predsjednik Sabora.
Međimurje je županija  Zrinskih
„Nama kojima živimo u Međimurju ne treba mnogo govoriti što znače Zrinski za Međimurje, što znače za Hrvatsku, ali i što Zrinski znače za Europu i cijeli svijet. Kada pogledamo cijelu povijest Zrinskih, od njihove herojske obrane ne samo Sigetvara, nego i cijele srednje Europe, te kada pogledamo gospodarski i kulturni razvoj za vrijeme njihove vladavine, njihovu želju za hrvatskom samostalnošću, pa sve do silaska s političkog trona u vrtlogu politike nekih većih i jačih sila, onda u tom životu vidimo i kratko ispisanu povijest Hrvatske“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec. Na svečanosti je istaknuto kako će godina iza nas, 2016., ostati upamćena kao godina Zrinskih, kada je Hrvatski sabor jednoglasnom odlukom proglasio Godinu Nikole Šubića Zrinskog te dao svoju potporu u nizu svečanosti i nastojanju  da se predstavimo kao Županija Zrinskih, ističući pritom svoje slavno povijesno naslijeđe, u mislima uz vrijednosti slavne obitelji.
Zrinski su velika povijesna obitelj koja za hrvatsku povijesnu memoriju ima dinastički značaj. Kultura njegovanja sjećanja na ovakve događaje omogućila je Hrvatima da izgrade i očuvaju svijest o hrvatskom nacionalnom identitetu, što nažalost nije pošlo za rukom mnogim moćnijim europskim narodima“, rekao je u svom govoru Ivan Pranjić, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Čakovec. „Ovom prilikom pozdravljam i naše susjede i prijatelje iz Mađarske, s istim žarom kao i sve nas koji smo stanovnici Hrvatske. Ako je 2016. bila godina Zrinskih i asocira nas na sve ono što su bili Zrinski za Hrvatsku, neka 2017. konačno bude godina odmaka od svega što kontaminira hrvatsku nacionalnu svijest“, naglasio je zastupnik Horvat.
Obnova utvrde Zrinskih!
S obzirom na povijesne znamenitosti, činjenice i važnost obilježavanja obljetnice Sigetske bitke, međimurski župan iskoristio je priliku te istaknuo dva značajna iskoraka Međimurja. Prvi je zaštita palače Zrinskih u Čakovcu oznakom Europske kulturne baštine, što je korak do UNESCO-a. Radi se o projekt koji je kandidiran za europske fondove i za koji je odobreno 42 milijuna kuna, od čega 36 milijuna bespovratnih sredstava, a 6 milijuna sredstva Županije. Uskoro se očekuje objavljivanje javnog natječaja za izvođenje radova. U planu je i osnivanje Instituta Zrinskih, kako bi institucionalno nastavili istraživati kulturno, povijesno i vojno nasljeđe cijelog teritorija na kojem su Zrinski živjeli, ali pritom iskorištavajući gospodarski i turistički potencijal. Obje inicijative već su krenule i već su u fazi realizacije.
Nakon prigodnih govora i počasnog pozdrava Zrinske garde svečanost je nastavljena mimohodom do Trga Zrinskih kod župne crkve, gdje je u čast Nikoli IV. Zrinskom postavljen spomenik akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca, a ovom prilikom zapaljene svijeće. Za glazbeni ugođaj pobrinula se Vokalna skupina Zrinski, a svečanost je završila svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi svete Jelene Križarice koju je predvodio varaždinski biskup. Nakon Šenkovca, slavlje se preselilo u Centar za kulturu Čakovec gdje je održano predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog skupa „Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke”, dok je dan zaključen prigodnim koncertom Klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice i Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1182" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"] 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content