Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

23. rujna svi na Panamuru – novu biciklističku utrku međimurskim krajolikom

Datum objave: 7. rujna 2017.

Turistička ponuda Međimurske županije bogatija je za još jednu sportsku aktivnost, Panamura Adventure Race, u organizaciji Međimurskog biciklističkog kluba Mura iz Čakovca. Prvo izdanje Panamure održat će se 23. rujna, te je tim povodom održana konferencija za medije u Nacionalnom gimnastičkom centru Aton u Nedelišću. Na konferenciji je sudjelovala i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, ujedno zamjenica predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije, direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i tajnik MBK Mura Nenad Ciglar.
Ova jedinstvena rekreativno-biciklistička avantura namijenjena je podjednako za rekreativce i profesionalce, a uz Muru suorganizator utrke je i Turistička zajednica Međimurske županije.
Brdsko-biciklistički maraton po međimurskim šumama i vinogradima
„Međimurski turizam je već prije desetak godina krenuo s projektima i ulaganjima u cikloturizam, te je Međimurska županija danas prepoznatljiva destinacija za ljubitelje ovakve vrste aktivnosti. Pokazuju to i brojke prema kojima u prvih 8 mjeseci ove godine imamo porast dolazaka i noćenja za 18%, od čega velik broj čine strani turisti", rekla je zamjenica. Stazu Panamure čini trasa duga oko 75 km, koja počinje i završava u Nedelišću, a proteže se kroz Gornje Međimurje na tri etape i dvije kontrolne točke.
„Zamisao za ovu utrku nastala je spontano iz razgovora kako našoj županiji nedostaje sportska manifestacija koja bi privukla turiste da se zadrže u Međimurju i dožive njegove čari. Zato smo i sročili naziv Panamura, u kojem se objedinjuju elementi panonskog i murskog", naglasio je tajnik kluba. Utrka započinje ispred Atona, gdje će se biciklisti preko Gornjeg Mihaljevca zaputiti prema Štrigovi, odnosno Mađerkinom bregu koji je prva kontrolna izlazna točka, zamišljena s ciljem da sudionici uživaju u jedinstvenom pogledu na prirodne ljepote i krajolik gornjeg Međimurja.
Više od 60% rute odvija se na makadamu i šumskim putevima, a mnogi od njih su dosad neistraženi i nepoznati biciklistima. Od Štrigove ruta se nastavlja uz rijeku Muru do Murskog Središća, gdje će uz šetnicu biti postavljena druga kontrolna prolazna točka. Treća etapa povezuje Selnicu, Sveti Juraj na Bregu sa Šenkovcem i Nedelišćem, u kojem završava utrka. „Cilj nam je razviti naš kraj kao destinaciju u koju će se cikloturisti iznova vraćati, uživati i aktivno boraviti u prirodi, te smo iznimno ponosni što smo dobili priliku biti domaćini ove manifestacije", dodao je načelnik. Sudionici utrke će tako moći uživati u jedinstvenom spoju sporta i prirode, a očekuje se da će Panamura privući velik broj zainteresiranih biciklista iz Hrvatske i Slovenije.
Međimurska županija nastavlja ulagati u nove segmente turizma
Iako je cikloturizam relativno novi oblik turizma, Međimurje se može pohvaliti s već nekoliko etabliranih biciklističkih utrka. „Panamura već sada pokazuje svoju veličinu sudeći prema broju zainteresiranih i prijavljenih. Naša motivacija je bila stvoriti aktivnost u jesenskom djelu godine, te sada svaka 3 do 4 mjeseca imamo po jednu jaku sportsku manifestaciju koja se izdiže iznad lokalnog karaktera", zaključio je Grula.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1181" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content