Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Za Međimursku županiju osigurano više od 19 milijuna kuna za četverogodišnji rad pomoćnika u nastavi s djecom s poteškoćama

Datum objave: 1. rujna 2017.

U Velikom amfiteatru Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, održalo je danas svečanost potpisivanja i uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru natječaja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno obrazovnim ustanovama.  
Sredstvima koja su osigurana iz Europskog socijalnog fonda  uključeno je 50 odabranih projekata među kojim je i onaj za učenike koji pohađaju škole u Međimurju, ukupne vrijednosti od 362.397.460,54 kuna. Svečanosti su uz resornu ministricu Blaženku Divjak prisustvovali Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz domaćina zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te predstavnici županija i gradova iz cijele zemlje, a koji su uspješno aplicirali svoj projekt.
Ministrica je pritom naglasila kako su ovakvi projekti odgovornost, ali i trenuci u kojima pokazujemo osjetljivost. „Nadam se da smo novim četverogodišnjim razdobljem svima koji sudjeluju u sustavu asistenata u nastavi olakšali planiranje, ali i dali određenu sigurnost tijekom školske godine. Važan nam je rad na poticanju i razvoju različitih oblika inkulzivnog obrazovanja, to je jedan ključ u napretku sustava obrazovanja“, objasnila je i zaželjela puno uspjeha u provođenju projekata.
Imamo jedan od uspješnijih projekata osobnih asistenata u nastavi
Međimurska županija, kako je pritom i rečeno, pripremila je jedan od boljih projekata što je popraćeno i velikim omjerom sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda, a što će uz dio Županijskih sredstava biti dovoljno za potrebe 56 školaraca. Ujedno se ovim projektom daje podrška i nezaposlenim osobama, te će se zaposliti ukupno 53 pomoćnika. Od ukupno prihvatljivih troškova u iznosu od 10.691.224,80 kuna, udio koji  će sufinancirati Međimurska županija iz svog proračuna je 6,47% u četverogodišnjem razdoblju što je veliki uspjeh za jednu jedinicu regionalne samouprave.
„Županija je dobila bespovratno 10 milijuna kuna, a svega nešto više od 600 tisuća kuna ćemo morati izdvojiti iz vlastitih sredstava, dakle od svih županija i gradova koji su prijavili projekt imamo jedan od većih omjera sufinanciranja iz drugih izvora, u ovom slučaju, to su izvori iz Europskih fondova“, rekao je župan Međimurske županije Matije Posavec prilikom svečanosti u Zagrebu te dodao kako je svjestan kako je projekt „Škole jednakih mogućnosti“, kao i mnogi drugi u Međimurju, a koji se tiču obrazovanja, postao prepoznatljiv u zemlji.
U Međimurje privučena nova bespovratna sredstva - 16 milijuna kuna!
„Uvijek godi kada drugi slijede vaš primjer kao po primjeru osiguranih udžbenika, dobrih projekata kao što je besplatni prijevoz ili asistenti u nastavi, a nadam se da će i drugi shvatiti potrebu da se s asistentima krene u najranijoj dobi, već od vrtića, što smo mi djeci omogućili već drugu godinu“, dodao je Posavec. Na ovaj se način pokazuje važnost obrazovanja u koje se kontinuirano ulaže, ali i socijalna osjetljivost Međimurske županije, gdje se ruše barijere u potpunoj uključenosti i prihvaćanju djece s teškoćama u razvoju kao punopravnih članova društva. „Na tome smo kao javni sektor obavezni raditi, jer svako dijete zaslužuje jednake mogućnosti i prilike“, naglasio je župan Posavec te iskoristio priliku da pohvali rad stručnih službi Županije, prisutnog pročelnika za društvene djelatnosti Branka Sušeca, kao i Regionalnu razvojnu agenciju Međimurje REDEA-u na dobro odrađenom poslu.
Spomenimo kako su potpisivanju bili prisutni i gradonačelnik Grad Čakovca Stjepan Kovač, uz Davida Vugrinca pročelnika Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove, ispred institucije koja je i svojim učenicima osigurala pomoćnike u nastavi. Tako će se za 50 učenika osigurati nešto više od 8,1 milijun kuna, od čega 6,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Samim time, u Međimurju će se provesti projekti vrijedni oko 19 milijuna kuna, uz 16 milijuna kuna europskog novca, sve u cilju da se pomogne učenicima kojima je osobni asistent potreban.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1172" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content