Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Direktor HŽ Putničkog prijevoza u Međimurju o uvođenju novih linija te prijevozu srednjoškolaca

Datum objave: 28. kolovoza 2017.

U Maloj vijećnici Međimurske županije održan je danas sastanak župana Međimurske županije Matije Posavca, pročelnika UO za društvene djelatnosti Branka Sušeca i suradnika Ivice Rusa i Nenada Ujlakija, s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza direktora Željka Ukića, Snježane Malinović, direktorice prodaje i marketinga, te suradnika. Glavna tema bila je analiza trenutne situacije željezničkog prijevoza u Međimurskoj županiji, s naglaskom na buduće potrebe i smjernice za poboljšanje prijevoza na ovom području. Kako je naglašeno, u svim je krajevima zemlje prisutno smanjenje korištenja sredstava javnog prijevoza, a iako u Međimurju zabilježen pad putnika, to ne znači da će doći do ukidanja linija.
Čak štoviše dogovoreno je kako ukidanja linija nema, te usuglašeno da s novim voznim redom 2017./2018. koji će se usvojiti sredinom prosinca, ne dođe do smanjenja ponude vlakova. Umjesto toga uvest će se jedna dodatna linija u jutarnjim satima, na dnevnoj relaciji Čakovec – Zagreb, za potrebe u prvom redu radnika, studenata i učenika. Na način da će u 07:00 sati krenuti iz Čakovca, prema Zagrebu i Osijeku. Razgovaralo se o mogućnosti suradnje s HŽ Infrastrukturom o rekonstrukciji stajališta, ali i cestovno – željezničkim prijelazima koji bi trebali uskoro biti u potpunosti u funkciji.
Prokomentirana je i donesena Nacionalna strategija prometnog razvoja RH 2017.-2030., gdje je naglasak stavljen upravo na razvoj željezničke infrastrukture te putničko – teretnog prijevoza željeznicom, koji je kako su naglasili iz HŽ PP-a, s aspekta prometne sigurnosti najsigurniji, ekološki najprihvatljiviji i najpovoljniji po jedinici prijevoza. Stoga i Međimurska županija omogućuje svojim srednjoškolcima prijevoz vlakom, te je tako rečeno kako će i ove godine nastaviti sa sufinanciranjem, kako bi svima bio omogućen besplatan prijevoz, osim vlakom, dakako i autobusom. Prosječno se oko 600 školaraca na svom putu od i do škole koristi željeznicom, za što se izdvaja više od 1,1 milijun kuna za Međimurje. Kako je masterplanom integriranog prijevoza putnika regije Sjeverne Hrvatske predviđena željeznica kao okosnica oko koje će se razvijati promet, ulaže se puno napora u razvoj tog segmenta prometa, ali su pritom dogovoreni projekti kojima će se postići bolja povezanost, ali i razvijati promet na sjevernom području, uz integraciju prijevoza željeznicom i cestovnog prijevoza. Naglašeno je i kako HŽ uvodi pametne kartice s raznim pogodnostima za putnike.
Na radnom sastanku dani su prijedlozi i s ciljem razvoja turizma, uz uvođenje linija prema Kotoribi i Murskom Središću, ali i implementacijom posebnih vagona za vožnju bicikla, kao poticaj cikloturizmu. Turistički vinski vlak, osmišljava se projekt koji bi vozi na relacijama Ptuj – Čakovec – Varaždin – Lepoglava, sa stajanjima od 2 sata u svakom gradu i turističkim vodičem. Najavljeno je ujedno kako će se održati jedan sastanak s koncesionarima koji obavljaju javni linijskog prijevoz autobusima da se uvede pilot projekt prodaje zajedničkih karata za područje Međimurja, kako bi se olakšao put svim putnicima.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1165" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content