Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uz Dan Općine i Feštetićeve dane u Pribislavcu održana svečana sjednica

Datum objave: 25. kolovoza 2017.

Povodom obilježavanja Feštetićevih dana te Dana Općine Pribislavec u velebnom prostoru atrija Kaštel održana je svečana sjednica. Slavi se Dan općine Pribislavec, a ove godine i važna obljetnica, 15 godina utemeljenja Općine Pribislavec. Osnovana je 2002. godine iz sastava grada Čakovca i već 9. godinu obilježava Feštetićeve dane. Sjednica je započela blagoslovom župnika Župe sv. Florijana vlč. Tomislava Kosa, koji je pritom naglasio kako nam je u ovo vrijeme neophodna zahvalnost za sve što se ovih dana događa u mjestu, ali i za svaki novi razvoj i napredak u Međimurju.
Sjednici su prisustvovali pomoćnica ministrice znanosti, obrazovanja i sporta Lidija Kralj, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan slovenske Općine Šentrupert Gole Rupert sa svojim suradnicima, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, uz dakako domaćine, načelnicu Općine Višnju Ivačić sa zamjenicima Krunoslavom Kamenićem i Željkom Balogom, predsjednika Općinskog vijeća Matiju Ladića sa zamjenicima Sašom Rakićem i Zoranom Tomašićem. Kako i priliči lokaciji dvorca, sjednici su prisustvovali grofica i grof, Erin Horvat Karlo Korunek.
„Povećanje broja turista u Međimurskoj županiji od velikog je značaja i za općinu Pribislavec, mi intenzivno provodimo razvojne i turističke inicijative kako bi se poboljšala ponuda cijelog područja, kako za naše sumještane tako i za sve goste dobronamjernike. Izuzetan potencijal u razvoju turizma predstavlja i područje našeg aerodroma, kao i dvorac Kaštel koji će se nakon što otvorimo novu školu prenamijeniti“, izjavila je načelnica Ivačić te svima čestitala njihov dan. „Svi zajedno vjerujemo u jednu stvar, a to je boljitak, napredak i dobrobit svih nas u Pribislavcu. Zato smo pokazali da su pozitivne i dobre stvari, to što podržavamo i cijenimo jedni druge u cijelosti. Zato moramo ustrajati na tome da djelujemo kao jedna kompaktna cjelina jer samo tada će rezultati našeg rada biti vidljivi te ćemo se zajedno ponositi njima“, zaključio je predsjednik Općinskog vijeća.  
Županija ne dopušta da radovi stoje, daje novih 2 milijuna kuna za nastavak izgradnje nove škole
„Nekoliko je točaka naše suradnje i sasvim sigurno u ovom mandatu će iste biti realizirane. Imamo mnogo dobrih ideja za razvoj Zračne luke koja sigurno daje jednu novu razvojnu šansu, a uz to imamo zajedničku zonu prostora bivše vojarne koju ćemo u potpunosti pripremiti za nove investicije koja otvaraju nova radna mjesta“, jasan je bio međimurski župan i dodao kako se nalazimo uz najvrjedniji spomenik kulturne baštine u kojem je danas škola, te kako se nada da je skoro ovdje više neće biti i da će se krenuti u prenamjenu.
„Mi smo ove godine pripremili 2 milijuna kuna da bi se radovi na novoj školi nastavili, da novu zgradu stavimo pod krov i da radovi ne stoje. U trenutku kad se raspišu natječaji mi smo spremni javljati se na sve njih, tražit ćemo i pomoć fondova i istražiti sve mogućnosti sufinanciranja. Naime europski projekti danas ne prepoznaju sufinanciranje niti školskih dvorana, niti školskih objekata, to i država generalno mora ispraviti, a ovo je projekt koji nije važan samo za Pribislavec, nego i za cijelu županiju“, apelirao je Posavec i stoga dodao da se već s krajem kolovoza ide u nastavak ulaganja iz županijskog proračuna jer djeca trebaju sigurnost u školi i svoju dvoranu. Što se tiče ostalih projekata u Pribislavcu, najavio je kako se idući tjedan kreće sa sanacijom ceste prema Belici, kao ozbiljan cestovni problem, a svi oni programi i projekti koji su započeti na razini općine Županija će bezrezervno i dalje podržavati.
Prije početka svečane sjednice, pomoćnica ministrice posjetila je gradilište Osnovne škole Vladimira Nazora kako bi razmotrila situaciju izgradnje same škole, a domaćini dobili informaciju o daljnjem sudjelovanju resornog ministarstva u nastavku izgradnje. „Škola u Pribislavcu bila bi velik dobitak, i za lokalnu zajednicu i za županiju, posebno za učitelje i djecu koja ju pohađaju. Na žalost, prema postojećim zakonima, ministarstvo trenutno nema mogućnosti financirati izgradnju škola, ali tim ministrice radi na promjenama zakona o odgoju i obrazovanju, jer bismo rado škologradnju vratili u zakon o obrazovanju. Posjetila sam gradilište, pogledala učionice i knjižnicu, stvarno se škola gradi na visokom nivou, na čemu čestitam i želim da je izgradite u što skorijem roku, a na tom će vam putu ministarstvo svakako pomoći“, rekla je pritom pomoćnica ministrice te dodala kako je Međimurska županija prepoznatljiva i daleko poznata po uspješnom privlačenju sredstava, poželjela sreću i ovog pute te pohvalila rad i trud u segmentu obrazovanja. Župan Čačić pritom je naglasio kako je obrazovanje najvažnija točka razvoja, općine, grada te županije kroz koju se potiču mladi da ostanu i pomognu u razvoju boljitka u zemlji, dok župan iz slovenske općine zahvalio na pozivu kojem se uvijek rado odaziva te pohvalio prijateljski i radišni odnos dviju općina.
Svečanost su nastupima oplemenili tamburaški sastav KUD-a „Kaštel“ Pribislavec svojim plesnim i vokalnim nastupima, polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“, učenice Stjepana Posavec sa svojom baletnom točkom, te Lorena Balog i Hana Prstec sa svojim recitacijama. Dani slavlja su obilježenim vizualizacijom prošlosti dvorca Kaštel i naselja općine, sportskim susretima i književnim večerima, teniskim turnirom i likovnom kolonijom, dok sve završava svetom misom, prodajnim štandovima, izložbom likovnih radova i biciklističkom rutom.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1162" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"] 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content