Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje se prisjetilo 23. kolovoza i odalo počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima

Datum objave: 23. kolovoza 2017.

Sedmu godinu zaredom Međimurska županija i  Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava - podružnice Čakovec, svetom misom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježili su Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Uz suorganizaciju Općine Nedelišće, ovogodišnji je 23. kolovoza obilježen kod grobišta „Sep“ u Gornjem Hrašćanu.
Počast su u Međimurju kod grobnice ekshumiranih žrtava odali župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta Josip Kolarić te načelnik Općine Nedelišće Darko Dania sa zamjenicima Željkom Kacunom i Nikolom Novakom, uz prisustvo saborskog zastupnika Darka Horvata, načelnika Općine Selnica Ervina Vičevića, predstavnika Zrinske garde, Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja, Policijske uprave međimurske, Matice hrvatske – podružnica Čakovec, HVIDRA-e Jug iz Čakovca na čelu s predsjednikom Pavom Jazvićem uz susjednu udrugu iz Petrijanca, te članova udruga civilnog društva i mještana.
Posavec u Hrašćanu: „Svatko zaslužuje doličan grob, nijedan zločin nema opravdanje“
„Današnji datum obilježavamo u spomen na one koji su se suprotstavili jednoj totalitarnoj vladavini i u cjelokupnoj svijesti međimurskog naroda definirali status žrtve i status junaka. Ovdje je 15-ero naših junaka, ali smo u mislima na grobištima i u Štrigovi, Vratišincu, Kotoribi, Prelogu, Ksajpi na području općine Šenkovec, odajući jedno priznanje. Totalitarni režimi su za svaku osudu i uvijek treba govoriti istinu, i ako postoji poniženje i nepravda, ako o tome ne progovorimo, nikada ne možemo stvoriti pomirenje, povjerenje i zajedništvo, što nam treba u našoj domovini. Zločini koji su se počinili s bilo koje strane, u bilo kojem trenutku nikada neće imati opravdanje, a posebice ne nad onima koji se nisu imali prilike braniti, nad civilima“, u svom je obraćao rekao međimurski župan i dodao da svaka žrtva u Hrvatskoj mora dobiti svoje spomen obilježje i doličan grob, svima koji trpe zbog žrtava i pretrpljenih nepravdi mora se izraziti sućut, a svima pokojnima, znanim, a napose neznanim žrtvama, zaželjeti mir i pokoj vječni.
Odlukom Hrvatskog sabora donijeta je Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.  u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava. Tako se Hrvatska pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.
Sjećanje Europe na tragičnu prošlost mora ostati živo kako bi počast žrtvama i osuda počinitelja postavili temelj za pomirenje utemeljeno na istini i spomenu. Mi na ovaj način pokušavamo barem nešto malo učiniti tj. sve što je u našoj moći da bi se prisjetili žrtava koje su tragično stradale u lipnji ne tako davne 1945. godine“, rekao je u svojoj propovijedi župnik župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Macincu Stjepan Markušić koji je predslavio svetu misu zadušnicu, ali i zajedničku molitvu na grobištu.
Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta pritom je je naglasio kako je u Međimurju iako teško detektirati sve žrtve, prema popisu preko 800 njih nestalo, noću odvedeno i danas ih se samo prisjećamo. „Jedan manji dio njih se nalazi u ovim grobištima koja imamo ovdje, ovo grobište ovdje nije grobište Međimuraca nego grobište ljudi s križnog puta. Ove nedužne žrtve likvidirane su nakon II. svjetskog rata kako bi ovdje pred grobnicom pokazali poštovanje i pijetet prema ubijenima od strane jugokomunističkog režima i obilježili 23. kolovoz. Ovo stratište, vjerojatno najveće u Međimurju tek je prije nekoliko godina postalo poznato široj javnosti. Sjećamo se danas ubijenih, slikara Josipa Horvata, pjesnika Vinka Kosa, skladatelja Mirka Kolarića, doktorice Katarine Vojvoda, pukovnika Dragutina Perka, domaćeg svećenika Jakoba Ladića, Miroslava Grđana, Ivana Mađarića, Franje Perčića, Ivana Perhoća, Hinka Krodera, Josipa Lesjaka i više znanih i manje znanih međimurskih žrtava totalitarnih bezumlja“, rekao je i dodao kako su od Štrigove do Kotoribe rasute grobnice stradalnika totalitarne isključivosti te da se ispravljaju pogreške prošlosti i gradi civilizacija tolerancije i snošljivosti, za što je lijepi primjer odnos vlasi Međimurske županije i općine Nedelišće prema ovom grobištu i udruzi. Sve prisutne pozdravio je i načelnik Općine te pritom istaknuo važnost prisjećanja svih nevinih žrtava totalitarnih režima i obilježavanja ključnih trenutaka naše povijesti.
Obraćajući se okupljenima župan Posavec naglasio je kako istina ne može biti vlasništvo nikakve ideologije ili politike te kako su ovakva obilježavanja civilizacijska i moralna obaveza kako bi svi zajedno Hrvatsku osnažili kao društvo tolerancije, razumijevanja, istine i miroljubivosti, upravo u duhu rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu. Iskoristio je priliku da zahvali župniku na propovijedi tijekom svete mise i molitvi te čelnicima udruge suorganizatora koja je u proteklih nekoliko godina napravila mnogo u očuvanju spomen obilježja i mjesta posebnog pijeteta.
Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima pjesmom je, na misnom slavlju i na grobištu Sep, uveličao župni zbor Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu pod vodstvom dirigentice Ivane Krznar.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1158" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="20" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content