Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurske škole spremne za novu školsku godinu

Datum objave: 22. kolovoza 2017.

U Domašincu je zaustavljen trend iseljavanja mladih, dok se u Strahoninec useljavaju obitelji i iz Austrije, uz kontinuirano građenje novih domova. Jedan od motiva je svakako ulaganje u obrazovanje, po kojem je apsolutni predvodnik Međimurska županija. I ove će godine izdvojiti značajna sredstva za obnovu, rekonstrukciju i adaptaciju svojih školskih objekata, a najveći dio radova koji se odvija upravo tijekom ljeta, obišao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
S ciljem da nova školska godina sve učenike diljem Međimurja dočeka u obnovljenim ili novim prostorima 4. rujna, dva tjedan ranije provjerio je stanje nekih od većih investicija, koje u 2017. godini u obrazovanju dosežu i 100 milijuna kuna.
Iskorištavanje europskih sredstava: 60 milijuna za škologradnju, 27 milijuna za energetsku učinkovitost
„Osnivač smo preko 30 osnovnih škola diljem Međimurja i vodimo se obrazovnom politikom kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, stvaranja kvalitetnih uvjeta u infrastrukturi i najmodernijeg  standard, kako bi stvorili kraj visokoobrazovanih ljudi, ali i dali motivaciju za nastavak vrhunskih rezultata“, rekao je međimurski župan nakon obilaska gradilišta osnovnih škola u Strahonincu, Orehovici, Prelogu, Domašincu i Goričanu zajedno vrijednih oko 20 milijuna kuna, na konferenciji u OŠ Domašinec. „Županija je našim školarcima omogućila puno, kako u matičnoj, tako i Područnoj školi Dekanovec. Nakon što smo dobili igralište, ove godine imamo kompletnu izmijenjenu stolariju, a pripremamo dokumentaciju i za jednosmjensku nastavu“, naglasila je Martina Kivač ravnateljica OŠ Domašinec, škole koja broji 238 učenika, a za koju je dana inicijativa da u svom nazivu nosi ime Florijana Andrašeca.
Ovakva investicijska ulaganja, uz sve one projekte koje provodi Županija uz Općinu, motiv su obiteljima da ostanu u svom kraju. Ovo je jedan kontinuitet radova, koji daje rezultate, mladi su nas napuštali i odlazili u susjedne zemlje, a ovime zaustavljamo taj trend i zaokružujemo našu priču u obrazovanju“, dodao je načelnik Mario Tomašek.
U uređenja i adaptacije međimurskih škola ove će se godine utrošiti više nego ikada, zbog kapitalnih projekata gradnje, odnosno završetka izgradnje školskih sportskih dvorana u Goričanu, Orehovici, Strahonincu i Pribislavcu za što će se izdvojiti oko 60 milijuna kuna. Uz to kako je župan najavio, sljedeći se tjedan očekuje potpisivanje ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja kojim će se financirati projekti energetske učinkovitosti teški 27 milijuna kuna te kroz energetsku učinkovitost obnoviti gotovo sve srednje škole, Učenički dom Graditeljske škole i nekoliko osnovnih škola u Šenkovcu, Selnici i Donjem Kraljevcu.
Udžbenici osnovnoškolcima na klupama prvog dana nastave, prijevoz svima besplatan
U Osnovnoj školi Strahoninec kao i u Orehovici radovi na dvodijelnoj sportskoj dvorani su pri samom kraju, a dok je u Strahonincu nabavljena i oprema, u Orehovici se očekuju radovi na liftu, spojnom hodniku i instalacijama, te sportskom podu. U Osnovnoj školi Prelog u tijeku je 2. faza rekonstrukcije atrija kojim se dobivaju dvije nove učionice. „Kapitalne investicije puno znače, ali one nikako nisu sve, ulaganje u ljude, naše učenike i profesore je ključ našeg razvoja, uz olakšavanje kućnog budžeta roditeljima. Stoga nastavljamo s našim projektima koje mnogi kopiraju i preuzimaju, od osiguranih udžbenika koji će sve osnovnoškolce dočekati na stolovima, do besplatnog prijevoza za sve školarce bez obzira na udaljenost od škole u Međimurju, europskim projektom vrijednim 800 tisuća kuna u kojem radimo s darovitim učenicima, zatim projektom teškim milijun kuna kojim smo osigurali besplatne školske obroke, a potičemo i rad na kreativnosti u kulturi i umjetnosti naših srednjoškolaca s projektom u evaluaciji“, naglasio je međimurski župan, dodavši kako se ujedno preko jedinstvene Međimurske zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec potiče izvrsnost i ističe socijalna osjetljivost zajednice.
Imamo jedan od uspješnijih projekata osobnih asistenata u nastavi
Međimurska županija ujedno ima jedan od uspješnijih projekata osobnih asistenata u nastavi, za što je u četverogodišnjem razdoblju osigurano 10,6 milijuna kuna. „Županija je od tog iznosa, dobila bespovratno 10 milijuna kuna, a svega 643 tisuće kuna ćemo morati izdvojiti iz vlastitih sredstava, dakle od svih županija i gradova koji su prijavili projekt imamo jedan od većih omjera sufinanciranja iz drugih izvora, u ovom slučaju, to su izvori iz Europskih fondova“, zaključio je Posavec i na tome zahvalio cijelom timu ljudi koji je s njime i odradio terenski obilazak, zamjenicima župana Sandri Herman i Josipu Grivcu, pročelniku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branku Sušecu, privremenom pročelniku Upravnog odjela za poslove župana Goranu Gotalu i direktoru tvrtke MIN–Međimurje, Investicije, Nekretnine d.o.o. Ivanu Vinkoviću.
Još jedna dodana vrijednost je i ta da međimurski predškolci jedini imaju osiguranog pomoćnika od najranije dobi, što se u narednom razdoblju i nastavlja.
Učenici će ove godine itekako biti sretni kada se s ljetnih praznika vrate u novouređenu školu, a uz neke tek pokrenute projekte, novih iznenađenja, prostora i pogodnosti za rad u njihovom drugog domu neće manjkati ni u školskoj godini 2018./2019. Ulaganjem u obnovu i izgradnju škola, podižu se uvjeti i kvaliteta provođenja nastave, s kojima se Međimurje itekako može ponositi.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1156" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content