Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Ministarstvu prometa prezentirani projekti prometnog razvoja Međimurja

Datum objave: 18. kolovoza 2017.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak triju župana u sklopu programa „Sjever Hrvatske“, a vezan uz Nacionalni program razvoja željezničke i cestovne infrastrukture. Župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na sastanku s državnom tajnicom Nikolinom Brnjac, načelnikom Sektora za potporu i provedbu projekta u Upravi za fondove EU Ministarstva prometa Svenom Jasenkovićem, te voditeljem službe za EU projekte Damirom Šoštarićem osvrnuli su se na problematiku cestovnog i željezničkog infrastrukturnog sustava.
Zajednička suradnja tri županije
Na današnjem sastanku bilo je riječi o prometnoj i cestovnoj problematici vezanoj za sjeverni dio Lijepe naše. Kao neki od prioriteta koji se odnose na Međimursku županiju su brza pruga Kotoriba - Čakovec- Varaždin - Zagreb, brza cesta Čakovec - Varaždin te rješavanje prometne problematike na području grada Mursko Središće, graničnih prijelaza, cestovnih obilaznica te ostalim investicijama u razvoj prometne mreže Međimurja. Ujedno, analizirajući Nacionalni program željezničke infrastrukture za razdoblje od 2016. do 2020. godine, može se zaključiti da je ona usklađena sa Strategijom prometnog razvoja Republike Hrvatske (2017.- 2030.).  Vezano uz željezničku infrastrukturu, Europska komisija poslala je upitnik na temelju kojeg će definirati isplativost cijelog projekta za potencijalno financiranje, no kako je rečeno u razgovoru s predstavnicima Europske komisije, postoji visoki stupanj opravdanosti projekta sukladno europskim direktivama o razvoju samog željezničkog prometa. Međimurski župan apelirao je na Hrvatske željeznice da se što brže izdaju svi potrebni papiri kako bi se u funkciju pustili obnovljeni željezničko-cestovni prijelazi, što bi trebalo biti učinjeno u skoro vrijeme.
Više od 80 milijuna kuna rezervirano za cestovne obilaznice Čakovca i Preloga
Međimurski župan osvrnuo se i na brzu cestu Čakovec - Varaždin za koju je izrađena studija izvodljivosti, a koju je sa 85% sufinancirala Europska unija. Ujedno, izrađena je i studija utjecaja na okoliš, te je projekt spreman za financiranje otkupa zemljišta i stavljen u plan građenja cestovne infrastrukture u Hrvatskoj. „Što se tiče prometne problematike u Murskom Središću, Hrvatske ceste su jedine koje mogu financirati gradnju obilaznice i mosta preko rijeke Mure, s obzirom da EU fondovi u ovome trenutku ne prepoznaju financiranje tog projekta. Nakon imenovanja nove uprave Hrvatskih cesta predložiti će se uvrštenje u nacionalni plan građenja za 2018. godinu“, rekao je Posavec nakon sastanka i dodao kako je razvoj cestovne infrastrukture u Murskom Središću prioritet obzirom da su Hrvatske ceste rezervirale 43 170 000 kuna za gradnju sjeverne obilaznice Čakovca i 37 150 000 kuna za obilaznicu grada Preloga. Osim toga, u suradnji sa ŽUC-om pripremamo projekte za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa kojim bi se sanirala opasna mjesta a jedno od takvih je raskrižje u Maloj Subotici ali i druga detektirana opasna mjesta.   
Župan Kolar istaknuo je problematiku vezanu uz prometnu i željezničku infrastrukturu Krapinsko – zagorske županije koje je također u planu projekta Sjever, a koja međusobno povezuje tri županije. Projekt gradnje brze ceste, uvođenje brzih vlakova, skraćivanje vremena putovanja, započela je opsežna procedura ishođenja dozvola, uvrštavanja u nacionalne strategije i planove, te će na tu temu sastanak s predstavnicima Europske komisije biti jedanput mjesečno, kako bi se osobno s razine svih župana sjeverne Hrvatske pratila dinamika realizacije projekta. Istaknimo kako je državna tajnica pohvalila međusobnu suradnju sjevera Hrvatske te naglasila kako je zajednički nastup tri županije, tri župana od iznimne važnosti te da će projekti biti bolji, kvalitetniji i dugoročno isplativiji.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1153" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"] 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content