Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana sedma manifestacija "Lov na zlatarski prsten" u Donjem Vidovcu

Datum objave: 7. kolovoza 2017.

Agilni članovi Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari proteklog su vikenda organizirali manifestaciju "Lov na zlatarski prsten", koja se održala pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec, te su tom prigodom otvorenju prisustvovali zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec. Događaj je to kojim se njeguje uspomena na poznate donjovidovske ispirače zlata koji su uvršteni na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na vidovske ratnike – Vidovske voke, koji su se u doba Zrinskih hrabro borili protiv Turaka.
Samom natjecanju prethodio je mimohod plovila uz pratnju limene glazbe kroz Donji Vidovec, nakon čega se stotinjak posjetitelja i sudionika okupilo kod vidovskog mosta, gdje se već 7. put za redom održala ova sportsko – turistička manifestacija. Uz pozdravne riječi predsjednika Vidovskih zlatara Nenada Lukše, natjecanje je u ime Međimurske županije otvorila zamjenica Herman, a ugodno druženje i dobar sportski duh poželjeli su načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin i zamjenik Grivec. Načelnik Matulin je zajedno sa zamjenicima sudjelovao u revijalnom natjecanju u kojem su se kao ekipa "Vlasti" natjecali i bili precizniji od ekipe "Medija".
U nadmetanju gađanja alke natjecalo se 18 ekipa, a najveću spretnost pokazali su Mladen Cenko, Matija Matulin i Vlado Lukša, odnosno ekipa "Staro društvo", dok su drugo mjesto osvojile "Tratinčice", a ekipa "Femily" osvojila je broncu. Osim gađanja alke, posjetitelji su mogli uživati u panoramskoj vožnji Dravom, a najstariji živući ispirač zlata, Donjovidovčanin Matija Horvat, prezentirao je svoj zanat. Običaj ispiranja zlata prva je od demonstracija koje se održavaju u sklopu projekta "Sustainable water along Mura and Drava River", koji je od velikog značaja za općinu Donji Vidovec. Atrakcija i zanimljivog sadržaja nije nedostajalo, te se druženje odužilo tijekom cijelog dana, što je dokaz da "Lov na zlatarski prsten" iz godine u godinu postaje prepoznatljiv turistički događaj.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1145" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"] 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content