Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski župan: „Poštujmo velike datume hrvatske povijesti i one koji su ih stvarali“

Datum objave: 4. kolovoza 2017.

Obilježavamo 22. obljetnicu sjećanja na veličanstvenu pobjedu hrvatske vojske kojom je oslobođeno 18 posto hrvatskog teritorija. Domovinski rat temelj je naše države, a „Oluja“ kruna borbe za slobodu“, rekao je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Međimurju.
5. kolovoz označava dan kada iskazujemo poštovanje hrabrosti i odlučnosti naših očeva, sinova, supruga i prijatelja, njima gotovo 200 tisuća koji su u presudnih 84 sata oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara te pobjedonosno ušli u Knin, danas grad simbol. Dan je to kada se i mi svojim mislima i promišljanjima prisjećamo svih vrijednosti koje su imali oni kojima je isti posvećen, ali i da proslavimo pobjedu hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.
U Međimurju obilježen datum časne pobjede za pravedan cilj
„Poštujemo svaku žrtvu, svaki je ljudski život jednako vrijedan, ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima. No, mora se znati da je „Oluja“ bila i povijesno će ostati, politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj“, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat.
Hrvatski branitelji su u „Oluji“ pokazali agresoru, ali i svijetu da je želja naroda da živi u slobodi nepobjediva i neuništiva. Oni su snagom oružja, ali još više i mudrom voljom, taktikom i snagom srca Hrvatskoj donijeli najbolje moguće darove – mir i slobodu. Vratili su joj sigurnost, stabilnost i cjelovitost državnog teritorija te time otvorili vrata razvoju i napretku. Otvorili demokratsku perspektivu i osigurali demokratske vrijednosti. U ime Međimurske županije počast Međimurcima, hrvatskim braniteljima, odali su uz župana Matiju Posavca, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, gradonačelnici Grada Čakovca Stjepan Kovač i Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović te načelnici općina Belica Zvonimir Taradi i Donjeg Vidovca Josip Matulin. Mimohodom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika borcima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu počast su herojima iskazali i vijećnici Županijske skupštine, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Horvatom, predstavnici Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec, Hrvatske vojske, Uprave za obranu, Matice hrvatske-ogranak Čakovec, Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, Počasnog županijskog zdruga, političkih stranaka, kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.
Svijeće su zapaljene i kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu uz zajedničku molitvu koju je predvodio fra Željko Železnjak, župnik crkve sv. Nikole biskupa u Čakovcu i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu koji je iskazao zahvalnost svim braniteljima  i dodao kako se molimo da se ne izgubi ništa od onog za što su živjeli, borili se i život dali naši branitelji.
Rekonstrukcija spomen obilježja ususret 17. rujna – Dana međimurskih branitelja
„Prošle su 22 godine od događaja kojih se i nakon tog vremena prisjećamo s jednakim pijetetom i poštovanjem, na one koji su otišli u rat braneći svoju domovinu. Posebno na 78 međimurskih heroja, koji se s tog puta nikada nisu vratili. Upravo ćemo stoga ovaj spomen zid pred kojim palimo svijeće i spomen obilježje pred kojim smo položili vijence rekonstruirati kao trajni spomen na njihovu žrtvu u suradnji s Gradom Čakovcem i Koordinacijom, kako bi u perivoju Zrinskih u srcu grada Čakovca i Međimurja imali spomenik gdje ćemo se okupljati, a buduće generacije podsjećati na sve ono što je bilo 1991. godine, sa željom da se više nikada ne ponove i ne dogode takve strahote“, naglasio je pritom međimurski župan, dodao kako se 5. kolovoza slavi veličanstvena pobjeda hrvatske vojske, te pozvao sve da poštuju velike dane novije hrvatske povijesti, kao što je ovaj, ali i nadolazeći 17. rujna, Spomendan oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja.
„Sjećanje ne blijedi na one međimurske heroje koji su se borili širom Hrvatske u mnogim vojnim i policijskim postrojbama, ali ni na njihove obitelji koje će uvijek imati posebno mjesto u našim životima i srcima“, rekao je Posavec te svim žiteljima Međimurske županije, a posebno braniteljima i članovima njihove obitelji te obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1141" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content