Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zadnjeg dana Porcijunkulova proslavljen blagdan Gospe od Anđela i podijeljena najveća međimurska pogača

Datum objave: 2. kolovoza 2017.

Sadržajnim duhovnim programom od nedjelje 30. srpnja do utorka 1. kolovoza trajale su trodnevne duhovne pripreme povodom 53. obilježavanja blagdana Gospe od Anđela, a samo Porcijunkulsko proštenje otvoreno je čitanjem bule o Porcijunkulskom oprostu. Obilježavanje središnjeg proštenja u Međimurju započelo je danas 2. kolovoza svečanom procesijom vjernika, koja je krenula s Trga Republike i prošla Ulicom kralja Tomislava do dvorišta Franjevačkog samostana, gdje je održana sveta misa.
Vjernicima okupljenima iz cijelog Međimurja pridružili su se mnogobrojni predstavnici našeg društvenog, kulturnog i političkog života, kao i gosti iz susjedne Slovenije i Mađarske, a svečanoj procesiji i misnom slavlju prisustvovali su i župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenica župana Sandra Herman, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i drugi predstavnici Grada, Zrinske garde, Matice Hrvatske, policije, vatrogasaca i mnogih kulturno-umjetničkih društava iz Međimurja i šire.
Euharistijsko slavlje predvodio je ljubljanski nadbiskup monsinjor Stane Zore, koji se u svojoj propovijedi prisjetio svetog Franje koji je u Porcijunkuli dobio nadahnuće da moli papu za oprost od grijeha, a koji je nazvan Porcijunkulskim oprostom te ga slavimo upravo na današnji dan, 2. kolovoza. „Obilježavanje Porcijunkule prilika je da se podsjetimo kako je i sveti Franjo priznao vlastitu grešnost, te nam to treba biti poticaj da s punim povjerenjem budemo radosni pred Bogom kada nam bude otkrivao naše grijehe, jer je to naše spasenje i put u Kraljevstvo nebesa", rekao je monsinjor Zore, koji je devet godina proveo u zajedničkoj službi s gvardijanom Franjevačkog samostana i župnikom Župe svetog Nikole biskupa fra Željkom Železnjakom, njegovim domaćinom.
Humanitarna pogača za Centar za odgoj i obrazovanje
Završnim svetim misnim slavljem danas u 18:30 sati zatvara se proslava blagdana, a nakon središnjeg svetog misnog slavlja u prijepodnevnim satima se ispred crkve svetog Nikole već tradicionalno održala manifestacija "Doživite najveću međimursku pogaču". Pogača od tikve, maka i jabuke duga oko 150 metara prodavala se na Franjevačkom trgu u humanitarne svrhe, te će dobiveni novac biti usmjeren Centru za odgoj i obrazovanje u Čakovcu.
Ova humanitarna akcija okupila je velik broj građana zbog kojih je pogača nestala u kratkom roku, a uz župana i zamjenicu, te djelatnike Grada i Turističke zajednice grada Čakovca, pogače su dijelili i predsjednica Centra Dragica Benčik zajedno sa svojim suradnicima.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1140" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content