Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Pinkleci na Porcijunkulovom

Datum objave: 31. srpnja 2017.

'Porcijunkulovo', čakovečku tradicionalnu vjersko - kulturno – turističku manifestaciju doživjelo je u nedjelju 'iz bliza' pedesetak Karlovčana, od kojih je polovica njih međimurskog porijekla, te kroz svoje Zavičajno društvo 'PINKLEC' svoj stari kraj nastoje približiti novom, organiziranjem izleta i raznih manifestacija za Karlovčane općenito.
Društvo 'PINKLEC' je u realizaciji projekta 'Porcijunkulovo – hodočašće 2017' koji sufinancira grad Karlovac, na hodočašće pozvalo članove Matice umirovljenika iz Karlovca, te su ih  jučer, osim kroz Čakovec, proveli i kroz Gornje Međimurje i to, kako priliči žarkom ljetnom danu, na relaksirajući ručak u Kušaoni Žunek u Vukanovcu te u  posjetu KUU 'Lipa' u Gornjem Mihaljevcu i na kraju na kupanje u bazenima Toplica Sv. Martin.
U Čakovcu se hodočasnicima priključila zamjenica Župana Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan-Dolinar. Hodočasnike iz Karlovca je već tradicionalno dočekao župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman. U pozdravnom govoru Župan je posebno istaknuo doprinos Zavičajnog društva „PINKLEC“ koje vodi Željko Tomašić, na širenju 'glasa Međimurja' širom Hrvatske.
Nakon svečanog prijema, hodočasnici predvođeni zamjenicom župana Karlovačkog nazočili su svetoj misi, a potom su obišli i razgledali manifestaciju.  
Posebno dojmljiv je bio posjet KUU 'Lipa' u Gornjem Mihaljevcu koje vodi Jasenka Novak, koji su za hodočasnike izveli humoresku 'Se je to život' autora Roberta Kosa, s kojom je „Lipa“ pobijedila na ovogodišnjem KAM-u, te je predstavljala Međimurje na državnom natjecanju kazališta amatera u Pazinu ove godine. Posebno iznenađenje za hodočasnike je bilo što je predstavi nazočila Evelin Novak, hrvatska operna pjevačica, stalna članica ansambla Staatsoper u Berlinu u Njemačkoj, koja je na oduševljenje hodočasnika otpjevala dvije pjesme.
Međimurska eksploatacijska polja plina, polja krumpira i batata, fotonaponske elektrane i mnoga vrlo lijepo uređena dvorišta s mnoštvom cvijeća, kao i šarenilo čakovečkih kišobrana iznad ulice sa štandovima svakojakih suvenira i starih zanata i druženje sa KUU „Lipa“, te bazeni sa svim komforom, slike su koje će hodočasnici dugo pamtiti i prepričavati, jer su ih se snažno dojmile.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1139" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content