Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Priločko je prošćenje, građani slave blagdan Sv. Jakoba Apostola

Datum objave: 25. srpnja 2017.

U jednom od tri međimurska grada danas je najveći blagdan, tradicionalno Priločko prošćenje povodom proslave Sv. Jakoba Apostola, zaštitnika grada i patrona Župne crkve. Ujedno, smatra se i zaštitnikom putnika, kožara i apotekara. U župnoj crkvi euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Domagoj Lacković, mladomisnik kojeg očekuje najzahtjevnije putovanje, a to je svećenička služba.
Vlč. Domagoj rodom je iz Slavonskog Broda, a majka mu je Preložanka, pa je u krugu obitelji i mnogobrojnih Međimurki i Međimuraca odradio ovaj prvi veliki korak u svom služenju. Vlč. Domagoj dekretom nadbiskupa Đure Hranića ide u osječku župu Uzvišenja svetog Križa u Retfali, u kojoj će već u kolovozu biti uveden u službu župnog vikara.
Svoju Mladu misu imao je 2. lipnja u Slavonskom Brodu, dok je u Prelogu svoju Mladu misu sekundiciju proslavio s mještanima i mnogim prisutnim vjernicima koji ga podupiru u njegovom životnom pozivu te im svima zahvalio u svom obraćanju.
Danas posebno zagovaram da mi po primjeru života zaštitnika naše Župe živimo, ali ove godine činimo to na poseban način.  Danas je s nama Sin našeg kraja, mladomisnik koji slavi svoju mladu misu. Mogao je izabrati drugo zvanje, toliko je potrebnih liječnika, inženjera i drugih zvanja koji danas u svijetu više prosperiraju i čini nam se da su puno potrebnija. Izabrao je svećeničko zvanje i da narodu naviješta u knjizi Homodeus onu stvarnost da će čovjek 21. stoljeća riješiti problem besmrtnosti i donijeti čovjeku sreću“, istaknuo je u propovijedi msgr. Antun Perčić, generalni vikar.
Svečanoj misi prisustvovalo je više od 30 svećenika i župnika iz svih župa diljem Međimurja, a uz mještane, pripadnike raznih udruga, klubova i DVD-a Prelog, ujedno i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek sa zamjenikom Zdravkom Kvakanom, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije, ujedno bivši preloški gradonačelnik Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Duro Ujlaki i mnogi drugi.
Svečano i posebno euharistijsko zvanje svojim nastupom oplemenili su mješoviti zbor župe Sv. Jakoba i Ribari Sv. Jakoba.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1137" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content