Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Županija znanja! Međimurskim studentima isplaćene potpore, 4 maturanata natprosječno riješilo državnu maturu

Datum objave: 24. srpnja 2017.

Međimurska županija isplatila je 2182 jednokratnih financijskih potpora međimurskim  studentima. Treća je ovo godina kako su osigurane jednokratne potpore za pokrivanje dijela troškova studiranja u iznosu od 500 kuna, nakon što su se prijašnjih godina isplaćivale subvencije troškova prijevoza. Sredstva za potporu osigurana su u proračunu Međimurske županije u ukupnom iznosu od 1,1 milijun kuna.
Sebastijan Kocen, Alojzjije Košić, Daria Zebec i Gita Šarić imaju izvrsne rezultate mature
Na ovaj način nastavljaju se ulaganja u obrazovanje i budućnost mladih, što je bilo vidljivo i danas, prijemom najuspješnijih maturanata s ispita državne mature kod međimurskog župana Matije Posavca, koji ih je kao buduće studente za izvrsnost nagradio potporom od 500 kuna. Na taj je način iskoristio priliku da i osobno čestita učenicima Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sebastijanu Kocenu, 1. u generaciji u osnovnoj razini engleskog jezika, koji je ispit riješio 100% i Alojziju Košiću, koji je 1. u generaciji u biologiji, te učenicama Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Dariji Zebec, koja je ispit iz više razine engleskog jezika riješila bez greške i Giti Šarić, koja je najbolja u generaciji u pisanju eseja – hrvatski jezik.
Bilo je zadataka koji su bili dvosmisleni, pa je i sreća odigrala svoju ulogu, ali sve u svemu ja sam jako zadovoljna i mislim da sam maturu dobro obavila. Zahvaljujem  školi, svojoj mentorici i roditeljima koji su me podržavali. Sada sam upisala engleski i njemački jezik u Rijeci, pa se nadam i vjerujem u svoje uspjehe tamo“, rekla je Daria. „Htjela bi se prvo zahvaliti našem županu što nas je primio, te mojoj profesorici, ravnateljici i cijeloj školi. Posebno bih se htjela zahvaliti mentorici Nadi Želić za pripomoć kod mature, pripremala me mjesecima i zahvaljujući svemu tome sam u Zagrebu upisala smjer Socijalni rad“, naglasila je Gita.
Ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković Kukolić dodala je kako Županija uvijek prepoznaje prave rezultate i uspjehe, te da je pravi vjetar u leđa za svaki istup u obrazovanju i nastojanjima da se održe u samom vrhu, što je sada pokazao i rezultat Darije i Gite. Osim njih, izvrsne rezultate ostvarili su i gimnazijalci Alojzije i Sebastijan, a ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Tea Dragić Runjak iskoristila je priliku te istakla kako je kvalitetno obrazovanje jedna od najvećih prednosti Međimurja. „Nije potrebno ponavljati našu marljivost, to je sastavni dio naše pameti koja se pokazuje ne samo na državnoj razini nego i svjetskoj, pa vjerujemo da ćemo i dalje u tom pravcu razvijati naše Međimurje“, dodala je.
Za uspjeh učenika zaslužne su i njihove mentorice Vesna Kramarić Klarić, Tanja Šalamon, Tanja Skoliber i  Dijana Fric. „Zahvalio bih se svojoj profesorici i mentorici Tanji Šalamon koja me pripremala i za natjecanja, te je puno puta ostajala i nakon radnog vremena samo zbog mene kako bi mi pomogla u radu. Sama matura i rezultati odličan su pokazatelj rada škole", rekao je Alojzije, dok je njegov kolega Sebastijan dodao kako su osim njihovih mentorica veliku ulogu u odličnim rezultatima mature imali i drugi profesori, ali i roditelji. „U mom razredu trojica smo učenika koji smo položili sve ispite s odličnim uspjehom, a jedan učenik uz razreda je prije nekoliko dana osvojio srebro na matematičkoj olimpijadi, tako da se može reći da smo svi mi vrlo uspješni", skromno je zaključio Sebastijan.
Isplaćene jednokratne potpore studentima, pokrenuta dva nova europska projekta
Župan Posavec osvrnuo se na ulaganja u međimurske učenike i studente, i cjelokupni obrazovni sustav, te dodao kako učenicama i učenicima treba dati mnogo više pažnje. „Često govorimo o ulaganjima u obrazovanje, a danas je jedan od onih dana kada govorimo o konkretnim rezultatima i uspjesima kojih ne nedostaje u Međimurju. Vjerujem kako je ovaj uspjeh dobar temelj da jednog dana budete istaknuti članovi naše zajednice, te ostanete u našem kraju i vratite svojim doprinosom ono što se sada ulaže u vas", rekao je župan, čestitao svima, te dodao kako je ponosan i na matematičkog olimpijca, Lukasa Novaka, ali i na sve državne prvake kojih u Međimurju nedostaje, poput Luke Šafarića iz OŠ Štrigova, škole koja svake godine niže uspjeh za uspjehom.
Dobar obrazovni sustav temelj je dobre zajednice, stoga Međimurska županija uvijek nastoji podupirati darovite i marljive mlade ljude, a primjer su i isplaćene studentske potpore kojima Međimurska županija nastoji poticati studente da se i dalje usavršavaju i napreduju, no i da svoje znanje kasnije ulože u razvoj našeg kraja. Osim studentskih potpora, župan je istaknuo i nedavno pokrenut projekt za darovite učenike, vrijedan 800 tisuća kuna europskog novca, kojim će se za 80 učenika i 118 nastavnika obogatiti sadržaji redovitog obrazovanja i raditi na jačanju kompetencija za rad u 18 osnovnih škola i 4 srednje škole.
Spomenimo kako su na prijemu su uz učenike, ravnateljice, mentorice, župana i pomoćnicu pročelnika UO za društvene djelatnosti Sonja Tošić – Grlač, bili prisutni i roditeIji čija je uloga u ovom uspjehu neupitna.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1134" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content