Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Fran Andrej Jalušić i Tomislav Kolarić najvještiji su međimurski orači

Datum objave: 24. srpnja 2017.

Ove subote, 22. srpnja, u Prelogu je održano 13. županijsko natjecanje u oranju koje je organizirala Udruga za organizaciju orača Međimurske županije. Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije, te se od ukupno 14 natjecatelja, njih 9 natjecalo u plugovima ravnjacima, a 5 natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka.
Pokrovitelji ove manifestacije su Grad Prelog i Međimurska županije, pa je natjecanju prisustvovao zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, a uz njega i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede  Tugomir Majdak, ravnatelj Savjetodavne službe u poljoprivredi i gospodarstvu Zdravko Tušek, zamjenik gradonačelnika grada Preloga Zdravko Kvakan i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.
Polje između Preloga i Čehovca bilo je mjesto odmjeravanja natjecatelja, ne samo međusobno, već i s visokim temperaturama i suhom zemljom, te je u kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto osvojio Fran Andrej Jalušić, drugo mjesto Dino Vuk i treće Luka Perko.
Najbolje vještine u kategoriji plugova premetnjaka pokazao je Tomislav Kolarić, drugo mjesto osvojio je Valentino Šalković, a treće Stjepan Pokrivač.
Samo natjecanje postalo je velika tradicija među oračima, a pod već tradicionalnim sloganom "orjemo međimurski" okupilo je i velik broj posjetitelja. "Međimurska županije može se pohvaliti nezagađenim tlom i vodom te trebamo što više promovirati naše vrijednosti, a ovakve manifestacije pridonose promociji poljoprivrede i zdrave hrane", rekao je zamjenik Grivec i istaknuo važnost održavanja natjecanja orača kao jednu vrstu podrške razvoju poljoprivrede. Najbolji orači iz svake kategorije predstavljat će Međimursku županiju na 15. državnom natjecanju u oranju koje će se održati 2. rujna u Kupinečkom Kraljevcu na području grada Zagreba.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1135" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content